![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Witamy ponownie,
po ostatnich wydarzeniach z gazem zmuszeni bylismy pod nasza nieobecnosc zamykac Halle w klatce (specjalna stalowa klatka, w ktorej poprzednio "pomieszkiwaly" dwa setery). W poniedzialek rano nasza psunia zostala - z bolem serca - zamknieta w klatce. Klatka zamykana jest na dwa zaczepy sprezynowe, ktore trzeba dosc sprytnie podniesc, wgniesc i opuscic (czyli generalnie nie tak latwo). Pies wyszedl z klatki samodzielnie - witala nas w progu mieszkania! Wczoraj zamknelismy klatke dodatkowo na klodke- pies wital nas w progu mieszkania a klodka na klatce wisiala nietknieta! Czy ktos moze wie jak pies moze wyjsc ze stalowej klatki zamknietej na dwa prezynowe zaczepy i klodke?????!!!! Dla wyjasnienia dodam, ze klatka ma wszystkie sciany, sufit i podloge, jest polaczona we wszystkich - wskazanych przez producenta -miejscach, jak rowniez szczeliny pomiedzy drutami sa takie, ze nasz krolik by sie nie wydostal. Aha, klucz do klodki lezal daleko. Sprawa druga: niestety Halla uwielbia na spcerach zjadac jakies smieci. Wczoraj zlapala paskudna padline (czyjes zwloki czy salceson - sama nie wiem) i w nogi... Ledwo udalo mi sie odebrac jej to paskudztwo. Czy mozecie doradzic jak zapanowac nad tym "nalogiem". Staramy sie juz wychodzic na spacery po przekasce, zeby brzuszek nie byl pusty i nie kusilo, ale na niewiele sie to zdaje. Mieszkamy w takiej okolicy, gdzie ludzi glupich moc i niejeden byl juz przypadek otrucia psa. Chcialabym uniknac zakladania kantarka na pysk. Pozdrawiamy serdecznie Joanna, Adrian i David Coperfield |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
uchylilaby rabka tajemnicy.... Quote:
"Nie". Proste, ale skuteczne. Oczywiscie na efekty trzeba troche poczekac, ale sa. Zreszta z wiekiem wilczak i tak stanie sie troche mniej ciekawski.... Pozdrawiam, Margo
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
1. pies na lince lub smyczy, bierze swinstwo do paszczy, slyszy stanowcze " nie" czy inne ( moze byc zostaw,pusc itd ) jak wypluwa od razu inkasuje z r eki cos rownie smacznego z entuzjastyczna pochwala, jesli mamy osobnika nie co bardziej upartego - dostaje on lekkie szarpniecie linka czy smycza - res zta jw 2. od razu mowie ze zdarzalo mi sie stosowac ale bardzo nie lubie : cos met alowego i brzeczacego , najlepiej pol metra "krowiego lancucha" (mozna kupi c na metry i jest tanie), w ostatecznosci moga byc klucze ale niekoniecznie bo moga sie pogiac lub zginac - a wiec , w chwili dokonywania przestepstwa rzucamy z brzekiem nasz "lancuch" w ziemie w okolicy psa ale bron Boze w n iego samego! ![]() ![]() Ok - chwila prawdy - sa psy kompletnie olewajace ten manewr ![]() pozdrawiam Agnieszka z Giga |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
To z praktyk Fany Wielkiego Hudiniego. dlugo sie wiec nie namyslalismy, teraz mamy klatke spawana przez speca, z prawdziwej zbrojeniowej stali (polecam przekroj rurowy - wytrzymalszy na zgiecia) z przysrubowywana podloga i sufitem.(wazy ok 60kg). Zamkniecie na razie starcza, ale z zewnatrz Fany potrafi je otworzyc dosc szybko : )( na probe zamknelismy smakowitosci). Zycze wiec pomyslowosci. A poki co , to mamy druga konkurencje do rozegrania wsrod wilczakow : wydostawanie sie na czas i w ilosci zabezpieczen (dla przyp. 1. wspinaczka po scianie) Pozdrowienia dla wszystkich magikow Kamila i Fany |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
stara sprawdzona po czesci metoda , to niestety kaganiec, ale ten tez da sie wcisnac w roznosci... 1.przede wszystkim olewajace wilczaki, 2. lancuszek dziala tylko , gdy pare razy "niechcacy" naruszy wilczaka, a z czase skutkuje tylko miedzy oczy : ) taki dolatujacy obok, to swietna zabawka, choc dobre i to na chwile odwrocenia uwagi : ) Pozdr Kamila i Fany |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
nie tchnie ![]() zagryzl szopa pracza kilka oposow czy myszek ale to w zabawie kiedy one pokazaly mu zeby ![]() ale normalnie przechodzi kolo sarny ktora pasie sie 4 metry od domu i nic tym bardzej jesli chodzi o padlinke to nie wykazuje nia najmniejszego zainteresowania ... a serkiem jak najbardziej ![]() pozdroofka Robert&Fram |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wilczasty : Foto
|
![]() Quote:
![]() ![]() Poza tym Pinki wykazuje duze zainteresowanie helikopterami kiedy zobaczy na niebia cos takiego siada na polu i wyje ![]() Pozdrawiam Andariel i Daniel |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Amber gustuje ostatnio w pachnacych gowienkach!!!
