btd, moje pytanie bylo JASNE.
Quote:
Originally Posted by z Peronówki
1) Czy wedlug Ciebie produkcja jest hodowanie na rodzicach zdrowych i przebadanych. Czy produkcja jest hodowane na niebadanych psach w rasie, gdzie dysplazja stawow jest jednak dosyc czesta?
|
Napisze jeszcze prosciej: czy produkcja jest hodowanie na psach przebadanych i zdrowych czy tez na psach niebadanych i mozliwe, ze chorych.
Nie interesuja mnie przepisy, nastawienie, warunki pogodowe i inne skladowe efektu motyla... TYLKO prosta odpowiedz...
Quote:
Originally Posted by btd
Ty użyłaś psa z wynikiem B.
|
1) Czy wedlug Ciebie BARDZO DOBRY hodowca nigdy nie uzyje do hodowli psa z wynikiem HD-B?
2) Badales psa wiec tez na to mozesz nam odpowiedzic: czy wynik HD-B oznacza, ze pies ma dysplazje?
Quote:
Originally Posted by btd
Niby dopuszczalne,ale jak dla mnie jak ktos tak bardzo aspiruje do bycia debesciakiem to nie ma miejsca na cos takiego (pewnie nie było innej opcji dodania potrzebnych genów do hodowli - może np. wzrost?)
|
btd, uzylam nie JEDNEGO psa z wynikiem HD-B, ale DWA takie psy. Wlasnie dlatego, ze "aspiruje do bycia debesciakiem", czy raczej mam ambicje, aby to co robie robic jak najlepiej... Nie ja jedna - dawno minely czasy, gdy system promowal sie to, aby byc jak najwiekszym przecietniakiem... Teraz, czy tego chcesz czy nie, najlepsze hodowle w Polsce i w Europie nakrecane sa tym samym... AMBICJA, by hodowac psy jak najlepsze, najladniejsze, najzdrowsze, najciekawsze, z jak najlepszymi charakterami... Jesli to dla Ciebie wada... coz... masz prawo.
Ale wracajac do naszych miotow:
1) miot po Akimie Slnečný dvor - tu masz opis - nie bede go powtarzac:
2005.04.18 - Romantyczne wycieczki (Akim & Merry Bell)
Po naszym miocie z Akimem kolejnych hodowcow namawiala do tego samego czeska komisja hodowlana. Wielu odmowilo ze wzgledu na wysokie koszty takiego krycia. Zgodzilo sie 3, ale niestety nie trafili z kryciem, a jeden nie odchowal miotu. Teraz nasz miot 'D' jest jedynym hodowlanym miotem Akima Slnečný dvor, ktory byl jedynym synem Aragorna Potomok vlkov. A wiesz co to znaczy? UNIKALNOSC.
I sie oplacilo... Dagan jest na celowniku kilku hodowcow slowackich, Draco ma teraz wlasnie pierwszy miot w niemieckiej hodowli znanej ze zwracania duzej uwagi na charaktery i ciekawe rodowody. Drugi miot jest juz ustawiony. A pies sie dopiero rozkreca...
2) miot po Kondorze - tez nie bede opisywac dlaczego ten pies, a nie inny. Znajdziesz to tutaj:
2006.07.19 - Odkrywamy starą krew, czyli miot 'G' Kondora i Jolly
Po tym jak nam sie udalo i ludzie zobaczyli co wyszlo do Kondora ustawila sie istna kolejka hodowcow z Czech, Niemiec i Francji... Udalo sie jedynie Helenie (czeska hodowla Sotis). Reszta chetnych czeka teraz na mioty suczek 'G' lub kryje Geryonem... To bardzo mlody pies, a mial juz miot we Francji, ustawiony jest miot w Niemczech, Polsce, Litwie i u poradcy chowu w Slowacji... Glasya z Francji ma komplet rezerwacjina szczeniaki, a nie miala jeszcze cieczki. Na hodowle bazujaca na Gwaihir slowacki poradca chowu namawia Igiego... Ruda tez sa zainteresowani hodowcy...
Dlaczego o tym pisze - bo te wybory w 100% spelnily to co mialy - w rece ludzi trafily szczeniaki z bardzo ciekawymi rodowodami. Nie pisze o siagnieciach wystawowych i podobnych rzeczach, bo to zalezy od tego gdzie sie jezdzi i ile sie jezdzi.... Wyniki mozna "kupic" wydajac na to pieniadze. Jednak zainteresowania hodowcow nie kupisz NIGDY. Zaden hodowca nie przejedzie pol Europy tylko dlatego, aby pokryc swoaja suka psem nieciekawym NAWET jesli hodowca bedzie robil krycia za darmo...
