![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Fakt po tych wszystkich badaniach selekcjach koringu i różnych innych
ONKI wyglądają tak jak wyglądają i są zdrowe tak jak są ![]() Powodzenia Oby się nikt nie znalazł ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
I jak wyglądają? tu trzeba sobie zadać pytanie po co dana rasa została stworzona, w przypadku owczarków to jasne. A wilczaki to cóż... początkowo to był tylko eksperyment naukowy. A wzorzec... z wygladu ma jak najbardziej przypominać wilka. I nie zapominajmy jak długa jest historia ONków w porównaniu z CsV.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Jak wyglądają jak połamane pokraki mają problemy z chodzeniem ich przewód pokarmowy przy większej dawce pokarmu wymięka i po to zostały stworzone
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Pytam tak z ciekawości - jaki jest Wasz stosunek do bonitacji i testów? Powinny być obowiązkowe czy nie? I czy Klub CsV planuje coś z tym zrobić, pewnie były na ten temat jakieś klubowe dyskusje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Mówiąc eksperyment miałam na mysli pierwszy miot po skrzyżowaniu wilczycy i owczarka, dopiero póxniej zaczęto się zastanawiac nad wykorzystaniem ich jako psów granicznych, stróżujących czy tropiących.
Klub klubem ![]() Już Was nie będę męczyć pytaniami o testy, bonitacje ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Poszukaj na świecie ![]() Wiadomo, że z wilczakami pracować się powinno. Ale aby mówić o hodowli, linii użytkowej to trzeba kilku pokoleń. Kojarzenia osobników o sprawdzonych predyspozycjach i hodowaniu na "uzytki" własnie. A tego nie ma. Specjalnie porównałam do ONków bo tu mozesz spokojnie podzielić : eksteriery i arbeity. U wilczaków sie nie da. W eksterierach ONków (że pozwolę sobie wejść nie na swój teren) - giną z powodów parcia na hipertyp te cechy fizyczne, które stanowią o uzytkwoości psa (w sensie czysto fizycznym) .Skupiając się chocby na tym jednym elemencie - czy u wilczaków mozna o czyms takim powiedzieć? Chyba nie. Można pietnowqac rozmnazalnie psychicznie kalekich psów, mozna próbować kontynuować dorobek jednego z rodziców, które ma na koncie 30 egzaminów...ale nie wierzę w dobór hodowlany pod katem uzytkowości. Polacy nie sa sportowcami (co pokazała ostatnia olimpiada ![]() ![]() Czesi, którzy teoretycznie powinni stawiac na uzytkowośc tez ida w tym kierunku, jakiego oczekuja nabywcy szczeniat. Chcesz psa do sportu? Znajdziesz tam hodwlę..ale suka będzie w kojcu na zewnatrz, na domowy wychów nie licz. Tam z ćwiczaka pies idzie do kojca i nie wie co to łóżko .. I teraz co bys chciała: psa z hodowli domowej czy z hodowli "uzytków" ? Czy za rok nie okaże sie, że owa "uzytkowośc" przerosnie Cie w zyciu rodzinnym? Wsród dzieci? Moim zdaniem rasa jest zbyt młoda aby mozna było wybierać :ekterier czy uzytek. rzeczywistośc jest taka, że z kazdym psem u nas zrobisz championat, młodziezowy i dorosły - to zadna trudnośc ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
ale wilczaki i nie maja linii uzytkowej - ja znam tylko kilka ktore wieciej podaja sie na to ale to nie sa uzytkowe linii
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Wolfin - Piękność dlatego bo chciałabym jeździć na wystawy. Moim zdaniem jeśli pies świetnie odpowiada wzorcowi nic nie stoi na przeszkodzie żeby oprócz wystaw brał udział w zawodach chociazby IPO czy był szkolony (i zaznaczam nie musi być mistrzem świata, po prostu żeby miał coś do roboty i po drugie ja to lubie, lubie pracować z psem), bo na to mam wpływ od pierwszego dnia pobytu szczeniaka u mnie w domu, a na kolor oczu, maski, czy długość ogona wpływu mieć nie będę.
Nie mają linii uzytkowych bo nie było i nie ma potrzeby i czasu na to bo rasa za młoda i chętnych brak. ![]() Ale nadal mnie zastanawia czemu bonitacja jest nieobowiązkowa ![]() I słuchajcie, sukces ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
hmm ale nie zawsze standart bedzie odpowiadac potrebowan na szkolenie.
jasne - wybieras wystawy i eksterjer ![]() no moje 2 maja zagraniczne hodowli i nie mam z tym problemu- mami staly kontakt i tak juz z jednym 6 lat z drugim 2 lata ![]() moje maliuchy te ktore sa zagranica maja taki samy kontakt a moze i lepszy niz te ktore zostali w kraju |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Bonitacja to nie nasz przegląd hodowlany. bardzo dokładny, z pomiarami niemal kazdej części ciała psa. Jako wymóg jest u Czechów i Słowaków, od niedawna wpisany do regulaminu klubu czw na Litwie. Dla reszty krajów- nieobowiązkowy. Takie mamy przepisy a nie inne, ustala je Zk a zmiana może byc wprowadzona jedynie przez klub zdaje się, ale na to sie dłuuugo nie zanosi.
W naszych przepisach hodowlanych nie ma tez obowiązku prześwietlenia stawów, u Niemców masz obowiazkowe badania PRA. Możesz zrobic wszystko, spełniając warunki kazdego z krajów świata ale czy zdołasz wprowadzic obowiązek bonitacji czy choćby HD u nas? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
Gaga jesteś prawdziwą skarbnica wiedzy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
VIP Member
|
![]()
Nie, nie jestem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
noo nie powiedzialam by ze suku wilczaka jest latwej wychowac
![]() ![]() wiem ze bajka jest taka ze "z sukami latwej, oni nie sa takie dominantne i ..." podobne info, ale to nie o wilczaku ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|