Na wyscigi z Asterem wyszukuja i pozeraja kupke w lesie i sa potem strasznie dumni!!! Tak wiec ten problem tez go dotyczy. Sprobuje z koscmi i z serem, moze akurat pomoze! Jesli chodzi o klatke to zeby nie mial checi wydostawania sie przywiazuje go kolo klatki do czegos super stabilnego, typu kaloryfer, odsuwam wszystko z okolicy i jak na razie to dziala. Najlepiej cienki lancuszek oklejony tasma zeby nie brzeczal, ale on nie przegryza nawet smyczy a razie. Zycze wytrwalosci z Halla Ela i Amber |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Witam
z tego co wiem to wszystkie psy (szaman rowniez) maja podobny problem z jedzeniem wszystkiego co smierdzi jako mlode zjadaja rowniez swoje odchody nie tkna natomiast kupy innego psa natomiast rarytasem sa ludzkie odchody no niestety tak jest i koniec (tu klania sie biologia) ale aby jakos to zminimalizowac psiak potrzebuje pelnego pakietu witamin i roznego rodzaju skladnikow mineralnych to to samo jak oblizywanie gipsowych scia w momecie braku dostatecznej ilosci wpnia i fosforu. Wiec sugeruje wybrac sie do weta po odpowiedni preparat.nie wyeliminuje tego problemu lecz troszeczke go zmniejszy Druga sprawa to to co ja przerobilem kiedys szaman wcinal cos wlasnie takiego na polu dorwalem go ale w trakcie jedzenia i spuscilem pozadny lomot ale naprawde pozadny i pozniej dodatkowo uczylem go nie podnoszenia jedzenia z ziemi kladlem cos na podlodze np chleb mowiac zostaw oczywiscie maly nic z tego sobie nie robil wiec dostal pstryczka w nos i natychmiast jakies cos super w nagrode po kilku probach juz nie bylo psztyczka a kiedy slyszal slowo zostaw nie tykal i znow soper kasek z reki wlasciciela. i tak trzeba powtarzac praktycznie codziennie. doszedlem do tego ze na polu kiedy jest na smyczy lub w stosunkowo bliskiej odleglosci kiedy powiem magiczne slowo zostaw zostawia. Jesli jednak ta odleglosc bedzie wieksza moge mu nawet napis zostaw narysowac na niebie i tak wtedy zje co ma zjesc. Ale podobno szczeniaki z tego wyrastaj jak moj wyrosnie to wam o tym powiem. Pozdrawiam Irek p.s jesli szczeniak cos zje a w wyniku tego powstanie biegunka to po 3 dnaich odwodnienia psiak moze pasc. Wiec pamietajcie jak sie zaczyna sraka i trwa wiecej niz 1 dzien natychmiast do weta! A i jeszcze jedno najgorsze jest jak malec zje kawalek foliowej torebki(siatki) itp sraka murowana odwodnienie rowniez jednak leki nie pomoga folia przykleja sie do scian zeladka a co najgorsze nie widac tego na zdjeciu rendgenowskim. Wiec naprawde uwazajcie i rozwiazaniem tak naprawde jest kaganiec najlepiej plastikowy z podwujnym dnem nic sie tamtedy nie przecisnie! a i wymyc go latwo Wiem bo mam i stosuje Pozdrawiam jeszcze raz i sorry za tak dlugi monolog |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() tez bym sie na taka kupe pokusil ![]() ![]() Robert |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
jest zalewana szopami, ktore swietnie sie tutaj czuja..... A myszy juz mamy. ![]() Choc szczerze mowiac nasza banda stanowi zagrozenie jedynie dla gryzoni o ktore boj tocza z kotami..... ![]() Pozdrawiam, Margo
![]() |
![]() |
#12 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
gdzies zczapi jakis porzucony kubek, to biada jego wlascicielowi... Quote:
![]() Pozdrawiam, Margo
![]() |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() "Nie" i/lub "Fe", ktora niby niczemu nie sluzy, a jedynie oznacza zakonczenia danego dzialania. Przydaje sie w roznych sytuacjach, a w tej szczegolnie ![]() Jak dotad zauwazylismy, ze o ile oduczenie zbierania smieci i zjadania kupek idzie dosyc latwo (choc nie zawsze szybko) wyplenic, to oduczenie tarzania sie w aromatyczniejszych znaleziskach jest naturalnym odruchem. I dlatego szerokim lukiem omijamy pola na ktore wywozony jest swiezy gnoj... ![]() Pozdrawiam, Margo & tymczasowo czyste stado
