Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Zaslat odpověď

Nástroje Metody zobrazení
Old 05/11/08, 21:52   #1
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Datum registrace: Nov 2006

Quote:
Originally Posted by evikzegar View Post
Co do kwestii czy chciałem psa z rodowodem to powiem, ze było mi to obojętne.
Chciałem wilczaka czechosłowackiego bo taką miałem zachciankę.
Kolejna zabawka do mojej kolekcji.
Wybrałem tą rasę tylko ze względu na jej specyfikę.
Nie miało to dla mnie żadnego znaczenia ile będzie kosztował i czy będzie miał papierów.
Jedynym warunkiem było to jakich ma rodziców i dziadków.
Chciałem kupić psa w Polsce i nie zrobiłem tego ponieważ nie odpowiadały mi warunki akupu.
Jestem niezalezny i wiele spraw załatwiam sam i po swojemu.
Wybrałem psa jak się potem okazało za śmieszne pieniądze ale takiego jak chciałem.
Nie mam zadnych zobowiązań ani żadnego kontaktu z hodowcą bo to był mój warunek.
Zatem dlaczego jeżdzisz na wystawy ????
A jaka miałbyś gwarancję że masz wilczaka nie mając rodowodu????
A dlaczego nie odpowiadły Ci warunki zakupu w Polsce????
Dlaczego nie chciałeś kontaktu z hodowcą?? Myślę że taki kontakt jest pomocny i ja sobie go chwalę???
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:06   #2
wilczakrew
Senior Member

Datum registrace: Dec 2007

Tak to była ironia.

Na wystawy jeżdzę z przyjemności i chęci spotkania ze znajomymi.
Jest to dla mnie pewnego rodzaju forma rozrywki i oderwania się od rzeczywistości.
Gwarancji bym nie miał dlatego kupiłem psa od hodowcy, a nie na bazarze.
Tak jak napisałem wcześniej nie lubię ograniczeń i dlatego nie kupiłem psa w Polsce.
Kontakt z hodowcą może i jest pomocny jeśli ktoś tego oczekuje. Ja tego nie chciałem i takiego dokonałem wyboru.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:08   #3
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Datum registrace: Jul 2004

Quote:
Tak to była ironia.
Aha.
Ktos chce Garude?
Oddam, bo mi sie juz znudzila...
Old 05/11/08, 22:12   #4
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Narvana View Post
Aha.
Ktos chce Garude?
Oddam, bo mi sie juz znudzila...
Czy moge przyjechać jeszcze dziś ?
Old 05/11/08, 22:15   #5
wilczakrew
Senior Member

Jeżeli będzie taka potrzeba to ja mogę znaleźć domy dla tych szczeniaków i zapewnić im godziwe warunki życia. Jednak jednym podstawowym warunkiem będzie brak możliwości ich rozmnażania. Nie koniecznie musi tu być sterylizacja ale przedewszystkim odpowiedzialnosć nowego własciciela i odpowiednio spisana umowa na jakich warunkach takiego szczeniaka by otrzymał.
Old 05/11/08, 22:18   #6
wilczakrew
Senior Member

Oczywiście kontrola była by pełna czy faktycznie dorosłe osobniki nie miały by młodych. Jednak myślę, że sterylizacja była by najlepszym pewnikiem ale nie koniecznym.
Old 05/11/08, 22:19   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Datum registrace: Sep 2003
Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Jeżeli będzie taka potrzeba to ja mogę znaleźć domy dla tych szczeniaków i zapewnić im godziwe warunki życia. Jednak jednym podstawowym warunkiem będzie brak możliwości ich rozmnażania. Nie koniecznie musi tu być sterylizacja ale przedewszystkim odpowiedzialnosć nowego własciciela i odpowiednio spisana umowa na jakich warunkach takiego szczeniaka by otrzymał.
\
Uhmm.. no ale JAK chcesz zapewnić dotrzymanie umowy? Rzeczony florena umowę złamał....
Więc co?
Ta policja?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:27   #8
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
\
Uhmm.. no ale JAK chcesz zapewnić dotrzymanie umowy? Rzeczony florena umowę złamał....
Więc co?
Ta policja?
Nie Gaga bo policja tu nic nie pomoze.
Florena umowę złamał więc hodowca powinien odebrać mu zarówno sukę jak i szczeniaki.
To jest bolesne ale ja zawsze daje komuś drugą szansę więc w tak drastyczny sposób bym nie postąpił.
Jednak kwestia pozostawienia szczeniaków jest złym pomysłem.
Dlatego chciałbym abyśmy wszyscy zastanowili się nad tym co w tej kwesti zrobić, ale wspólnie z Floreną.
Sprawa dotyczy jego osoby i to on powinien wrócić do dyskusji, a nie do dalszej krytyki.
Zreszta moze się okazać, ze dostanie warunkową zgodę i szczeniaki otrzymają rodowody.
Wtedy będzie po temacie, choć myśle, ze pewną lekcję i wnioski z tej sprawy wyciągnie.
Old 05/11/08, 22:16   #9
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Datum registrace: Jul 2007
Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

evik, czy jak wolisz wilczakrew... widać, że zabrakło kontaktu z dobrym hodowcą - choćby po twoich postach na dogomanii właśnie.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:18   #10
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Datum registrace: Nov 2006

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
evik, czy jak wolisz wilczakrew... widać, że zabrakło kontaktu z dobrym hodowcą - choćby po twoich postach na dogomanii właśnie.
Podpisuję sie pod tym!!!!!
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:22   #11
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Mogę to poczytać jako atak.
Ale do tego z tej strony już przywykłem.
Gadać, gadać i jeszcze raz gadać to wszystko co potrafisz.
Old 05/11/08, 22:26   #12
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Datum registrace: Jul 2007
Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Możesz to odczytać jak chcesz. Ja napisałam to, co myślę. I jak widac nie tylko ja tak sądzę.

