Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-03-2009, 23:11   #1
Solveig
Junior Member

Quote:
Originally Posted by alexa View Post
Tak tohle mi nedá ještě nenapsat - pro každého by měl být jeho pes tím nejhezčím na světě. Vždyť je to proboha jeho kamarád, ne výrobní prostředek. Nikdo nemá právo jejich psa veřejně shazovat, jen pragmaticky popsat nedostatky (a ty má nějaké asi každý). Majitel psa by měl být zároveň realista, který se s tím vyrovná a neměla by to být pro něj otázka bytí či nebytí. A účast jedinců, kteří mají třeba i zjevnou vylučující vadu, na bonitaci má velkou cenu právě v tom, že je o těchto "nepovedených" spojeních přehled. Psi s vylučující vadou (exteriérovou, nebo i vylučujícím výsledkem DKK) mají bonitaci zdarma. Prosím nenechte se odradit a svého psa na bonitaci přiveďte. To že pes neodpovídá dokonale standardu přece neznamená, že musí být "škaredý" (opět čistě lidské vnímání, psům úplně cizí).

Karel
Děkuji.
Jsem v tomto pragmatická a navíc si opravdu myslím, že psi s vážnými vadami by neměli být uchovněni a je jedno, z jaké stanice a vrhu jsou. O peníze už vůbec nejde, o otázku bytí a nebytí rovněž ne. Je mi jasné, že nemám čsv v oku, vždyť také ne. Ale můj je krásný a bude, i když nebude uchovněn. Tomu, že nebude uchovněn, porozumím, že o něm někdo říká hrůza nikoli. Jak tak postupně četbou všemožných diskusí pronikám dál a dál, mám pocit, že v čr momentálně neexistuje jediný hezký pes čsv. Já jich vidím spoustu.
To je důvod, proč mě to odrazuje.
Solveig jest offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 23:17   #2
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

CDaniela's Avatar

Quote:
Originally Posted by Solveig View Post
Tomu, že nebude uchovněn, porozumím, že o něm někdo říká hrůza nikoli. Jak tak postupně četbou všemožných diskusí pronikám dál a dál, mám pocit, že v čr momentálně neexistuje jediný hezký pes čsv. Já jich vidím spoustu.
To je důvod, proč mě to odrazuje.
Myslím že si berete výroky z diskuze zbytečně osobně. Já taky vystavuju v současné době psa a nemyslím si že by byl tak hrozný

CDaniela jest offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 23:30   #3
Helenasotis
Junior Member

Helenasotis's Avatar

No, Danielo, nezlob se, na mě to celé působí tak, že když v jisté komunitě nastane "okurková" sezóna", je třeba něco "vytáhnout", aby bylo do čeho šít... (nebo spíš do koho... )

Smutno je mi ale především z přístupu, na který už svým způsobem upozornila Solveig... To se vážně u plemene, které je stále řazené mezi plemena pracovní, veškerá kritéria výběru scvrkla na krásu??? Je ta "krása" opravdu jediným hnacím motorem, proč někteří máte své psy a proč chováte???
Samozřejmě soulad se standardem je základním předpokladem toho, že se jedinec může počítat ke svému plemeni - bez toho by to jaksi nešlo, ale kam se poděla také touha po kvalitní povaze? Od kolika chovatelů je slyšet, že chtějí psa s kvalitní povahou? Většině stačí, že pes nestrká vyloženě ocas mezi nohy?
Přiznám se, že by pro mě momentálně bylo mnohem těžší vybírat povahově než exteriérově. Ale to bude asi také tím, že mám "už" druhého ČSV s povahou od boha (ano, troufám si to říct), a tak jsem zřejmě trochu "zmlsaná". Taky mi je a vždy bude práce se psem (rozuměj sportovní výcvik) bližší, něž výstavkování (byť i na výstavy si zajedu ráda).
Od začátku, co jsem "přičichla" k tomuto plemeni jsem chtěla a snažila se o to, aby plemeno dostálo svému zařazení mezi psy pracovní. Někdy mám pocit, že je to boj s větrnými mlýny, protože honba za výstavními trofejemi je jediným hnacím motorem většiny chovatelů (njn - ono je to bohužel mnohem snazší, než se psem "vydřít" nějakou zkoušku )

Takže, Solveig (ale i jiní) - přínosem může být (a měl by být!!!) rozhodně i pes méně "krásný", ale s výbornou povahou nebo zajímavým původem (a samozřejmě zdravý)

Helenasotis jest offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 23:41   #4
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

CDaniela's Avatar

Quote:
Originally Posted by Helena View Post
No, Danielo, nezlob se, na mě to celé působí tak, že když v jisté komunitě nastane "okurková" sezóna", je třeba něco "vytáhnout", aby bylo do čeho šít... (nebo spíš do koho... )
Heleno není to tak. Pocit dvojího metru mám už dlouho. Stejně jako někteří z nás měli tento pocit z minulého vedení, nyní ho mají zase jiní. Je to přirozené.
Šít do nikoho nechci ani jsem tím směrem diskuzi nechtěla směrovat. Když byl Karel konkrétní, byla jsem také. Mě osobně zas tak moc nezáleží na postech představenstva, pokud dobře chápu okurkovou sezonu. Je mi jedno, že chovatelky na které byla moje konkrétní kritika směrována neodpoví.
Měla jsem si nejprve zjistit jméno feny a pak teprve diskuzi otevřít. Unáhlila jsem se. Myslím že ale chovatelská komise musí vědět, které feny o Unkase žádaly a proč jim nebylo vyhověno ...

Last edited by CDaniela; 04-03-2009 at 23:48.
CDaniela jest offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 23:30   #5
Solveig
Junior Member

Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Myslím že si berete výroky z diskuze zbytečně osobně. Já taky vystavuju v současné době psa a nemyslím si že by byl tak hrozný
nejsem osobní, vážně ne. Ale mám prvního psa, bydlíme daleko, asi jen nejsem zvyklá . Na vás jsem nesměřovala, ten dotaz sám o sobě mi byl sympatický, protože jsem se něco dozvěděla a odkazovéné strány sleduju.

Ema
Solveig jest offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 23:24   #6
lupi
Junior Member

Tak to se ovšem velmi omlouvám, takto jsem to samozřejmě nemyslel. Jasně že vlčáci jsou překrásná a mystická stvoření a v podstatě je úplně jedno jestli je někdo uchovní nebo ne. Vy jste to jen malinko zbytečně nasměrovala jiným směrem, ale já jsem Vám k tomu zadal příležitost a za to se Všem omlouvám.
Jen PH nezklamal a upřímně mě pobavil.
MH
lupi jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules