![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Może mam ograniczoną wyobraźnie, ale nie mieszczą mi się w głowie takie praktyki jaki opisujesz, ale skoro piszesz to widocznie istnieją (wiadomości na priv itd ) Co do "przepychanek to są dobre jeśli jest to dyskusja a nie monolog, bo ja wiem, Ty wiesz o kim mowa, wiedzą osoby "siedzące" w świecie wilczaków od jakiegoś czasu, ale nie wie tego osoba która pierwszy raz otwiera wolfdoga. Jestem za otwartością i wyrażaniem opinii na głos, zgadzają sie chyba z tym osoby które mnie znają, ale uważam że nie można każdego tematu zamieniać w podobny sposób.
A co do tematu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Mamy w internecie informacje, ze hodowle slowackie sa tragiczne. Ja i Ty wiemy o tym, ze pisze to soba, ktorej zalezy na tym, aby Slowakom dokopac, bo pod wzglegem wygladu to zdecydowana czolowka, a autorka hoduje psy w innym typie. Wiec kazdy pies sprowadzony ze Slowacji to powazna konkurencja... Nowa osoba nie ma zbytnio o tym pojecia, a kto by sie nie przerazil, ze decydujac sie na psa ze Slowacji dostanie sie szczeniaka zaniedbanego, strachliwego i wyciagnietego z brudnego kojca... Mamy bezposredni atak na hodowle Radov dvor. Znam ja doskonale, wiem co oferuja.... Nikt nie reklamuje jej jako wzorcowej, ale kazdy kto siedzi w temacie wie dlaczego "tymczasem zwierzęta stamtąd są używane w hodowli". Uzywane sa ze wzgledu na charakter, wyglad, zdrowie i wartosc rodowodow. A wychowanie? Nie mowie o warunkach, ale z tej hodowli bralismy Irana, ktorym krylismy Jolke. Zreszta wiele osob mialo mozliwosc go poznac - malo jest psow, ktore zostaly wychowane tak, ze calkowicie mozna im zaufac - ani chwili nie balam sie, ze Iran mnie ugryzie. Wrecz przeciwnie - chcialabym aby moze psy mialy tak optymistyczne nastawienie do zycia jak on... NIE - nie polece tej hodowli na zapup szczeniaka, ale z reka na sercu polece szczeniaka po suce czy psie z tej hodowli. Mamy atak na Paczka - wiemy, ze jest sola w oku osoby, ktora to pisala. Ale zaden zal i zlosc na hodowce nie nie sprzedal nam szczeniaka nie uprawnia to wypisywania niesprawdziwych informacji o jego psach... W internecie jest jedna opinia, powyzej byla moja na ten sam temat (a argumentami). Jesli ktos sie zgadza (lub nie) ma mozliwosc sie wypowiedziec... To chyba lepsze niz jedyna sluczna prawda opowiadana pokatnie na wystawach czy krazaca po internecie... ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
oi NIEMOW o Irane, ten pies zawojowal cala Litwe, i ma teras milosnikow jego nadal, dla tego i Kuti zostala u mnie, bo to Iranowata corka, takich psow jest malo, to pies z duzej litery P.