Quote:
Originally Posted by btd
No i oczywiście wg ciebie jak nie ma przeswietlenia to pies na pewno ma dysplazje.
|
Tak. Jesli hodowca pisze, ze wyniki przeswietlen sa bardzo wazne i kazdy musi je robic. Bada czesc psow, a jednoczesnie hoduje tez na nieprzebadanych to dla mnie jest oczywiste, ze probuje nie stracic - jesli wynik byl slaby to musialby albo wycofac psa z hodowli, albo licuyc sie z tym, ze nie bedzie mial chetnych na szczenieta. Jesli wynik zostaje ukryty, a hodowca zacznie pisac, ze psow nie bada, ale sa zdrowe to czasem ktos sie na to zlapie...
Mowisz, ze znasz wersje angielska. To wiesz, ze wlasnie taka jest rzeczywistosc... Smutna rzeczywistosc....
Quote:
Originally Posted by btd
Ja CIRI przeswietlilem i kazdego bede przeswietlal, ale u nas to nie jest obowiazkowe.
|
PO CO ja przeswietliles? PO CO bedziesz przeswietlal kazdego? PO CO bedziesz wyrzucal na to pieniadze?
Quote:
Originally Posted by btd
Po 1. ty uważasz że najciekawsze. I to w całej rasie, hoho wysoko mierzysz. 2.A może żaden nie był taki super i dlatego cały czas szukasz?
|
A moze jestem odpowiedzialnym hodowca, ktory wie czym jest genetyka oraz zdaje sobie doskonale fakt z tego, ze wilczaki sa rasa rzadka, a kazda zbedna powtorka zaweza pule genetyczna? I wlasnie z tego powodu oba kraje pochodzania rasy maja komisje hodowlane, ktore walcza z rozmnazaczami, ktorzy chcieliby lupac ciagle te same mioty?
Quote:
Originally Posted by btd
Żałosne. Moze napiszesz o kim piszesz? U kogo w kieszeni siedzisz ze wiesz na co go stac?
|
Nie u kogo... Pisze z doswiadczenia... nie znam ZADNEJ szanowanej hodowli, ktora by sie zajmowala powtorkami... i tluczeniem stale tego samego... Ty znasz?
Quote:
Originally Posted by btd
Ja nie sciemniam, piszę WYRAŹNIE kogo mam na myśli: slabisz mnie
|
A nie rozumiesz, ze nie chodzi o to aby pisac kogo mam na mysli? Nie interesuje mnie, aby osobom, ktorzy szukaja szczeniaka powiedziec "Hodowla XXX to pomylka. Nie kupujcie". NIE O TO CHODZI.
Chodzi o to, aby napisac, na CO warto zwracac uwage... Zrobic liste, ktora sprawdzi sie zarowno, gdy kupuje sie szczeniaka z Polski, Czech, Slowacji, Niemieck, czy RPA.... Bo popelniane bledy sa ZAWSZE takie same...
Quote:
Originally Posted by btd
cos z jajami. Na razie jedynie co da sie odcyfrowac to wrzucajac cytaty na google że jeździsz po Eli za to że napisała o tobie nie tak.
|
2 zagadnienia dotyczyly Slowacji. Trzecie bylo rzeczywiscie o mnie... Jesli wedlug Ciebie, ktos ma prawo pisac zwykle klamstwa, aby zemscic sie na hodowcy i suce WYLACZNIE dlatego, ze wlasnie po tej suce nie dostalo sie szczeniania to mamy KOMPLETNIE inne podejscie do zwykle ludzkiej przyzwoitosci...
