![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Barina na samym początku nie wchodziła wcale do stajni teraz ma to juz za sobą ale nadal czuje się tam mało swobodnie, mimo, że kontakt z końmi i to tymi samymi ma częsty. Nasze konie na Barine reagują lekceważąco - jedynie z jedną młodą klaczą przekomarzają się, ale tylko jak tamta jest w boksie jak jest na wybiegu suczka nawet nie podchodzi. Przez długi czas w czasie jazdy w terenie Barina trzymała bezpieczny dystans zawsze jakieś 4-5 metrów za końmi albo obok, niestety od jakiegoś czasu zaczęła zbliżać się nagle i próbuje podszczypywać konie. Za każdym razem dostaje opieprz od nas, ale widzimy jak konie już ją obserwują i czają się, żeby ją kopnąć.
Boje się, że może się to nie mile skończyć dlatego zaczynam się zastanawiać, czy nie przestać zabierać jej na jazdy, a szkoda bo po nich jest wybiegana i super zadowolona. Czy macie jakieś na to sposoby, czy mieliście podobne sytuacje, czy to tylko kwestia czasu i Barina przestanie ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
A była uczona spokojnego zachowania przy koniu? Bo ja bym to zrobiła tak, że przy spokojnym i opanowanym koniu nagradzałabym każde wyegzekwowane polecenie, spokojne zachowanie. Jeśli pies się denerwuje, to znaczy, że trzeba się cofnąć kilka kroków. I najpierw przy jednym, w spokojnym miejscu. Jak zobaczy, że nagradzane jest spokojne zachowanie przy koniach, to może wygasi instynkt podszczypywania bez karcenia.
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
od kiedy może biegać - jeśli chodzi Ci o przetrenowanie czy przemęczanie to nie robimy z nią tras 10 km czy czegoś w tym stylu.
Czy była uczona spokojnego zachowania przy koniu - ona zachowuje się spokojnie przy koniach w wielu różnych sytuacjach. Twój opis spokojnego konia ma się chyba trochę do manekina bo nawet spokojny koń jakie mamy nie stoi cały czas w miejscu. Moj problem jest inny - nie było wcześniej takiej kwestii Barina zachowywała się w porządku wiedziała gdzie jest jej miejsce - od jakiegoś czasu staje się coraz śmielsza i próbuje konia, na którym siedzimy bo biegającego luźno nie, podszczypywać. Czy ktoś miał podobny problem i wie co najlepiej z tym zrobić. Nie chce żeby stała się jej krzywda ze strony konia. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Chyba trochę źle mnie zrozumiałeś i niepotrzebnie się uniosłeś.
Takie podszczypywanie, to zachowanie samonagradzające się, więc trzeba psu pokazać, że nie opłaca się podszczypywać konia. Najłatwiej zacząć moim zdaniem na ziemi, a potem stopniowo przenosić komendy w teren, ale zrobisz, jak uważasz. Podszczypywanie moim zdaniem to odruch psa pasterskiego. Trzeba włożyć więc trochę pracy w to, żeby się go pozbyć, a z konia w terenie będzie to trudniejsze. Skoro suka już umie ładnie zachować się przy koniach, to może spróbować to wykorzystać.
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
ja sie wcale nie unosłem, przepraszam jak to tak zostało odebrane, dziękuje bardzo za sugestie od nastepnego razu zaczniemy tak robić, mam nadzieję, że się uda. Raz jeszcze dzięki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Szperam po stronach, bo jestem ciekawa, jak często ten problem występuje, ale większość psów raczej trzyma dystans z natury i tego uczyć ich nie trzeba.
Dodam też, że jednak większość osób doradza aktywność przy koniu po 18 miesiącu, ale wiadomo, że decyzja należy do właściciela psa. A może ćwiczyć tak? http://www.dogomania.pl/forum/f30/ps...ml#post1189476
(...)W kwestie mroczne i ogromne Słodka świata treść wycieka: Wszystko wina to człowieka(...) Last edited by AngelsDream; 10-12-2008 at 20:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
ale nasza aktywnośc z nią to maks 2 km dziennie, żeby się z końmi oswajała a konie z nią i to nie w galopie a góra w kłusie, prawdziwe jazdy robimy jak nie ma z nami Bariny.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Co sie sprawdzilo - stara dobra metoda na "FUJ". Od malego uczymy szczeniaki, ze "FUJ" albo "NIE" ma blokowac dane zachowanie... Potem juz trzeba tylko obserwowac i z odpowiednim refleksem rzucac "FUUUUJ!"... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
'Wilk z baśni' :)
|
![]()
A my się dołączymy do wątku zdjęciowo.
![]() ![]() Cekin generalnie jest zachwycony zainteresowaniem Furii. Czenna przeważnie też ...ale nie zawsze... ![]()
![]() www.wilkzbasni.pl Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni Last edited by Bajka; 12-12-2008 at 22:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Senior Member
|
![]()
Hej!
Bardzo Wam zazdroszczę, że macie koniki - tego marzenia, to już nie spełnię (no chyba, że wygratm w totka) ![]() Jakbym miała mieć ogierka to tylko ciemnego rasy (?) zimnokrwistej (chyba dobrze). ![]() Dla mnie najfajniej ogląda się galerię Cayo - to świetne zdjęcia - szczególnie pod względem ujęć. A ja jestem jednym z ludzi, którzy na ich widok śmieją się "do kompa" - fajnie macie! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
'Wilk z baśni' :)
|
![]()
Graba, nigdy nie wiadomo, nigdy nie wiadomo
![]() ![]() ![]() ![]() Szczególnie,że tak na prawdę, utrzymanie konia u siebie (kupując siano,owies,słomę...) cenowo jest takie samo (albo i tańsze) jak utrzymanie wilczaka. Serio. Liczyliśmy. Bez kompromisów u żadnego zwierzaka.
![]() |
|
|