Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > _Administracja

_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi....

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2009, 23:37   #16
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
To jest oczywiste.
Co nie zmienia faktu, ze moze cos wyhodowac w niedalekiej przyszlosci. Chyba, ze z zalozenia ma byc to na razie tylko hodowla przydomkowa. Szczeniaka zazwyczaj szuka sie duzo wczesniej zanim pojawia sie mioty, a czasami zanim psy stana sie hodowlane i po prostu sie czeka.
Opowiem ze swojego przykładu jak szukałem szczeniaka.

Pierwszym krokiem było szukanie jakie sa hodowle w Polsce. Bardzo się ucieszyłem, ze jest ich kilkanaście. Zaczolem jak zwykle od końca i wiadomo co jest na końcu ( wynika to z ułozenia alfabetycznego )
To był pierwszy kontakt z hodowcą.( wysłany mail )
Potem zaczołem przeglądać następne hodowle i przy którejś z kolei byłem lekko podirytowany. Zwłaszcza przy tych co mieli młode suki i brak szczeniaków. Zmusiło mnie to do przejscia na hodowle zagraniczne.
Niedawno dostałem ciekawego maila - Proszę o pomoc w sprawie wyboru hodowli bo ja przeglądam strony i nie mogę znaleźć informacji o miotach. Tam sa hodowle co jeszcze nie mają szczeniaków.
Pewnie ta osoba miała inne kryterium wyszukiwania i leciała po tych nazwach co jej się podobały i rozczarowanie.

W pewnym sensie hodowla co nie miała nigdy szczeniaków nie jest hodowlą. Z drugiej strony cieżko jest to rozgraniczyć.
Wtedy należało by zrobić podział względem wypuszczonych miotów i ich braku. Było by to w pewnym sensie faworyzowanie.
Można zrobić podział na przydomkowe i te przyszłosciowe.

Ja jednak jestem za tym aby baza została tak jak jest.

Każdy ma dowolnosć jej przeglądania.

Bo nikt nie wybiera szczeniaka po hodowli tylko patrzy jakie dana hodowla ma psy i co się komu podoba.

Ja miałem zupełnie inne kryteria zakupu szczeniaka i dlatego nie kupiłem go w Polsce.

Raczej nie ma to większego znaczenia czy hodowle zostaną rozgraniczone na te duze , srednie, małe i te co jeszcze nie mają szczeniaków.

Last edited by wilczakrew; 09-02-2009 at 23:42.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote

Posting Rules