Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-01-2009, 12:10   #1
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Aha, no i najwazniejsze: wg dokumentu tu podawanego, systematyki ras wg FCI, polska nazwa to właśnie
Quote:
3. Czekoslovakia (Slovakia) - Słowacja
Ceskoslovensky Vlcak (Czeslovakian Wolfdog)
Tak wiec pudlo, Margo.
btd, nie zrozumiales mnie... To nie pudlo, ale kolejny argument - nazwa, ktora podajesz nie jest nazwa POPRAWNA. To nie jest CZESKA nazwa rasy. A jesli ja przeczytasz tak jak zostalo to napisane i zatwierdzone przez FCI, przeczytasz ja niepoprawnie i znieksztalcisz oryginal...
I broniac takiego zapisu, bronisz swojego prawa do niepoprawnego pisania i wymawiania nazwy rasy, co stawia Ciebie wsrod tych, ktorych przed chwila atakowales...

OK, dla mnie tez EOT: Najzwyczajniej zartuje, bo nie wystepuje zaden zwiazek miedzy tym jak wymawia sie nazwe rasy i czy popelnia sie przy tym blad, a tym jakie ma sie podejscie do psow z naciskiem na wilczaki...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2009, 12:45   #2
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

btd napisał: "Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
Wbijcie sobie do głowy raz a porządnie - jeśli masz psa rasowego, to FCI a potem ZK jest alfą i omegą."

Jasne tu się z Tobą zgadzam w 100% (może też dostanę browarka - żart)

Jednakże uważam, tak jak wielu z Was, że powinien być wilczak. Nie będę argumentowała, bo słuszne słowa już tu padły, a ja się pod nimi mogę także podpisać. Czechosłowacki Wilczak - tak powinno być w polskim nazewnictwie ogólnoprzyjęte, ale tylko jako tłumaczenie nazwy rasy przynależnej do FCI.

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2009, 22:23   #3
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
btd napisał: "Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
Wbijcie sobie do głowy raz a porządnie - jeśli masz psa rasowego, to FCI a potem ZK jest alfą i omegą."

Jasne tu się z Tobą zgadzam w 100% (może też dostanę browarka - żart)
Ja niestety nie bo dla mnie oficjalne nazewnictwo FCi nie jest ważne.
Tak jak usiłuje to powiedzieć od samego początku.
Jednak moze się okazac, ze btd bedzie stawiał piwo z innego powodu.

Quote:
Originally Posted by btd
Fajnie jest pogadać, ale zaoszczędziłoby to jednak trochę zbędnej gadaniny. A tak to jakbyś niechętnie dzieliła się jakąś zastrzeżoną dla wybranych wiedzą tajemną.
Nie jest to wiedza tajemna ale czasem zamiast kogoś obrażać czy robić z siebie najmądrzejszego wystarczy poczytać.

Quote:
Originally Posted by btd
I teraz tak, napiszę, faktycznie i FCI i ZKwP nie potrafili napisać poprawnie nazwy.
Czyżby ktoś zmieniał zdanie.

Ciekawe czy inne Alfy w tym stadzie zrobią to samo. ?
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules