Zurück   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 11-13-2008, 08:04 PM   #1
Rona
Distinguished Member

Benutzerbild von Rona

Standard

Zitat:
Zitat von jefta Beitrag anzeigen
ja mam jeszcze po szczurach cienkie kable wpuszczone w metalową rurkę prysznicową [można czasem znaleźć na metry] a grubsze w rurki hydrauliczne.
Bardzo solidne są też rurki "gazowe", również można kupować je na metry. Dla nas okazały się nieodpowiednie, ale może komuś pomysł się przyda.

Zitat:
Zitat von jefta Beitrag anzeigen
W Smyku są też bezpieczniki do szaf rozsuwanych. Żeby otworzyć trzeba ją najpierw "domknąć".
Dzięki, spróbuję nabyć. Magnesy się nie sprawdziły, bo drzwi są z aluminium

Rona jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 11-13-2008, 08:22 PM   #2
Gaga
VIP Member

Benutzerbild von Gaga

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Standard

Zitat:
Zitat von Rona Beitrag anzeigen
Dzięki, spróbuję nabyć. Magnesy się nie sprawdziły, bo drzwi są z aluminium
Spróbuj A magnesy miałam na mysli "parami", czyli dwa elementy przyklejane i łączące się ze sobą przy zasunięciu drzwi tylko nie wiem gdzie takie cos mozna kupić więc te smykowe moga okazać sie skuteczniejsze

Aga napisała o klamkach na blokady- potwierdzam, że doskonały wynalazek: bębenek w klamce jest na kluczyk -bardzo pewne zamkniecie

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 11-13-2008, 08:49 PM   #3
btd
złośliwy krasnolud

Benutzerbild von btd

Standard

Zitat:
Aga napisała o klamkach na blokady- potwierdzam, że doskonały wynalazek: bębenek w klamce jest na kluczyk -bardzo pewne zamkniecie
Ale trzeba pamiętać o wyjęciu kluczyka :-)
Alt 11-14-2008, 12:50 AM   #4
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

Benutzerbild von AngelsDream

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream
Standard

My mamy tylko biurka ze specjalnym miejscem do schowania komputerów - oboje z przenośnych do tej pory korzystaliśmy, a kable mamy dobrze zorganizowane z powodu szczurów, ale to też tylko w jednym miejscu kawałek ikeowskiego peszla, a w pozosotałych srebrna taśma. Oprócz tego dużo rzeczy do niszczenia dostawanych od nas i w sumie nie licząc razów, gdy został sam i wiadomo, że to co innego, to tylko jeden róg szafki mamy lekko nadgryziony.

Geändert von AngelsDream (11-14-2008 um 11:11 AM Uhr)
AngelsDream jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 11-14-2008, 09:02 AM   #5
konek
Member

Benutzerbild von konek

konek eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Bardzo ciekawy wątek Ronka i ja bym go rozszerzyła nie tylko na szczeniaczki. Wilczak mając nawet 6 lat czasami wychodzi " z formy". U mnie są kojce ale po co? przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo wilczaków i Raueczki. Gdyby po naszym wyjeździe z domu zostawały na podwórku , to nie sądzę aby szczególnie Max nie próbował mnie odnaleźć. Ci co byli w Lazne wtedy kiedy my wiedzą co mam na myśli. Potrafił mnie znaleźć nawet pod prysznicem i niektórzy potem mówili "fajny obóz, można się kąpać z wilczakiem w łazience". Poza tym drugi kojec powstał w trybie błyskawicznym wówczas gdy Ereshka miała swoją pierwszą cieczkę, więc też dla bezpieczeństwa. I takich przykładów jest więcej.
Poza tym uwielbiają podkopywać ogrodzenie szczególnie jak sarenki rano wyjdą z lasu i dokładnie wiedzą która strona ogrodzenia do tego najlepiej się nadaje bo jest najsłabsza więc mam założonego pastucha, który ma nieraz wyczerpaną baterię ale wystarczy ta zółta tasiemnka, która ukuła w nos.
Poza tym dla bezpieczeństwa różne cudeńka w domu, abym ich nie pozabijała , że tak brudzą. Więc na podłogach terakota, na ścianach przy których lubią się kłaść bądź o nie opierać są zamontowane płotki pomalowane w kolorze mebli w danym pomieszczeniu any ściany nie były ciągle brudne, ulubione kocyki na fotelikach dla Ereshki, która jako królewna ma specjalne przyzwyczajenia , spanka kotów na szafie (również dla bezpieczeństwa wilczaków) bo po co mają ciągle obrywać w nos. Koty u nas były pierwsze i nie koniecznie chcą oddać ełnię władzy.
Pozdrawiam
Bożena
Alt 11-14-2008, 01:08 PM   #6
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Benutzerbild von Bajka