noo jesli juz tak temat posedl, to i ja - z zagranicy jestem obgadywana i to, mocno na niektorych forach. Magda, czekami baaaardzo na nowe fotki malej, a co do SK hodowli, teras szukami psa dla jednej rodziny, zgadni cie z jakiego kraju ![]() Last edited by wolfin; 08-12-2008 at 16:08. Reason: oi literka |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||||
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
Ty użyłaś psa z wynikiem B. Niby dopuszczalne,ale jak dla mnie jak ktos tak bardzo aspiruje do bycia debesciakiem to nie ma miejsca na cos takiego (pewnie nie było innej opcji dodania potrzebnych genów do hodowli - może np. wzrost?) No i oczywiście wg ciebie jak nie ma przeswietlenia to pies na pewno ma dysplazje. Ja CIRI przeswietlilem i kazdego bede przeswietlal, ale u nas to nie jest obowiazkowe. Quote:
Z resztą, ja piszę o hodowcy a nie o psach, bo to od niego się wszystko zaczyna, a psy nic z tym wspólnego nie mają. Ja lubie wszystkie psy chyba ze usiluja mi albo mojemu psu wpieprzyc za to ze go tylko widza. Quote:
Ja nie sciemniam, piszę WYRAŹNIE kogo mam na myśli: slabisz mnie swoim zgrywaniem alfy i omegi to pisze o tobie. Wez w koncu napisz raz cos z jajami. Na razie jedynie co da sie odcyfrowac to wrzucajac cytaty na google że jeździsz po Eli za to że napisała o tobie nie tak. Wiesz, jak dla mnie to jak ktos jest no-life i nic po za psami nie ma, to faktycznie moze tak liczyc kazda zlotowke. A jak ma co robic w zyciu,a psy sa pasja to wyjazd do repa nie jest problemem. Chyba ze chce 2 raz miec miot po tych samych rodzicach, i tutaj dochodzimy do nastepnej odpowiedzi... Quote:
tu jest Polska i komisje hodowlane w Czechach i Slowacji mozna miec gleboko w dupie. Gdzie jest napisane w Polsce ze sie 'nie robi powtorek'? Dokladny tytul regulaminu i paragraf prosze. Polskie przepisy kynologiczne mocno się różnia od czeskich i słowackich i w Polsce obowiazuja nasze. Quote:
chetnych jeszcze przed kryciem. Nic tym nie udowodnisz. Quote:
Jak jakiegos hodowce stac na to - na danie a nie sprzedawanie to zle? Znowu wracamy do punktu wyjscia - jak cos jest pasja to nie ma z tym problemu no nie? A jak ktos liczy kase to musi kazdego sprzedac. Zapewnie ten fakt ma symbolizowac wysoka jakosc? Im wiecej zaplacisz tym lepiej? No i o kim piszesz ze nie bylo chetnych i skad to wiesz? Przechytujesz wiadomosci, maile? Szkoda ze caly czas zero konkretow ktore pozwolilyby cokolwiek zweryfikowac. Quote:
Moj glowny zarzut jest taki ze usilujesz wykreowac sie na wilczakowa alfe i omege w Polsce i podpierac sie wybiorczo przedstawianymi faktami z Czech i Slowacji. Oczywiscie przy pomocy 'krewnych i znajomych krolika' zeby stworzyc pozory ze nie jestes sama. Jestem wlascicielem, (jeszcze?) nie hodowca, Ciri mamy tylko 1,5 roku, ale wolfdoga, polskiego i angielskiego czytam znacznie dluzej, odkad dowiedzialem sie o rasie (pewnie bedzie 4 lata) i doskonale widac ze swiat nie wyglada jak bys TY chciala przedstawic. Na wystawy poogladac tez jezdzilem zanim jeszcze cokolwiek wybralem i swoje zobaczylem.
![]() |
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
W ten sposób można dojść przecież do absurdu. Np. w Polsce nie ma zakazu trzymania psów na łańcuchu, może więc zaczniemy uznawać, że to jest ok, bo skoro prawo tego nie zabrania... Poza tym o ile zdołałam się zorientować, to czy MOŻNA nie było tu dyskutowane, a jedynie, że nie jest to godne pochwały. Last edited by Grin; 09-12-2008 at 23:48. Reason: ps |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Bzdurne to jest robienie zarzutu z nierobienia czegoś co jest nieobowiązkowe.
A porównanie z trzymaniem na łańcuchu nie wiem skąd wyjęłaś? Porównaj od razu z biciem zwierzaka, jeszcze większe wrażenie zrobisz. Wsiowe trzymanie na łańcuchu bez problemu podchodzi o ustawę o ochronie zwierząt. Art 4 tej ustawy bez problemu zawiera takie traktowanie zwierzęcia.
![]() |
#7 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#8 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Jak mówiłam, nie podejmuję się oceniać ani tekstu Margo, ani Twojego pod kątem merytorycznym, z oczywistych względów, bo nie jestem w tej mierze żadnym partnerem do dyskusji. Mogę za to powiedzieć, jaki jest mój odbiór tych tekstów. Post Margo zawiera jej opinię na temat hodowli i konkrente sugestie dla początkujących. Zrobiła to ustosunkowując się to tekstu zaczerpniętego ze strony innej hodowli, aby unaocznić to, co wg niej, powinno zostać unaocznione. Fajnie, że pojawił się jakiś głos kontra, konkretnie Twój, bo to zawsze daje "nowym" jakiś pełniejszy obraz sytuacji i daje sygnał, że można na to patrzeć z innej strony. Tyle że chociaż sam domagasz się konkretów, w Twoim Btd poscie konkret widzę tylko jeden; że zwracasz się konkretnie do jednej osoby. Zarzucasz natomiast Margo, że nie powiedziała otwarcie o kogo jej chodzi. Ale czy w tym topicu chodzi o to, żeby sobie nawrzucać personalnie, czy raczej o to, żeby nowi wiedzieli na co zwracać uwagę OBOJĘTNIE do kogo się zwracają? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Hej!