![]() |
![]() |
#14 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
sie tego od matki, ktora w ten sposob zachowuje czystosc w gniezdzie. My staralismy sie pilnowac, zeby malym ten nawyk nie wszedl w krew, ale niestety nie da rady byc z malymi 24 godziny na dobe (zreszta jest to rowniez niepozadane). Przypuszczam, ze problem ten moze byc o wiele powazniejszy, jesli szczeniaki i matka pozostawione sa same sobie (w kenelu), bo zachowanie takie jest potem dosyc mocno utrwalone -> w domu zaden hodowca nie moze sobie pozwolic, zeby odchody zascielaly podloge..... Quote:
![]() przyda, ale nigdy jedynie na zalecenie weta bez odpowiednich badan. Znam wielu "cudotworcow", ktorzy diagnozowali niedobory (szczegolnie wapna) na oko. Kazdy oswiecony vet Wam powie, ze jest to po prostu niemozliwe. Poza tym nadmiar (w odroznieniu od niedoborow) ma o wiele gorsze skutki dla zdrowia psa. A szczegolnie radze unikac podawania wapna przy jednoczesnym dodawaniu witaminy D3 - powoduje to przedwczestne kostnienie chrzastek i przez to sami az prosimy sie o pozniejsze klopoty psa z chodzeniem i stawami.... ![]() Quote:
![]() zrobi cos zle lub zje cos co sie Tobie nie spodoba to da noge. A wilczaka nigdy w zyciu nie dogonisz... ![]() Pozdrawiam, Margo
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
Co do wapna z tego co sie orientuje to 2/3 dawki wapna jest wydalan przez
psa dlatego zapotrzebowanie u szczeniaka jest wielkie na 10kg ciala okolo 6gram tak naprawde z tego wszytkiego w organizmie pozostaje 2gramy. oczywiscie przedawkowanie moze miec jeszcze gorsze nastepstwa niz brak co do odchodow to niestety nie jestem ekspertem jednak sa tam jakies enzymy ktore powoduja chyba pomoc przy trawieniu pokarmu czy cos w tym stylu wiec z tad ten ped to zjadania tego typu "pokarmu" podobnie sie ma z polykaniem malych kamykow itp rowniez one pomagaja przy rozdrabnianu jedzenia w zeladku. jesli chodzi o lomot to nie jestem zwolennikiem takiego obrotu sprawy jednak takie sytuacje sie zdazaja i kazdy wlasciciel zastosowal (nie wieze aby nie) ja zastosowalem 3 razy i pies teraz wie o co chodzi i nie ucieka(jak wiadomo zadnego psa sie nie dogoni) bo karanie w ten sposob jest rzecza marginalna. Obecnie stosuje cos innego przewracam szamana na plecy i powiedzmy dominuje to jest gorsze od lomotu i bardziej skuteczne musze tak robic poniewaz jego chec bycia krolem jest wielka(juz lala sie krew z reki itp i nie byla to zabawa). Nie moge sie wypowiedziec co do laczenia wapnia i D3 jednak moj wet tak zalecil a ja stosuje 2 krople dziennie A+D3. jeszcze to sprawdze bo ziarno zostalo zasiane jednak musze powiedziec ze do mojego weta mam pelne zaufanie Pozdrwawiam Irek p.s wczoraj bylismy z malym w gorach jeszcze jest sporo zmrozonego sniegu na ktorym bardzo dokladnie widac pozostawione slady. niestety nie zrobilem zdjecia lecz po powrocie poszukalem w necie i stwierdzielm ze wilczaki pozostawiaja trop bardziej zblizony do wilka niz psa I jeszcze pytanie do jakiej wagi i do jakiej wysokosci dochodzi dorosly samiec wilczaka? Pozdrawiam Irek |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
VIP Member
|
![]()
Witam
z tego co wiem to wszystkie psy (szaman rowniez) maja podobny problem z jedzeniem wszystkiego co smierdzi jako mlode zjadaja rowniez swoje odchody Nie wszystkie - jedne zrobia raz i odpowiednia reakcja wlasciciela wystarczy aby nie probowaly ponownie, inne wykazuja wyjatkowy ped ku tego typu kulinariom a jeszcze inne ucza sie od starszych... Te drugie oczywiscie wymagaja najwiecej pracy ![]() Quote:
jak cos znajdzie a w poblizu jestes Ty to nalezy dac noge ? ![]() Quote:
![]() Tak naparwde to sila panowania nad psem ukazuje sie w pelnej krasie gdy odeglosc przekracza zasieg rak na przyklad ![]() Po drodze istnieje jeszcze induktor ( brrr.) i widzialam jak traci na skutecznosci wraz ze wzrostem dystansu..... Wilczak jest inteligentny, nie ? To go zalatwic ta sama bronia ![]() pozdrawiam Aga z Giga |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Junior Member
