|
|
|
|||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Licho nie śpi...
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Member
|
Quote:
zgadza się!!Piszecie że hodowca nie sprzeda szczeniaka zanim nie "prześwietli" kupującego. Ale jak kupujący ma prześwietlić hodowce? czemu w danych o przyszłych miotach (i nie tylko) współczynniki Wright'a, AVK i wilcza krew wynoszą 0,004 %? Przyjeliście tak sobie te wartości? Dla ilu one generacji są obliczone (o ile w ogóle są liczone)? I nie oszukujmy się ale Wright i AVK nie powinny być sobie równe. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Na razie w ogole nie sa wyliczone - dopoki nie skonczy sie aktualizacja bazy wolfdoga
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Skoro kupujący chce nabyć szczeniaka w celach tylko i wyłącznie hodowlanych to właśnie na to powinien zwracać uwagę, a wpisywanie w rubrykę AVK 0,004% dla 6 generacji to jakaś pomyłka. I tu nie chodzi o to kiedy się skończy aktualizacja bazy, bo wyraźnie jest napisane - dla 6 generacji :-) Po co mi kompletna baza, skoro patrząc już teraz po rodowodach można obliczyć AVK (co jest dziecinnie prostą sprawą, a dużo wyjaśnia).
I hodowca który chce utrzymać rase w dobrej kondycji powninien na to zwracać uwagę, w wyborze reproduktora i suki, tak samo kupując szczeniaka do hodowli bierze to pod uwagę. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Moderator
|
Quote:
![]() A AVK i Wright? Przeciez zamiast liczyc mozna zerknac do rodowodu... To kim sa rodzice i dziadkowie o wiele wiecej powie niz 7.89% lub 11,23%... W kazdym razie wszystko bedzie poprawione w nowej bazie... a chwilowy brak na serio nikomu nie szkodzi...
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
O wilczej krwi to ja nic nie moge powiedzieć oprócz tego co jest napisane w rubrykach 0,004%
Dlatego proszę o zdefiniowanie tego, co oznacza wilcza krew ![]() AVK mówi o zawartości unikalnej puli genów, więc to istotne dla hodowcy. Oczywiście że ważne jest kim byli przodkowie, ale ja i tak sobie obliczyłam to co mnie interesuje A z prześwietleiami - to rzeczywiście jest problem i nie piszę tego tylko w odniesieniu wilczaków. Mi ten brak danych absolutnie nie przeszkadza. tylko po co na odczepnego pisać wartość wziętą z kosmosu. |
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Moderator
|
Quote:
A dla wlascicieli...? Im akurat to na niewiele sie przyda.. fajnie by bylo miec Wrighta, bo wtedy widac gdzie sa duze inbreedy, ale te widac tez po zerknieciu w rodowod. Gdy przyszly hodowca zerknie na samych rodzicow i dziadkow to juz wtedy bedzie wiedzial wystarczajaco, by dokonac odpowiedniej decyzji... Quote:
Program sie wykoleil... Jak zaokraglisz do dwoch miejsc to pozostaje 0,00%... po prostu tych danych nie ma... Nie usuwamy, bo nie ma kiedy - prace nad ta baza zostaly przerwane - jak bedzie to juz calkiem nowa...
|
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Member
|
Ja nie widzę Chyba nikt nie widzi, kto nie ma uprawnień, bo nie wystarczy być zalogowanym na forum żeby te dane zobaczyć. Z resztą ja o to pytałam na pw i nie dostałam odpowiedzi więc zgaduje że tak jest. Ale ja to obeszłam i na szczęście te hodowle co mnie interesowały mają kody bonitacyjne wypisane na swoich stronach.
|
|
|
|
![]() |
|
|