Ja podobnie jak Fori stoję z boku... ![]() Czytając to zaczynam się już plątać i naprawdę nie wiem, o co tu chodzi.... Jak miałam wyrobione o pewnych osobach zdanie, tak teraz już nic nie mam. Kto tak naprawdę jest dobry, a kto zły? Czy hodowca "kojcowy" czy "domowy"? Temat: Hodowcy o hodowcach - prawda czy fałsz. Mam wrażenie, że cały czas piszecie o jednej hodowli, a zachwile są jakieś przepychanki słowne. Czytając sobie różne wypowiedzi, to zastanawiam się jaka właściwie hodowla jest dobra: czy ta "domowa", szanowana itd.- w której zatajane są pewne "rzeczy", choćby takie jak np. "co" się stało, że pies ma "defekt" i tym podobne, a przecież "TAKA" hodowla, to nie możliwe...; czy może lepsza jest hodowla, gdzie psy są na czas nieobecności właściciela zamykane w kojcach, a po jego powrocie mają do dyspozycji ogród i dom... Ale skoro taki temat, to może przydałby się ranking hodowli w Polsce uwzględniający wszystkie dobre rzeczy jakie się w nich zdarzyły (np. wystawy itp.) oraz te złe (np. śmiertelność w miotach, wady u dorosłych zwierząt z tej hodowli). |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
Myślę, że nie da się takiego rankingu zrobić. W Polsce mamy KILKA hodowli, dokładnie 8 (bo hodowla oznacza, że ktoś coś wyhodował i istnieje choćby jeden powód aby traktować go jako hodowcę). To bardzo mało aby robić jakikolwiek ranking, biorąc pod uwagę, że raptem połowa z nich miała więcej niż jeden miot. Na jakiej podstawie porównywać i co? O hodowli świadczą jej owoce- wyhodowane psy. Warunki w polskich hodowlach akurat niewiele mają wspólnego z tym, co opisywałam kilka postów wcześniej (to, żeby było jasne- mimo iż nie posługiwałam się żadną konkretną nazwą hodowli, nie miałam na myśli żadnej polskiej).
Hodowców nie można prosić o ranking bo stanowią dla siebie konkurencję, więc...nie są obiektywni ![]() ![]() Niestety, jeśli pragniesz porządnej wiedzy to musisz rozmawiać prywatnie i dobrze filtrować wiadomosci ze wszystkich stron, sam ogladqc i wyciagac wnioski... najlepsza weryfikacja na ogól jest rynek ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
1) hodowanie na psach niebadanych to rozmnazanie 2) trzymanie psow w tragicznych warunkach to mordownia 3) hodowca, ktory pozbywia sie psow starych i niehodowlanych to rozmnazacz ... to zamiast dyskusji bedziemy mieli glosy hodowcow (wlascicieli psow) z hodowli, gdzie hoduje sie na psach niebadanych, trzyma psy w strasznych warunkach, a hodowcy likwiduja psy nie przynoszace zysku, ze to podly atak na konkurencje... ![]() Quote:
Ja wiem, ze jesli sie ktos zdecyduje to kupi danego szczeniaka... Sama wybierajac wilczaka mialam w glowie pierwsza podstawowa rzecz "Szczeniak ma byc z hodowli domowej". Pojechalam, zobaczylam rodzicow, okazalo sie, ze hodowla jest kojcowa. A MIMO tego bylam zdecydowana wziac szczeniaka... Nic z tego nie wyszlo i w sumie zle bym nie trafila, ale wtedy chcialam zlamac podstawowa zasade z listy "jak poznac dobrego hodowce". Na serio warto wiec wczesniej wiedziec, co sie zastanie i co sie dostanie... Ufajac slowom hodowcy i reklamom mamy niestety wlascicieli, ktorzy chcieli psa po zdrowych rodzicach, z dobrym charakterem, z dobrej, szanowanej hodowli, od hodowcy, ktory wie co robi i szczyci sie kontaktem z wlascicielami. Co z tego wyszlo. Szczeniak przerazony, ktorego miesiacami trzeba bylo resocjalizowac. Poczatek to byly stale wizyty u lekarza, bo szczeniak byl zle karmiony i mial powazne braki, a co za tym idzie problemy zdrowotne. A hodowca unikal jakichkolwiek prob kontaktu... Quote:
