Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Reklama i prasa

Reklama i prasa Wilczaki w prasie, reklamie, teledyskach i telewizji (grające 'siebie' lub wilki). Artykuły i programy o rasie...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-01-2009, 18:01   #1
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Wiesz, jeśli spytać się kogoś kto zna czeski/słowacki to nagle okaże się że 'wilczur' nie jest takie złe. Wilczak to takie koślawe spolszczenie słowa vlcak. Koślawe bo w języku polskim nie ma słowa wilczak. Przyjęło się wilczak, ale wiesz, może nie nadymaj się tak bardzo?
Old 21-01-2009, 19:08   #2
wilczakrew
Senior Member

No gadania tak i raczej nie będzie to nikt z nas, bo do nas przyszły tylko propozycje reklam.
Ciekawe co powiedział i będą mieli popyt na marcowy numer.
Ja go sobie już ciekawości w nocy poczytam.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 21-01-2009, 20:17   #3
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Ten wywiad to ja -hłehłehłe (żarcik). Przynajmniej przestanę się dziwić ludziom, którzy Unkę widzą i pytają: "przepraszam czy to mieszanka husky?" skoro takie bzdety w gazetach piszą, to nic dziwnego, że ludzie głupio na mnie patrzą jak mówię jaka to rasa.... - czasem wydaje mi się, że ja odnośnie tej rasy, to ściemniacz nr 1. O))

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 21-01-2009, 21:43   #4
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Graba, 2 lata temu byliśmy z Ciri nad morzem. Byli jeszcze z nami znajomi z 2 sukami CSV.
No i zgadnij jakie było dominujące pytanie?

'Przepraszam, czy to husky?'

Jedynie Niemcy mówili 'Is das ein Wolf?'
Old 21-01-2009, 22:05   #5
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

btd - nie wiem skąd bierze się takie porównanie wilczaka....

Owszem mam zdjęcia Unki z niebieskimi oczkami, ale to taki mały psikus mojego nie super aparatu

Fakt, faktem rasa nawet sama z nazwy w moim dużym mieście jest nieznana, a ludzie jeszcze długo na mnie będą patrzeć jak na walniętą, bo przecież mało ludzi zna poprawność nazwy - rasy naszych psiaków

A co do artykułu, to ciekawe czy osoba udzielająca wywiadu, dała sprostowanie co do nazewnictwa...., aż czekam, kto to taki mądraliński będzie - swoje ciche typy mam

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 21-01-2009, 22:25   #6
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

No bez przesady imo, bo "brzmicie" trochę tak, jakbyście robili podział na ludzi mądrych - tych, co wiedzą, że istnieje rasa czechosłowacki wilczak i głupich - nieświadomych.
Co do mnie - ważniejsze jest dla mnie serdeczne nastawienie ludzi do nowego mieszkańca osiedla (lub ewentualnie jego brak), niż to że podobne pytania padają owszem - całkiem często.

Quote:
Jedynie Niemcy mówili 'Is das ein Wolf?
To też nie jest do końca prawdą. Nie dawniej jak w niedzielę usłyszeliśmy; "patrz, małego wilczka prowadzą"...
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 21-01-2009, 22:25   #7
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Najlepsze, że wcale nie musieli z nikim rozmawiać.
Mogli zrobić kompilacje tego co google wyrzuciło i artykuł gotowy. Fotki też 'znalezione w necie' i po kłopocie.
Poważne czasopisma i gazety, np. wprost albo rzeczpospolita tak 'uczciwie' piszą więc co za problem?

Ja sobie ustawiłem przypomnienie na 18 żeby nie przegapić :-)
Old 21-01-2009, 22:41   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
nie wiem skąd bierze się takie porównanie wilczaka....
Ano stąd, że "opatrzyły" nam się haszczaki i mamuty a wilczak ma tez białą maskę tez jest szarawy, podobnych gabarytów.
Ludzie ledwo co naumieli się co to haszczak a tu im paradują bezczelnie z czymś co wygląda jak haszczak a nim nie jest, normalnie wodę z mózgu robią ;D

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 21-01-2009, 23:49   #9
wilczakrew
Senior Member

To ja mam takie pytania o haskiego bardzo żadko.
Raczej wszyscy mówią jaki wilczek oczywiście mając na myśli Onka.
Raz nawet moja koleżanka w pracy prowadziła bardzo ożywioną dyskusje na temat Wilczaka. Pan, który kiedyś hodował Onki dał sie zabic, ze to Onek z wilczym umaszczeniem, Ja nie prostowałem ale koleżanka się zająkneła i powiedziała, ze to czechoslowacki wilczak na co pan stwierdził, ze mu bzdury opowiada bo takiej rasy nie ma i on wie lepiej. Ja skończyłem dyskusje i skwitowałem, ze to kundel i nie jest rasowy.

Innym razem wracając z Budapesztu zatrzymaliśmy się na słowacji przy markecie.
Podszedł do mnie młody słowak i zapytał co to za pies więc mu powiedziałem , ze to ich rasa i tak się nazywa. Jego odpowiedz była ciekawa. Stwierdził, żebym sobie z niego jaj nie robił bo to wilk, a oni takiej rasy nie mają.

Większość ludzi jednak pyta z zaciekawieniem czy to pies czy wilk i zaraz dodaje, ze wilków to trzymac nie wolno. Wtedy mówie co to za rasa.

Kilkakrotnie nawet mi sie udało spotkać znawce rasy i z takim niedowierzaniem w oczach podchodzili z pytaniem czy to właśnie ta rasa. Oczywiście zaraz były pytania czy faktycznie jest taka niebezpieczna jak piszą w internecie.

Pytania sa różne i zalezą jednak od cześci polski w jakiej się znajdujemy.

W Bieszczadach usłyszymy inne pytania, na śląsku inne w wielkopolsce też inne, a na mazowszu to już nie wspomne.

Tak jak napisała Gaga jest pewne podobieństwo do haskiego choćby ze względu na budowe, maske, kolor sierści. Takie pytania będą zawsze.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules