|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Danie smakołyku też wydaje mi się dobrym pomysłem, (a nawet sama kiedyś tak już zrobiłam, gdy spotkaliśmy dzieci wracające ze szkoły |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
złośliwy krasnolud
|
Wykorzystuj wszystkich chętnych - dzieciaki, dorosłych. My tak już długo robimy, zwłaszcza jak widać że jakiś dzieciak chce podejść. Tak ze smaczkiem nie ma szans żeby zrobił coś bardzo głupiego tylko zwykle robi to co mu się powie i wychowujesz i dzieciaka i psiaka
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
Cóż, masz kilka aspektów do rozpatrzenia. Po pierwsze: faktycznie ludzie
działają dość nielogicznie, nie potrafią przewidzieć reakcji szczeniaka na takie ciumkanie .I jednocześnie zachęcają malucha do skakania i mają pretensje o skakanie. Ja bym psa nie karciła za głupotę i egoizm ludzi.. jeśli już, to miałabym zawsze przy sobie smaczki i prosiła aby człowiek wziął smaczka, dał psiakowi „siad” i wręczył zagródkę. Bo kontakt z ludźmi, stosunek naszego psa do ludzi- to bardzo ważna sprawa na przyszłość. Więc wszelakie skojarzenia z ludźmi powinny być pozytywne. Metody z zamierzchłych czasów: deptanie po łapach. ostre ściąganie za szyję czy skórę na karku- raczej utrwala skojarzenie: ludzie=ból i nieprzyjemność. Musimy pamiętać, że pies nie rozumie ludzkiej mowy, porusza się w sygnałach i te powinny być spójne. A trudno doszukać się spójności w sytuacji zachęcania psa do kontaktu i niemal jednoczesnym korygowaniu go. Takie zachowanie przechodniów to nic innego jak ogólny stosunek do zwierząt: mają być wtedy, gdy mamy ochotę pogłaskać, mają nie brudzić i nie być nadmiernie aktywnymi.. i mają zniknąć jak my mamy już dość. Myślę, że najlepszym wyjściem jest zajmowanie malucha SOBĄ na spacerach, zabawy w połączeniu z nauką, choćby przywołania.. jak zobaczysz ludzi w oddali, to zaczynasz intensywniej zajmować się psem.. ludzie niech sobie idą.. ważne, że Wy cos razem robicie.. wtedy nie będzie potrzeby biegania do innych . Generalnie: to my mamy koncepcje wychowania psa i bez względu na innych ludzi to nasze priorytety maja być uwzględniane. Bo odpowiedzialność za zachowanie psa spoczywa tylko na nas . Ja pozwalałam Cheyowi na wszelkie kontakty, z dorosłymi i z dziećmi.. do dzieci pozwolę podejść zawsze, z dorosłymi bywa różnie, często zmuszam aby wykonali jakiś konkretny gest, bo nie ma nic głupszego od zawieszonej w próżni, niepewnej ręki ”dotknąć czy nie?” Ostatnio czekałam przed sklepem, z Cheyem, za nami stanął młody człowiek i patrzył sobie w Cheyowe oczy….. przestał i podszedł i normalnie psa pogłaskał. Chłopię nieświadome było tego co robi, na szczęście na tyle rozumne aby posłuchać ![]() To pierwszy przykład,ale nie jedyny (jak sie przekonasz) rozterki co zrobić będąc między "sierpem a młotem".. niestety (albo stety) żyjemy w ludzkim społeczeństwie i musimy stosować się do pewnych norm, naginając czasem to, co bysmy chcieli zrobic z psem na pocieszenie: psy wyrastają z tej powszechnej miłości do każdego przechodnia i z wiekiem nie lecą witać się z każdym |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
love and terror
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
VIP Member
|
owszem, możesz
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wilkokłak
|
Dzięki za Wasze opinie i doświadczenia.
W sobotę maluch ma trzecie z serii szczepień, a potem... do "boju"! |
|
|
|
|
|
#7 |
|
VIP Member
|
z socjalem wilczaka to jest tak, że wpada się w pułapkę
1. gnojek średnio słucha jak wołasz 2. głuchnie i głupieje na widok ujrzanych i (czekających!) imprezowiczów 3. nie chce przerywać imprezki gdy Ty koniecznie musisz już wracać 4. potrafi wypatrzeć potencjalny ubaw z daleka i pognać sprawdzić zanim wydobędziesz z siebie głos Problemy pojawiają się nie od razu, o nie! Dopiero gdy już osiągniesz błogi stan szczęścia, że oto Twój pupil socjalizuje się jak ta lala.. czyli w wieku pacholęcia plus minus 6 miesięcy I wtedy pojawiają się pytania: to może nie socjalizować? Cos robię nie tak? cdn.....za jakieś 3 miechy |
|
|
|
![]() |
|
|