![]() ![]() ![]() A negatywne. Kiedys robilismy takie proby... Ale za wysoko wyladuja ci, ktorzy ukrywaja dane... I np. w hodowli czeskie hodowle, ktore podaja oficjalnie wszystkie wyniki badan na dysplazje ladowaly o wiele gorzej, niz co niektore nop wloskie hodowle, gdzie hodowca opublikowal jedynie wyniki psow zdrowych, a zle wyniki (ktore znalismy, ale nie bylo na to papierku) byly ukrywane. To samo masz w Polsce. Znamy psy, ktore sa przebadane i maja ciezka dysplazje, ale myslisz, ze znajdziesz je w bazie? Oj, nie... Hodowcy podsylaja jedynie wyniki HD-A. Psy dysplatyczne figuruja tam jako "wynik nieznany"... My na stronach publikujemy 100% wynikow i prosimy WSZYSTKICH wlascicieli o ich wykonywanie. Srednia psow zdrowych mamy jedna z najlepszych w rasie. Ale w porownaniu do niektorych polskich hodowli wypadniemy gorzej, bo zlych wynikow NIE UKRYWAMY... A niestety przyklady takich przekretow zna kazdy czlowiek, ktory troche siedzi w tej rasie... I to jest u nas powaznym problemem... Mozna oczywiscie zrobic stetystyki, gdzie brakujace wyniki zastapic wynikiem "potencjalne HD-E" - wtedy wyplyna hodowle majace dobre wyniki i przeswietlajace wiekszosc psow. A te lubiace przekrety dostana w kosc. ALE jednoczesnie oberwa tez hodowle, gdzie hodowcom nie udalo sie namowic nowych wlascicieli na przebadanie psa... Do czasu, gdy nie bedzie obowiazku publikacji wynikow i nie zniknie proceder, ze psy sie bada, ale wpisuje do rodowodu jedynie ten dobry to nie ma jak robic jakiegos porownania... Smiertelnosc w miotach? Wiesz ile jest "pustych" kryc, bo nie przezyl caly miot? ![]() Z polskiego podworeczka: mielismy atak na jednego z hodowcow, bo odszedl jeden ze szczeniakow. Bylo gadanie za plecami, jakies glupie podtesty, ze to slaby hodowca... Okazalo sie, ze szczeniaczek zginal u nowego wlasciciela. Ale wiesz kto atakowal? Dwoch hodowcow. Jeden, ktory stracil caly miot. Drugi, ktory stracil w niewyjasnionych sytuacjach kilkutygodniowego szczeniaka... Takie zaklamanie na serio budzi agresje... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Problem jest taki ze z tego co slyszalem/czytalem wolfdog mial byc ogolnowilczakowa platforma komunikacji, wymiany informacji itd. Zalozony przez jedna z hodowli, fakt, ale ogolny. A wg mnie i moim zdaniem stal sie przedluzeniem 'z peronowki'.
Wiem jak to jest trudno samemu zrobic cos od zera i rozkrecic w necie, miec wielka spolecznosc i nagle trafic na malkontentow co sie czepiaja i im sie nie podoba twoja spoleczna praca i poswiecenie (zakładałem i adminowalem pierwsza odslone portalu fotografii ratowniczej ratownictwo.org.pl, przy drugiej juz tylko pomagam). No ale niestety : albo dla spolecznosci, albo dla siebie.
![]() |
#13 |
Senior Member
|
![]()
Tak Gaga masz rację - ale zawsze cień nadzieji można mieć...
