Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-09-2008, 16:28   #1
Joanika
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Joanika

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post

Nie mów, że zamarzyło Ci sie cos takiegojak w ONkach Rodowód, badania DNA, prześwietlenia, badania i wyszkolenie itp.. i jeszcze może Korungi co?
NIE TA BAJKA
Tam, że od razu zamarzyło. Mam nadzieje że to tylko kwestia czasu (nadzieja matką głupich ). No a jak było w przypadku Korung'u, co miało na celu wprowadzenie licencji. Ile było sprzeciwów ze strony hodowców ONków. A jednak jest i funkcjonuje. Tylko trzeba chcieć A fakt jest faktem że w Polsce hodowli psów użytkowych szukac trzeba ze świecą.
Joanika jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 16:59   #2
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

Fakt po tych wszystkich badaniach selekcjach koringu i różnych innych
ONKI wyglądają tak jak wyglądają i są zdrowe tak jak są
Powodzenia
Oby się nikt nie znalazł

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 19:31   #3
Joanika
Junior Member

Quote:
Originally Posted by aneta1 View Post
Fakt po tych wszystkich badaniach selekcjach koringu i różnych innych
ONKI wyglądają tak jak wyglądają i są zdrowe tak jak są
Powodzenia
Oby się nikt nie znalazł
I jak wyglądają? tu trzeba sobie zadać pytanie po co dana rasa została stworzona, w przypadku owczarków to jasne. A wilczaki to cóż... początkowo to był tylko eksperyment naukowy. A wzorzec... z wygladu ma jak najbardziej przypominać wilka. I nie zapominajmy jak długa jest historia ONków w porównaniu z CsV.
Old 23-09-2008, 19:43   #4
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

Jak wyglądają jak połamane pokraki mają problemy z chodzeniem ich przewód pokarmowy przy większej dawce pokarmu wymięka i po to zostały stworzone

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 19:57   #5
Joanika
Junior Member

Quote:
Originally Posted by aneta1 View Post
Jak wyglądają jak połamane pokraki mają problemy z chodzeniem ich przewód pokarmowy przy większej dawce pokarmu wymięka i po to zostały stworzone
krótko, dobitnie i obrazowo. Zgadzam się, ale są tez i wybitne psy, z resztą jak w każdej rasie.
Pytam tak z ciekawości - jaki jest Wasz stosunek do bonitacji i testów? Powinny być obowiązkowe czy nie? I czy Klub CsV planuje coś z tym zrobić, pewnie były na ten temat jakieś klubowe dyskusje.
Old 23-09-2008, 20:10   #6
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
początkowo to był tylko eksperyment naukowy
A nie tworzenie rasy do użytku straży granicznej wytrzymalszej niż ON? :-)

Quote:
I czy Klub CsV planuje coś z tym zrobić, pewnie były na ten temat jakieś klubowe dyskusje.
Jaki klub? :-> Zobacz na forum jak wygląda zakładanie klubu :-D
Old 23-09-2008, 20:23   #7
Joanika
Junior Member

Mówiąc eksperyment miałam na mysli pierwszy miot po skrzyżowaniu wilczycy i owczarka, dopiero póxniej zaczęto się zastanawiac nad wykorzystaniem ich jako psów granicznych, stróżujących czy tropiących.
Klub klubem (nawet odwiedziłam stronę klubu, z czego niczego się nic nie dowiedziałam bo pojawia mi się formularz zgłoszeniowy). Czyli klubu nie ma?
Już Was nie będę męczyć pytaniami o testy, bonitacje jak w temacie: rozglądam się za odpowiednią hodowlą
Old 23-09-2008, 20:33   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Redire View Post
A fakt jest faktem że w Polsce hodowli psów użytkowych szukac trzeba ze świecą.

