|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Member
|
A może zrób USG ??
|
|
|
#2 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Koniecznie z dokładnym uwzględnieniem nerek, bo przedłużające się zapalenie pęcherza lubi nerkom namieszać.
|
|
|
#3 |
|
Member
|
No właśnie się tak zastanawiam z tymi nerkami. A jeśli chodzi o wysokie pH, to pomyślałbym nad zmianą żywienia. MIęso właśnie może powodować podwyższone pH, gdyż zawiera duże ilości białka, a te w nerkach zostają przetworzone do mocznika, który dodatkowo zwiększa pH w organiźmie. Rozumiem, że nie wykryto w moczu białka, co mogłoby wskazywać na problemy z nerkami (tutaj też właśnie warto zobaczyć, jaki jest poziom mocznika i kreatyniny we krwi)...
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Usg miał robione kilkakrotnie - myślę tak sobie, że jest to najbardziej miarodajne badanie. Jeśli oczywiście robi to osoba znająca się na rzeczy. W przedostatnim wyszło tragiczne zapalenie, z zapaleniem cewki i powiększonymi węzłami chłonnymi. W tym czasie brał furagin. Wet zmienił na antybiotyk i na USG wyszła znaczna poprawa. Teraz wybieramy się w przyszłym tygodniu - bo powiem szczerze, że czuję się jak na bombie. Skoro brał furagin i rozwinął się stan zapalny - to teraz też tak może być.
Przemku, czy poziom mocznika i kreatyniny bada się w oddzielnie ? My robimy badanie ogólne i nie pamiętam, żeby były tam jakieś informacje na ten temat. Białka z reguły jest ślad lub brak. Nie mogę sprawdzić wyników - bo mam je w domu. Jeśli nie ma informacji - sprawdzimy przy kolejnym badaniu. Myślę, że to PH pochodzi z działalności bakterii, ponieważ czytałam, że bakterie wytwarzają enzym - ereazę. Powoduje ona rozkład mocznika na amoniak i dwutlenek węgla i silnie alkalizuje. Jeśli moje domysły są słuszne PH powinno spaść - dostał teraz środek przeciwzapalny i większą dawkę furaginy. No i najniższe PH miał w czasie leczenia antybiotykiem. Zastanawiam się już nad metodą alternatywną - kot koleżanki wyleczył się z zapalenia dziąseł efektywnymi mikroorganizmami. Jest to zestaw bakterii i promieniowców. Ale aż mi głupio pytać o to weta |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Member
|
Pytasz Przemka ale jeżeli mogę to chyba te badania robi sie łącznie jako badania biochemiczne. Przynajmniej ja zarówno stężenie azotu wolnego (BUN) z którego jest obliczany mocznik jak i kreatynine mialam robione jako badania biochemiczne krwi u Ereshki. Poza tym na takim badaniu sa próby wątrobowe. Tak jest przynajmniej w tym laboratorium z którego ja korzystam. Na wykazie (cenniku) akurat w tym laboratorium te badania nie figurują oddzielnie.
Pozdrawiam Bożena
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Bożenko - bardzo Ci dziękuję za odpowiedź ! O ile sobie przypominam - to całkiem pierwsze badanie było znacznie dłuższe. Myślę, że poprosimy o zrobienie takiego - będziemy wiedzieć więcej
Przy okazji przypomniało mi się o lekach osłonowych. Znajomy wet powiedział, że te które kupujemy w aptekach są wytwarzane na bazie flory bakteryjnej zwierząt roślinożernych. Natomiast on sprowadził leki osłonowe wyodrębnione z flory bakteryjnej zwierząt mięsożernych. Wypróbował już partię takich leków i podobno świetnie się sprawdziły. Więc chyba je wypróbuję. Teraz mamy takie normalne z apteki. Myślę, że może być tak jak piszesz - o wyjałowieniu i nawrotach. Ale nie wiedziałam, że przy furaginie też trzeba |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
Czy badanie biochemiczne robi się na podstawie krwi ? Czy jest to rozszerzone badanie moczu ?
|
|
|
|
![]() |
|
|