![]() A ja czytając, to faktycznie wyciągam wnioski często poparte "wiedzą tajemną" ![]() ![]() Myślę też, że nie jest głupim pomysł jaki wcześniej padł odnośnie komisji sprawdzającej stan hodowli. ![]() ![]() Ponieważ nie jestem hodowczynią, a tylko właścicielką, to mogę oceniać, tylko to co faktycznie jeden hodowca mówi o drugim, a zdanie (trochę zachwiane) też o niektórych hodowlach mam, choćby jak kiedyś pisałam z punktu widzenia osoby chcącej kupić wilczaczka. Było minęło.... Wolna wola każdego jaką wybierze opcję hodowli... tylko wszystko z umiarem i rozsądkiem. Czyli idealna hodowla to taka, gdzie: - psy mają czystą wodę, codzienne posiłki, żyją w czystych warunkach, stały kontakt nie tylko z właścicielem, ale z całą rodziną, są pielęgnowane, nie rozmnażane bez kontroli, gdzie jest odpowiednia selekcja-dobór (przeanalizowany) pary hodowlanej, gdzie sięga się po reproduktora nie "sprawdzonego", bo daje duże mioty, ale takiego którego linii jest najmniej i nie ważna jest odległość, którą trzeba pokonać aby "zdobyć" jego geny ![]() Zgadzam się z tym co napisała Z Peronówki, i dla mnie w Polsce, mimo tego "co tam" sobie wiem, to jest to hodowla nr 1., bo całkowicie spełnia w/w. P.S. Ale jakbym była hodowczynią, to pewnie opcja "domowa", bo moje zwierzęta mają ogród, ale dom jest najważniejszy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Nie. Tutaj trzeba liczyc sie z tym, ze ktos powie "to nie prawda" i "nie zgadzam sie". A niestety niektorym brakuje argumentow, aby odeprzec ew. zarzuty... I odpowiedziec mna czasem trudne pytania. Lepiej tego unikac... Dlatego zamiast odpowiadac latwiej napisac "nie pisze, bo to strona prywatna..." Ale nie martw sie, to nie tylko problem znany z Polski... Takie krytykowanie pojawia zawsze, gdy ktos nie chce (boi sie) udzielic KONKRETNEJ odpowiedzi... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Dałam tego linka, bo pięknie obrazuje to, co napisała Gaga - wilczaki nie są wyjątkiem, jeśli chodzi o hodowle i wystawy. Tak jest w każdej rasie. Ten artykuł pisała hodowczyni seterów irlandzkich - kiedyś nawet myślałam o szczeniaku od nich, ale zrezygnowałam, kiedy nie odpisała na 3 moje długie maile, gdzie tłumaczyłam istotne dla mnie sprawy.
![]() |
#16 | ||||||||||||
VIP Member
|
![]()
btd, moje pytanie bylo JASNE.
Quote:
Nie interesuja mnie przepisy, nastawienie, warunki pogodowe i inne skladowe efektu motyla... TYLKO prosta odpowiedz... 1) Czy wedlug Ciebie BARDZO DOBRY hodowca nigdy nie uzyje do hodowli psa z wynikiem HD-B? 2) Badales psa wiec tez na to mozesz nam odpowiedzic: czy wynik HD-B oznacza, ze pies ma dysplazje? Quote:
Ale wracajac do naszych miotow: 1) miot po Akimie Slnečný dvor - tu masz opis - nie bede go powtarzac: 2005.04.18 - Romantyczne wycieczki (Akim & Merry Bell) Po naszym miocie z Akimem kolejnych hodowcow namawiala do tego samego czeska komisja hodowlana. Wielu odmowilo ze wzgledu na wysokie koszty takiego krycia. Zgodzilo sie 3, ale niestety nie trafili z kryciem, a jeden nie odchowal miotu. Teraz nasz miot 'D' jest jedynym hodowlanym miotem Akima Slnečný dvor, ktory byl jedynym synem Aragorna Potomok vlkov. A wiesz co to znaczy? UNIKALNOSC. I sie oplacilo... Dagan jest na celowniku kilku hodowcow slowackich, Draco ma teraz wlasnie pierwszy miot w niemieckiej hodowli znanej ze zwracania duzej uwagi na charaktery i ciekawe rodowody. Drugi miot jest juz ustawiony. A pies sie dopiero rozkreca... 