![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ja mogę polecić KAMIRON w częstochowie. Sporo o wilczakach wiedzą i maja dobre do nich podejście. nawet z tego co wiem to bywali u nich szkoleniowcy z czech.
Zresztą nie tylko szkola ale i ratują zwierzęta przed zabiciem. Polecam |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilkokłak
|
![]()
Póki co skontaktowałam się z Prestorem. W grudniu idziemy na wykład.
Zanim zweryfikujemy w praktyce, jeszcze trochę czasu upłynie, ale kusi, żeby spróbować. Wg mnie wygląda to ciekawie, nawet bardzo, a pani trenerka z którą rozmawiałam i która szkoli tam psy, wie NAPRAWDĘ sporo o wilczakach i zaręczam, nie są to obiegowe stereotypy, jakie zaprezentował choćby przytoczony tu w innym topicu pan "sędzia". Last edited by Grin; 28-11-2008 at 12:30. Reason: korekta |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Z mojej praktyki najlepsi szkoleniowcy to tacy, którzy na pewnym poziomie (nie na "początkach") obalają powiedzenie "bo to wilczak"
![]() Oczywiście,bez względu na deklarowane podejście szkoleniowca, najważniejszy jest praktyczny stosunek, bo jeśli prowadzący każe mi uczyć malucha warowania czy siadania przy pomocy fizycznego nacisku, jeśli na bardzo młodego psa zakłada coś więcej niż miekka obroża to w ogóle nie ma mowy o szkoleniu a jedynie o szybkim przeprowadzeniu przez harmonogram kursu. Ja wtedy biorę nogi za pas. Przy wyborze szkoły wazne jest to, że mozna przyjśc na pierwsze zajęcia bezpłatnie, poobserwować jak prowadzone sa inne psy, posłuchać prowadzącego, pogadać z nim. I każda szanujaca się szkoła pozwala na taki początek ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilkokłak
|
![]()
Dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Na pewno weźmiemy je pod uwagę podejmując ostateczną decyzję.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Ważna jest też możliwość porozmawiania o psie, o jego reakcjach, szansa na uzyskania informacji o jego zachowaniu, które umyka właścicielowi, a które może zauważyć ktoś bardziej doświadczony w pracy z psem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Święta racja! Hurtowe grupy po 20 psiaków w psich przedszkolach to jedynie nauka przewalania się szczeniaków po sobie. W takim tłumie nie ma mowy o rozsądnej socjalizacji, kiedy można spokojnie kontrolować zachowania przedszkolaków. Zwłaszcza bardziej nieśmiałe maluchy mogą wynieść więcej szkody niż pożytku bo wiek 4-5 miesięcy oznacza już czasem znaczne różnice w wadze i wielkości.
W mniejszych grupach prowadzący ma realne szanse aby każdemu z uczniów poświęcić odpowiednią ilość czasu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wilkokłak
|
![]()
Zatem czego już się dowiedziałam:
- Grupy są MAXIMUM "6-psowe" i bywa, że przypadają "po trzy psy na trenera", bo "główna" trenerka zabiera też ze sobą czasem asystentkę. Przy czym ona twierdzi, że bierze jakoby "odpowiedzialność" za właściciela, więc nie chce dopuszczać do sytuacji, że jakieś jego zachowania z psem jej umkną. - Na pierwsze praktyczne zajęcia należy przyjść JUŻ przygotowanym w tym sensie, żeby szczeniak był już na nas "nakręcony" na tyle, żebyśmy przynajmniej byli w stanie zwrócić jego uwagę na siebie, bo gdy trafi nagle między inne "szczeniory" z tym może być "raczej" trudno. W tym celu właśnie przeprowadza się ten wykład - seminarium od którego zaczyna się kurs. - Będziemy mogli przyjść na zajęcia tylko po to, żeby poobserwować Tak to wygląda w teorii, jak to będzie w praktyce, okaże się. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
K-Lee Family
|
![]()
K-lee ćwiczy we Wrocławiu w klubie Artemis
![]() Jak na razie jesteśmy baaardzo zadowolone. Ćwiczymy posłuszeństwo, agility i frisbee ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Lista zostala uaktualniona...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
K-Lee Family
|
![]() Quote:
![]() ![]() Agility dopiero zaczynamy i tak w sumie bardziej z ciekawości, ale jest nieźle ![]() ![]() ![]() Poza tym nie sądziłam, że gdy przyjdzie nasza kolej, spuszczę sucz ze smyczy, to ona będzie się wpatrywać we mnie jak border i czekać co tym razem zrobimy ![]() ![]() Nagrodą natomiast nie jest zabawka, zdarza się, że jest nią smaczek... ale ukochaną nagrodą jest... mój rękaw... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Bo rekaw jest debesciak
![]() ![]() |
![]() |
![]() |