|
![]()
to znow ja
Quote:
przewiniena byla jaks kara zaaplikowana przez rodzicow? I gdzie napisalem ze szamana dal noge lub ja daje? Co jak co ale jestem pewien ze maluch czuje we mnie obronce kiedy dochodzi do sytuacji ktora go przerasta kiedy sie boi to nie ucieka jak najdalej od zrodla leku tylko staje za mna wie ze zawsze moze liczyc na moja pomoc i zawsze ja dostaje. Pracowalem sporo nad tym aby podczas spaceru szaman reagowal na przywolanie teraz jest coraz lepiej. A jedzenie jak jedzenie do 20-30 metrow zostawi ale czym odlegosc wieksza to kontrola slabsza.(to jak z moim palenie w mlodosci nie palilem pod oknami tylko szedlem 100m dalej aby mnie ojciec nie zobaczyl) Nie jestem zwolennikiem karania jednak nie jestem zwolennikiem bezstresowego wychowania. Tak mnie wychowa i nie pozwole sobie na wchodzenie mi na glowe Quote:
chce byc trktowany przez niego. jednak sytuacje w ktorch chodzi o jego bezpieczenstwo(ruchliwa ulica, lub prawdopodobienstwa zjedzenia czegos zatrutego)bylem jestem i bede stanowczy Pozdrawiam Irek |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
tylko chcialam wskazac ze zlepek "dostal lanie" i ogolna nauka nie zzerania niekoniecznie tu sie klei ![]() Quote:
odlegloscia ![]() Quote:
![]() ale umowmy sie ze to kwestia osobistego wyboru i nic mi do Twoich metod wychowawczych ![]() Quote:
podyskutuje z Tpoba na temat metod i skutkow bo co nieco juz przerobilam ale oczywiscie nie zamierzam glosic jedynych slusznych pogladow ![]() Tak naprawde usiluje dociec na ile wilczakowe wybryki odbiegaja od kanonu wybrykow przecietnego psa, bo przeciez co pies to charakter ![]() pozdrawiam bardzo serdecznie i Ciebie i Twojego lobuziaka ![]() Agnieszka z terrorystka |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
Halla Coperfield cd.
zamkniecie klatki, zalozenie klodki oraz obwiazanie calych drzwiczek dookola kablem (dwuzylowym oczywiscie!) na niewiele sie zdalo - jeden dzien zajelo Halli wyczajenie, jak rozmontowac klatke siedzac w srodku! Do tego wszystkiego nasi biedni sasiedzi pewnie wyszliby z siebie, gdybysmy niczego nie zmienili (placz psa slychac bylo w calym budynku -mieszkamy w dwupietrowym domu), a ponadto klatke zostawialismy pod sciana, obok sredniej wielkosci lodowki, ktora czeka na wywiezienie z domu, a znajdowalismy zarowno klatke jak i lodowke na srodku kuchni! Dzis zaprosilismy na czas naszej nieobecnosci w domu suczke mojej mamy - Julke zwana Julianem. Moze obecnosc drugiego psa w domu zlagodzi stres zwiazany z nasza nieobecnoscia i spowoduje uspokojenie psa. Zobaczymy dzis po poludniu czy ta metoda poskutkowala (oczywiscie psy nie zostaly zamkniete w klatce). Jesli tak to Julka zostanie naszym rezydentem do czasu pojawienia sie w domu drugiego psa - a plan taki jest. Odnosnie zjadania smieci metoda fuuuj! dziala ale tylko wtedy gdy jestem stosunkowo niedaleko a i kasek nie najlepszy (czytaj: malo zgnily). Sprobuje metody polecanej przez Was oraz Fishera czyli halasliwego czegos rzucanego w poblize psa. A propose Fisher jest swietny - polecam - Halla zaswiadczy - bardzo dobry (do jedzenia). Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, dziekuje za rady i do milego zobaczenia w Katowicach. Gdyby ktos chcial skorzystac z pomocy naszego znajomego sedziego przy wejsciu do Spodka to proponuje spotkanie sie przed wejsciem po uprzednim umowieniu (my bedziemy starali sie wejsc rano - wiec zdzwonmy sie wczesniej) Joanna (0 604 487 604), Adrian i Halla |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
droge i straty w wyposazeniu mieszkania nie sa dwa razy wieksze.... ![]() Pozdrawiam, Margo
![]() |
![]() |
|
|