|
|
|
|||||||
| Różne O wszystkim co jest związane z CzW |
| View Poll Results: Wilczak czy Wilczur ??? | |||
| Wolisz nazwe Wilczak |
|
35 | 100.00% |
| Wolisz nazwe Wilczur |
|
0 | 0% |
| Voters: 35. You may not vote on this poll | |||
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
złośliwy krasnolud
|
Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
Wbijcie sobie do głowy raz a porządnie - jeśli masz psa rasowego, to FCI a potem ZK jest alfą i omegą. I niezłe jest to: Quote:
Jak dla mnie wilczak może być. Wilczur to każdy jełop mówi na każdego onkowego psa ale jestem świadomy tego że 'wilczak' powstało takim lekkim picem, dla mnie poprzez spolszczenie oficjalnego 'vlcak' dla łatwiejszej wymowy. aha, Grzegorz, jeśli dla Ciebie to jest takie obojętne, to dlaczego na wystawie w Świerklańcu jeśli dobrze pamiętam chodziłeś z wywieszoną na szyi taką wielką kartką jakiej rasy psem jest Czambor? Bo widzę tu wielką sprzeczność pomiędzy tym co robiłeś a tym co teraz piszesz.
CIRI Wilk z Polskiego Dworu ['] Last edited by btd; 22-01-2009 at 07:06. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Member
|
Głosowałam za Wilczakiem Jednak uważam że w pisowni powinno zostać Ceskoslovensky Vlcak nazwa twórców rasy dla ich upamiętnienia i szacunku Wymawiać można sobie jak kto chce choć bardzo mi sięNie podoba Wilczur bo to określenie kundla przypominającego w typie daną rasę czyli ON . Ja wszędzie piszę spolszczoną wersję ale teraz tak się zastanowiłam i chyba to zmienię Bardzo dużo zapożyczamy słów anglojęzycznych piszemy je w orginalnej wersji ( sklepy ) a wymawiamy po swojemu czemu tak nie miało by być teraz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
Głosowałam za Wilczakiem - i podoba mi sie to co napisała Aneta - powinna zostac nazwa oryginalna: Ceskoslovensky Vlcak. A jej tłumaczenie na polski : Wilczak Czechosłowacki może być używany potocznie.
|
|
|
#4 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Zagłosowałam na wilczaka, bo wilczur mnie mierził od zawsze.
Pomysł wydaje się całkiem sensowny i uzasadniony.
|
|
|
#5 | |
|
złośliwy krasnolud
|
Quote:
nazwa rasy w czterech językach, zdjęcie Czambora, 'Czambor z Vlciho Dubu', Twoje imię i nazwisko. Ja wiem jak się nazywam ja i mój pies, tak więc dziękuję. Gaga - bardzo dobrze napisałaś, może to przekona nierozumiejących. Pomimo że pierwszy wilczak który pojawił się w Polsce urodził się w 1969 roku, to i tak jesteśmy na początku. I lepiej teraz wszystko poukładać, od tak podstawowej rzeczy jak nazwa.
|
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
|
Przynajmniej większosć oddziałów związku w Polsce przyjmuje zgłoszenia bez problemu. Nie ma to znaczenia czy napisze się zgodnie z FCi czy po czesku, słowacku czy polsku.
Na kartach oceny zazwyczaj jest nazwa zgodna z nomenklaturą. Zazwyczaj bo czasami są błędy nie wynikające z niczego. Bo czasami jest to pisownia czeska czasami coś do niej podobne i nie ma to nic wspólnego ze zgłoszeniem.. Czesi używają swojej nazwy, a Słowacy swojej gdzie indziej to zależy. Raczej nie sądze aby kiedyś miało to być większym problemem. Last edited by wilczakrew; 22-01-2009 at 14:13. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Licho nie śpi...
|
Ja też na wilczaka głosuję!!!
Wilczur mi nie pasuje. |
|