Poszukaj na świecie Ta Polska nie taka ostatnia.
Wiadomo, że z wilczakami pracować się powinno. Ale aby mówić o hodowli, linii użytkowej to trzeba kilku pokoleń. Kojarzenia osobników o sprawdzonych predyspozycjach i hodowaniu na "uzytki" własnie. A tego nie ma. Specjalnie porównałam do ONków bo tu mozesz spokojnie podzielić : eksteriery i arbeity. U wilczaków sie nie da. W eksterierach ONków (że pozwolę sobie wejść nie na swój teren) - giną z powodów parcia na hipertyp te cechy fizyczne, które stanowią o uzytkwoości psa (w sensie czysto fizycznym) .Skupiając się chocby na tym jednym elemencie - czy u wilczaków mozna o czyms takim powiedzieć? Chyba nie. Można pietnowqac rozmnazalnie psychicznie kalekich psów, mozna próbować kontynuować dorobek jednego z rodziców, które ma na koncie 30 egzaminów...ale nie wierzę w dobór hodowlany pod katem uzytkowości.
Polacy nie sa sportowcami (co pokazała ostatnia olimpiada ) i tu bardziej sie liczy spokojny, zrównowazony charakter umozliwiający wyjazd na spotkanie, rodzinna imprezkę, pójście do parku itp. Nikt nie czycha na super popędy. Bo zwyczajnie nie będzie wiedział co z nimi zrobic
Czesi, którzy teoretycznie powinni stawiac na uzytkowośc tez ida w tym kierunku, jakiego oczekuja nabywcy szczeniat. Chcesz psa do sportu? Znajdziesz tam hodwlę..ale suka będzie w kojcu na zewnatrz, na domowy wychów nie licz. Tam z ćwiczaka pies idzie do kojca i nie wie co to łóżko .. I teraz co bys chciała: psa z hodowli domowej czy z hodowli "uzytków" ? Czy za rok nie okaże sie, że owa "uzytkowośc" przerosnie Cie w zyciu rodzinnym? Wsród dzieci?
Moim zdaniem rasa jest zbyt młoda aby mozna było wybierać :ekterier czy uzytek. rzeczywistośc jest taka, że z kazdym psem u nas zrobisz championat, młodziezowy i dorosły - to zadna trudnośc Tylko czy taki tytuł stanowi o tym, ze pies jest "eksterierem" ?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2008, 20:47   #9
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

ale wilczaki i nie maja linii uzytkowej - ja znam tylko kilka ktore wieciej podaja sie na to ale to nie sa uzytkowe linii
Old 23-09-2008, 21:09   #10
Joanika
Junior Member

Wolfin - Piękność dlatego bo chciałabym jeździć na wystawy. Moim zdaniem jeśli pies świetnie odpowiada wzorcowi nic nie stoi na przeszkodzie żeby oprócz wystaw brał udział w zawodach chociazby IPO czy był szkolony (i zaznaczam nie musi być mistrzem świata, po prostu żeby miał coś do roboty i po drugie ja to lubie, lubie pracować z psem), bo na to mam wpływ od pierwszego dnia pobytu szczeniaka u mnie w domu, a na kolor oczu, maski, czy długość ogona wpływu mieć nie będę.
Nie mają linii uzytkowych bo nie było i nie ma potrzeby i czasu na to bo rasa za młoda i chętnych brak.
Ale nadal mnie zastanawia czemu bonitacja jest nieobowiązkowa
I słuchajcie, sukces wybrałam 11 hodowli wartych moim zdaniem zainteresowania. I mam wątpliwości: chciałabym być na biezaco w kontakcie z hodowcą, odwiedzać co jakiś czas sukę potem oglądać miot a tego nie będę mogła wybierając hodowle zagraniczną I sama nie wiem polska czy zagraniczna.
Old 23-09-2008, 21:14   #11
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

hmm ale nie zawsze standart bedzie odpowiadac potrebowan na szkolenie.
jasne - wybieras wystawy i eksterjer

no moje 2 maja zagraniczne hodowli i nie mam z tym problemu- mami staly kontakt i tak juz z jednym 6 lat z drugim 2 lata

moje maliuchy te ktore sa zagranica maja taki samy kontakt a moze i lepszy niz te ktore zostali w kraju
Old 23-09-2008, 21:18   #12
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Bonitacja to nie nasz przegląd hodowlany. bardzo dokładny, z pomiarami niemal kazdej części ciała psa. Jako wymóg jest u Czechów i Słowaków, od niedawna wpisany do regulaminu klubu czw na Litwie. Dla reszty krajów- nieobowiązkowy. Takie mamy przepisy a nie inne, ustala je Zk a zmiana może byc wprowadzona jedynie przez klub zdaje się, ale na to sie dłuuugo nie zanosi.
W naszych przepisach hodowlanych nie ma tez obowiązku prześwietlenia stawów, u Niemców masz obowiazkowe badania PRA. Możesz zrobic wszystko, spełniając warunki kazdego z krajów świata ale czy zdołasz wprowadzic obowiązek bonitacji czy choćby HD u nas?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 23-09-2008, 21:27   #13
Joanika
Junior Member

Gaga jesteś prawdziwą skarbnica wiedzy
Old 23-09-2008, 21:33   #14
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Redire View Post
Gaga jesteś prawdziwą skarbnica wiedzy
Nie, nie jestem Ale dziekuje

チェイタン。
Old 24-09-2008, 00:01   #15
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

noo nie powiedzialam by ze suku wilczaka jest latwej wychowac liudzie mowia ze z psem latwej
wiem ze bajka jest taka ze "z sukami latwej, oni nie sa takie dominantne i ..." podobne info, ale to nie o wilczaku i psy i suki sa takie same, nawet bywa ze suka ma mocznejszy charakter i wieciej w koziolka gra niz pies

Posting Rules