2) miot po Kondorze - tez nie bede opisywac dlaczego ten pies, a nie inny. Znajdziesz to tutaj: 2006.07.19 - Odkrywamy starą krew, czyli miot 'G' Kondora i Jolly Po tym jak nam sie udalo i ludzie zobaczyli co wyszlo do Kondora ustawila sie istna kolejka hodowcow z Czech, Niemiec i Francji... Udalo sie jedynie Helenie (czeska hodowla Sotis). Reszta chetnych czeka teraz na mioty suczek 'G' lub kryje Geryonem... To bardzo mlody pies, a mial juz miot we Francji, ustawiony jest miot w Niemczech, Polsce, Litwie i u poradcy chowu w Slowacji... Glasya z Francji ma komplet rezerwacjina szczeniaki, a nie miala jeszcze cieczki. Na hodowle bazujaca na Gwaihir slowacki poradca chowu namawia Igiego... Ruda tez sa zainteresowani hodowcy... Dlaczego o tym pisze - bo te wybory w 100% spelnily to co mialy - w rece ludzi trafily szczeniaki z bardzo ciekawymi rodowodami. Nie pisze o siagnieciach wystawowych i podobnych rzeczach, bo to zalezy od tego gdzie sie jezdzi i ile sie jezdzi.... Wyniki mozna "kupic" wydajac na to pieniadze. Jednak zainteresowania hodowcow nie kupisz NIGDY. Zaden hodowca nie przejedzie pol Europy tylko dlatego, aby pokryc swoaja suka psem nieciekawym NAWET jesli hodowca bedzie robil krycia za darmo... Quote:
Mowisz, ze znasz wersje angielska. To wiesz, ze wlasnie taka jest rzeczywistosc... Smutna rzeczywistosc.... Quote:
Quote:
Quote:
A nie rozumiesz, ze nie chodzi o to aby pisac kogo mam na mysli? Nie interesuje mnie, aby osobom, ktorzy szukaja szczeniaka powiedziec "Hodowla XXX to pomylka. Nie kupujcie". NIE O TO CHODZI. Chodzi o to, aby napisac, na CO warto zwracac uwage... Zrobic liste, ktora sprawdzi sie zarowno, gdy kupuje sie szczeniaka z Polski, Czech, Slowacji, Niemieck, czy RPA.... Bo popelniane bledy sa ZAWSZE takie same... Quote:
Quote:
1) w trosce o rase 2) bo tak zalecaja kluby rasy 3) bo tak mowi genetyka malychpopulacji 4) bo hodowcy i wlasciciele zainteresowani rasa zasluguja, aby miec psa CIEKAWEGO. Nie oszukujmy sie - w kryciach, gdzie jest 5 takich smaych skojarzen hodowcy, jesli juz cos uzyja, to zwykle jednego psa. Reszta wlascicieli nawet starajac sie nie znajdzie zainteresowanych, bo nikt nie jest zaniteresowany uzywaniem psow o stale tych samych rodowodach... Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() A co do zarzutow alfy i omegi... Od 10 lat siedze AKTYWNIE w wilczakach. Nie chodzi o czas, ale o to, co w tym czasie powstalo... A powstala najlepsza na swiecie (wiem jak brzmi, ale mielismy juz gratulacje od calych zwiazkow kynologicznych za pomysl) bada danych konkretnej rasy psow. To ponad 10 lat zbierania informacji, danych o chorobach, hodowlach i wlascicielach. 10 lat kontaktu z ludzmi z calej Europy, a obecnie i swiata. Ale i 10 lat sluchania tego co w trawie piszczy..... Nie, nie jestem alfa i omega, ale jesli chodzi o wilczaki to niewiele jest osob w tej rasie, ktory ma taki komplet informacji... A jesli to kogos kole w oczy... wolna wola - zamiast krytykowac, czy nie lepiej tez zaczac cos robic? Ale to jest W PORZADKU. Jesli sie z czyms nie zgadzasz to PISZ. Akurat to forum to nie jest kolko wzajemnej adoracji... I potrafie uszanowac osoby, ktore SAME mysla... Ale obecnie widze, ze masz jedynie cos DO MNIE. I jedyne co zrobiles to napisales te same zarzuty, ktore slyszalam od Twoich dobrych znajomych. Natomiast uzasadnie i KONKRETY sa tutaj ZEROWE!
![]() |
![]() |
#17 | |||||||||||||
VIP Member
|
![]()
Widze, ze temat uciekl i zostal przeoczony, wiec probuje jeszcze raz....
![]() Quote:
![]() |
![]() |
|
|