![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 |
Junior Member
|
![]()
jasne że nie ma w tym nic złego, tylko trzeba rozgraniczyć pewne rzeczy.
Wyobrazmy sobie doga przyjaciela który odwala powitanie na sam widok nieznajomego czlowieka - skakanie radosc itp i zadnemu cmokaniu sie nie oprze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wilkokłak
|
![]()
Moim zdaniem bycie pozytywnie nastawionym do obcych i nadmierne okazywanie radości (skakanie) to dwie różne rzeczy;
To pierwsze jest jak najbardziej pożądane, drugiego trzeba oduczać. Raczej nie wszyscy mogą okazać radość po w ten sposób okazanej radości psa. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Ja byłbym ostrożny z tym byciem przyjacielem wszystkich. Nie wszyscy lubią psy i chcą się z nimi przyjaźnić. Tak ufnego psa chyba też łatwiej stracić, skoro tak wszystkich lubić. Jak dla mnie ma być przyjaźnie zaciekawiony, ale bez przesady.
Aha, Ciri właśnie skończyła półtorej roku.
![]() |
#64 |
Junior Member
|
![]()
Redire - dzięki, o tym nie pomyślałam. Napisałaś o socjalizacji, więc pomyślałam, sobie, że w trakcie socjalizacji uczymy psa jak zachowywać się wobec ludzi. Czyli tak jak napisali Grin i Btd - żeby psy na ludzi nie skakały, żeby nie witały się, z tymi osobami, które sobie tego nie życzą itp. Natomiast jeśli zostaną zachęcone przez kogoś obcego zachowają się przyjaźnie, lub obojętnie (bo przecież mogą czuć rezerwę, wobec jakichś osób)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Baaj ma 8 miesięcy. Od małego ignorował cmokanie. Zareagował na nie tylko raz, jak akurat biegał luzem. Został odwołany, a pana uprzedziłam, że to szczeniak i mógł skoczyć na niego. Pan niósł dziecko na barana i szedł z partnerką. Pan odszedł kilka metrów, odwrócił się nagle i znów zawołał - tym razem Baaja nie odwołałam, bo nie lubię się powtarzać. Baaj skoczył, pani zbladła, pan takoż. Pies został spokojnie odwołany.
W sumie rekacja na obcych zwykle jest albo pozytywna, albo nic się nie dzieje.
![]() |
#66 |
love and terror
|
![]()
Garuda i obca osoba na spacerze?
Pies bieeeeeeegnie najszybciej jak sie da i a)robi 'łuf' straszac ludzi ("zabieraj pani tego psa, bo mu kark zlamie") na zasadzie, ze biegnie z radoscia i jeszcze z wieksza radoscia ucieka, kiedy uda jej sie jednym lufnieciem wystraszyc. (zdaje sie, ze ma to po mamie ![]() b)biegnie i stwierdza, ze ma w nosie, odchodzi. c)biegnie, biegnie i biega miedzy nogami obcych ludzi nie robiac kompletnie nic. d)biegnie sie przywitac na zasadzie lizniecia, masy podskokow itd. Suka nawet pijaczkow lubi, jesli nie sa zbyt nachalni ![]() Ale to przyzwyczajenie z pubu, bo zawsze ze mna do pubu chodzi, wiec cala masa takich typow. |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() Ale to chyba najlepszy dowód, że psa do wszystkiego można przyzwyczaić. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
love and terror
|
![]()
No piwa to ona nie pije.
raz jej sie zdazylo, ze chciala, to poprosilam barmana o czysta popielniczke. Nalalam i wypila ![]() Ale od piwa to jest Pirat, a Garuda wino, najlepiej biale polslodkie jak jej pancia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
A pewnie - pijaczkowie są zwykle bardzo ok, o ile nie zatoczą się na psa - wtedy Baaj się cofa i w danej chwili ma dość na kontakt.
Ale ja się nie dziwię. Właśnie biegałam za nim z kubłem na głowie... Też bym wolała na jego miejscu panów po %. ![]()
![]() |
#71 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Ale pięknie po 'polskiemu' napisałam...
![]() ![]()
![]() |
#73 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Wilczy Duch
|
![]()
Kala ma 7 miesiecy, a Ishtar dwa lata. Kala czesto nawet na pozoranta ( jesli nie udawal ataku) machala ogonem, kiedys czesciej lapala za dlon, ale to wlasnie na powitanie, teraz jej sie to zdarza sporadycznie. Ish zawsze jak przychodzi ktos obcy to podchodzi z pewna rezerwa, patrzy spod kata, ocenia, obwachuje a potem jak widzi ze wszystko jest ok, ze to swoj to sie lasi i skacze z radosci, czasem tez (nauczyla sie chyba od Balego) jak sie przykucnie by ja poglaskac to ona podchodzi i glowke w brzuch wtula kucajacego, zauwazylam ze Kala tez to zaczela robic. Wtedy uwielbiaja jak je sie po boczkach mizia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Baaj czuł większy respekt przed koszem, ale mam wrażenie, że to przez to, że ażurowy i metalowy, ale chwila i się nawet skusił na skosztowanie smakołyka z kosza na moje polecenie
![]()
![]() |
#76 |
Junior Member
|
![]()
To spróbujcie założyc maskę p/gazową taką wojskową, z rura, i mówcie do psa przez to
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
love and terror
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
e tam, CIRI nie reaguje na black/death/thrash którego słucham, więc Vader (heh też zna) nie zrobi wrażenia
![]()
![]() |
#80 |
Wilczy Duch
|
![]()
Moje na kosze czy misy reaguja super zaciekawieniem. Ja pamietam za to przerazeni Ish jak zobaczyla po raz pierwszy osobe w wielkim, puchowym, pikowanym kapturze, ale troszke poznania, potem pancia tez pochodzila w kapturku i jest ok
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|