Quote:
Originally Posted by btd
Jak na razie tu jest Polska i komisje hodowlane w Czechach i Slowacji mozna miec gleboko w dupie. Gdzie jest napisane w Polsce ze sie 'nie robi powtorek'? Dokladny tytul regulaminu i paragraf prosze. Polskie przepisy kynologiczne mocno się różnia od czeskich i słowackich i w Polsce obowiazuja nasze.
|
To przeczytaj o co chodzi w tym temacie. Nie CO WOLNO robic. I co moze robic PRZECIETNA hodowla CzW... Ale o to jak wybrac jak NAJLEPSZA hodowle. A ta powtorek nie robi. Nie robi:
1) w trosce o rase
2) bo tak zalecaja kluby rasy
3) bo tak mowi genetyka malychpopulacji
4) bo hodowcy i wlasciciele zainteresowani rasa zasluguja, aby miec psa CIEKAWEGO. Nie oszukujmy sie - w kryciach, gdzie jest 5 takich smaych skojarzen hodowcy, jesli juz cos uzyja, to zwykle jednego psa. Reszta wlascicieli nawet starajac sie nie znajdzie zainteresowanych, bo nikt nie jest zaniteresowany uzywaniem psow o stale tych samych rodowodach...
Quote:
Originally Posted by btd
Kazdy moze napisac ze ma chetnych jeszcze przed kryciem. Nic tym nie udowodnisz
|
Jasne, ze kazdy moze pisac... Ale kazdy wie tez jak jest... W przypadku nowych hodowli klopoty z chetnymi nie sa niczym dziwnym. Ale jesli hodowla miala juz mioty i z kazdym chetnych jest coraz mniej to...daje to do myslenia...
Quote:
Originally Posted by btd
Jak jakiegos hodowce stac na to - na danie a nie sprzedawanie to zle?
|
Nie chodzi czy stac... Chodzi, czy nie jest do tego zmuszony...
Quote:
Originally Posted by btd
Znowu wracamy do punktu wyjscia - jak cos jest pasja to nie ma z tym problemu no nie? A jak ktos liczy kase to musi kazdego sprzedac. Zapewnie ten fakt ma symbolizowac wysoka jakosc? Im wiecej zaplacisz tym lepiej?
|
Czytales forum i tematy o cenach? Widac niezbyt dokladnie... przeczytaj JESZCZE raz. Bo nie chce pisac ponownie o czym pisalam kilkakrotnie...
Quote:
Originally Posted by btd
Moj glowny zarzut jest taki ze usilujesz wykreowac sie na wilczakowa alfe i omege w Polsce i podpierac sie wybiorczo przedstawianymi faktami z Czech i Slowacji. Oczywiscie przy pomocy 'krewnych i znajomych krolika' zeby stworzyc pozory ze nie jestes sama.
|
Widze, ze kogos boli, ze zamiast chowac to co wiem tylko dla siebie pisze o tym na forum...

Sadzisz, ze lepsze jest podejscie "wiem, ale nie powiem", bo dzieki temu zachowam odpowiednia skromnosc... A czy czasem nie jest tak, ze boli to osoby, ktore nie sa w stanie w niektorych tematach powiedziec KOMPLETNIE nic... Boli, bo chcialyby "zablysnac", a nie sa w stanie napisac nic...
A co do zarzutow alfy i omegi... Od 10 lat siedze AKTYWNIE w wilczakach. Nie chodzi o czas, ale o to, co w tym czasie powstalo... A powstala najlepsza na swiecie (wiem jak brzmi, ale mielismy juz gratulacje od calych zwiazkow kynologicznych za pomysl) bada danych konkretnej rasy psow. To ponad 10 lat zbierania informacji, danych o chorobach, hodowlach i wlascicielach. 10 lat kontaktu z ludzmi z calej Europy, a obecnie i swiata. Ale i 10 lat sluchania tego co w trawie piszczy..... Nie, nie jestem alfa i omega, ale jesli chodzi o wilczaki to niewiele jest osob w tej rasie, ktory ma taki komplet informacji...
A jesli to kogos kole w oczy... wolna wola - zamiast krytykowac, czy nie lepiej tez zaczac cos robic?
Quote:
Originally Posted by btd
i doskonale widac ze swiat nie wyglada jak bys TY chciala przedstawic. Na wystawy poogladac tez jezdzilem zanim jeszcze cokolwiek wybralem i swoje zobaczylem.
|
Ale to jest W PORZADKU. Jesli sie z czyms nie zgadzasz to PISZ. Akurat to forum to nie jest kolko wzajemnej adoracji... I potrafie uszanowac osoby, ktore SAME mysla... Ale obecnie widze, ze masz jedynie cos DO MNIE. I jedyne co zrobiles to napisales te same zarzuty, ktore slyszalam od Twoich dobrych znajomych. Natomiast uzasadnie i KONKRETY sa tutaj ZEROWE!