Zaproponowałam to samo, co ty. Mogę tyle samo, ale problem polega na tym, że ta osoba nie chce niczyjej pomocy, a ja nie będę kogoś błagać o to, żeby laskawie zgodził się przyjąć moją pomoc.

No nie wiem, czy tylko potrafię gadać - mało mnie znasz najwyraźniej.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:49   #13
wilczakrew
Senior Member

Narvana jestem u Ewy we Wrocku i mogę po Garudę wpaść rano jak bede jechał do domu. ?

Tak jest prościej i bez błędu.

Last edited by wilczakrew : 05/11/08 at 23:10 Reason: bład
Old 05/11/08, 22:53   #14
zubrzyca
Junior Member

zubrzyca's Avatar

Datum registrace: Sep 2003

Witam wszystkich serdecznie!
musze przyzznac, ze bylam bardzo zaskoczna postawe floreny. wiedzac iz zaistniala taka sytuacja, ktora nie powinna miec jeszcze miejsca, nie poinformowala hodowcy. w dodatku, zdajac sobie sprawe, ze trzymanie pod jednym dachem psow o odmiennej plci i podcas cieczki, powinien podjac kroki, by do takiego krycia nie doszlo. gdyby florena nie chcial szczeniakow, to udalbym sie do weterynarza po odpowiednie medykamenty, ktore sa dostepne i ktore wlasnie sa do takich sytuacji.
jednak problem powstal, florena nie zdecydowal sie na pomoc od nikogo, probowal sam podjac dzialania, ale bez skutku. zaden z psow nie bedzie w nowym domu, nie bedzie wysterylizowany z powodu oporow wlasciciela. chociaz trudno mi uwierzyc, by trzymac razem 8 psow, skoro przy 2 pojawil sie problem.
zgodze sie, nalezaloby pomoc, ale jak, skoro sam wlasciciel nie chce? wtargnac na teren i odebrac wszystkie psy? a potem podrzucic z powrotem, ale wykastrowane? przy okazji znajdujac szczeniakom dom.
tak sie nie da i nic nie zrobimy bez najwazniejszej strony. szkoda tylko, ze informacja o tym miocie byla dopiero teraz przekazana, wczesniej mozna bylo wiecej zdzialac.
co do policji. takie rzeczy nie sa potrzebne. jest juz policja dla zwierzat, ktora w Polsce jakos nie do konca sie sprawdza. tu nalezy wprowadzic przepisy w kodeksie karnym, ze rozmnazanie psow bez uprawnien jest przestepstwem, jego popelnie grozi kara grzywny, pozbawienia lub ograniczenia wolnosci i kastracja zwierzat. wtedy byloby naprawde fajnie. dowiadujesz sie, ze ktos rozmnaza psa, ktory nie ma rodowodu, udajesz sie na policje, sprawa do sadu i kastracja i wtedy mozna ladnie zmniejszyc pseudohodowli. jednak jest to nierealne.
mam nadzieje, ze sprawa zakonczy sie pozytywnie dla tych szczeniakow, ktore znajda sie w nowych domach i zostana wykastrowane. bo nie ma lepszej metody regulacji rozmnazania.
dla mnie, ta sytuacja nie jest lekcja. bo to co sie zdarzylo, bedzie tylko mialo swe negatywne skutki zarowno dla rasy jak i dla innych ludzi, ktorzy zdecyduja sie na psa bez rodowodu. nikt z tego wnioskow nie wyciagnie, bo jakie? ze nalezy uwazac jak sie ma psa i suke? taki sens ma ta lekcja?
Pozdrawiam!
zubrzyca jest offline   Reply With Quote
Old 05/11/08, 22:56   #15
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Quote:
Narvana jestem u Ewy we Wrocku i mogę po Garudę wpaść rano jak bede wyjerzdzał. ?
Wyjeżdżał.

Rano odpada, moj pan i wladca bedzie rano, a on jest prawie tak zakochany w niej jak we mnie, wiec marne szanse, ze Ci odda sunke, a poza tym Garuda spi do 11-12 i lepiej jej nie budzic wczesniej, bo chodzi pozniej zla.
Jak jej pancia.
Old 05/11/08, 22:16   #16
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Jasne.
Dorzuce jeszcze 15kg nowego Arionu, bo po co mi.
Tylko mam nadzieje, ze przyjedziesz po nia przed 22.00
Zaslat odpověď

Pravidla přispívání