Standard

A my mamy problem z drzewkami i krzakami malin: Furia zjadła nam już kilka. Plastikową siatkę podrze, metalową wyrwie z ziemi,a zrobienie półmetrowego fundamentu doodkoła drzewka odpada ze względu na drzewko... skończyły się nam pomysły...gałgan jeden drzewek nie wykopuje (bo w takiej sytuacji zastosowalibyśmy pomysły Magdaleny), tylko odgryza górną część w połowie wysokości...może ktoś ma jakieś pomysły jak takie drzewka przed psiątkiem zabezpieczyć, bo mnie dziś rano po kolejnym drzewku ręce opadły...

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 11-14-2008, 01:29 PM   #7
btd
złośliwy krasnolud

Benutzerbild von btd

Standard

A potrzebujesz mieć drzewka?
Alt 11-14-2008, 01:30 PM   #8
Galicja
Galicyjski Wilk

Benutzerbild von Galicja

Standard

Może posmarować drzewko czymś gorzkim?
Alt 11-14-2008, 01:31 PM   #9
Nemi
Junior Member

Benutzerbild von Nemi

Standard

Zitat:
Zitat von Aga Wó. Beitrag anzeigen
A my mamy problem z drzewkami i krzakami malin: Furia zjadła nam już kilka. ...może ktoś ma jakieś pomysły jak takie drzewka przed psiątkiem zabezpieczyć, bo mnie dziś rano po kolejnym drzewku ręce opadły...
My mamy dokładnie tak samo, co prawda nie z wilczakiem. Ręce już mam opadnięte na stałe Wszystko zawiodło... Mechaniczne ograniczenia typu płotki tylko pobudzały psa do działania. Przez przypadek zauważyłam, że Baltek strasznie kicha kiedy rozpylam płyn do prasowana. Więc bezczelnie rozpyliłam ten płyn w ogródku. Baltek patrzył z pewnej odległości i kichał. Nie wiem czy to nie zaszkodzi roślinom, ale już mi było wszystko jedno. I tak mały potwór szkodził im bardziej. Po tej operacji akty wandalizmu ustały i spokój trwa już kilka tygodni Wcześniej myślałam o posypaniu roślin pieprzem i papryką, ale jakoś nie wprowadziłam tego w życie.
Nemi jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 12-08-2008, 01:15 PM   #10
z Peronówki
VIP Member

Benutzerbild von z Peronówki

z Peronówki eine Nachricht über MSN schicken z Peronówki eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Zitat:
Zitat von Aga Wó. Beitrag anzeigen
A my mamy problem z drzewkami i krzakami malin: Furia zjadła nam już kilka. Plastikową siatkę podrze, metalową wyrwie z ziemi,a zrobienie półmetrowego fundamentu doodkoła drzewka odpada ze względu na drzewko... skończyły się nam pomysły...
U nas sprawdzilo sie ogrodzenie drzewek wbitymi w ziemie kijami (takimi na wysokosc drzewka...) Psy zamiast tego co zywe co jakis czas "pozbawiaja" zycia ktorys z kijow... Sprawdza sie rozwniez w przypadku psow obsikujacych krzyki... U nas wyglada to tak sobie, ale dziala. Ale u Welkoscyrzow widzialam podobny patent, ktory na dodatek fajnie wygladal...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 11-13-2008, 11:24 PM   #11
DanielZ
Wilczasty : Foto

Benutzerbild von DanielZ

DanielZ eine Nachricht über Skype™ schicken Send Message via Gadu Gadu to DanielZ
Standard

Rona napisałem bo chciałem ruszyć temat bo to dość ciekawy wątek. Napisałem że mam '"zepsutego " wilczaka bo pinki była wyjatkowa i nie musiałem nic wymyślać i wcale niechciałem chwalic sie jaka to jest ah i oh. niedane mi było wymyslac zabezpieczen na suke a i w kojcu ani w klatce suka nigdy nie była.
DanielZ jest offline   Mit Zitat antworten
Antwort