Voltar   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Responder

Opções do Tópico Modos de Exibição
Antigo 03-10-2009, 12:05   #1
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

Data de Entrada: Jul 2007
Local: Warszawa
Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream
Padrão

Gdyby ta Wrocławska akcja była na szerszą skalę, to by było super - wczoraj o tym czytałam, bo znajoma się przeprowadza i byłam ciekawa, czy będzie w tym brać udział.
AngelsDream está offline   Responder com Quote
Antigo 03-10-2009, 17:35   #2
Gia
K-Lee Family

Data de Entrada: Feb 2005
Local: Wrocław
Enviar mensagem via Skype para Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia
Padrão

Podeślijcie jakieś linki proszę
Akcja miała wejść w styczniu, ale na razie ani widu, ani słychu. Na stronie UM cisza, w ZKwP też nie widzą kompletnie nic... nawet nie słyszeli o czyjmś takim...

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia está offline   Responder com Quote
Antigo 03-13-2011, 13:53   #3
behemotka
Junior Member

Data de Entrada: Nov 2009
Local: Gdynia/Glasgow
Enviar mensagem via Skype para behemotka
Padrão

Citação:
Postado originalmente por Northmaniack Ver Mensagens
Cieszę się, że miasto zakupiło takie a nie inne bo gdyby zakupiło foliowe to bym się pochlastał na samą myśl ile tego plastiku trafia na wysypisko. Co do worków biodegradowalnych to nie jest tak zielono jakby się mogło wydawać. Ich biodegradowalność polega na tym (jeśli są z tego samego tworzywa co ekologiczne siatki z marketów, które zostały wprowadzone po tym jak zakazano rozdawać darmowych foliówek), iż w swoim składzie mają jakiśtam związek, który właśnie po upływie miesiąca zaczyna się rozkładać i worek się (uproszczając sprawę) rozpada na drobne granulki, podobne wielkościowo do ziaren piasku. Ale niestety te granulki się rozkładają dziesiątki/setki lat. I grozi nam to, że w niedalekiej przyszłości po morzach i oceanach będą się unosiły wyspy/chmary/ławice tego sproszkowanego plastiku.
Jeżeli worki z "Psiej Paczki" rozkładają się właśnie w ten sposób, oczywiście cofam wszystko dobre, co o nich myślę.

Poniekąd właśnie dlatego - ponieważ nie mam wystarczającej wiedzy o plastiku "biodegradowalnym", zdecydowanie wolę używać torebek papierowych.

Dlatego się cieszę, że w Gdyni są torebki papierowe z kartonowymi "zakładkami" do zbierania, bardzo toto wygodne . Tyle że ja miałam na osiedlu po prostu bezpłatne dystrybutory. Oczywiście trochę trwało, zanim ludzie przywykli do czegoś darmowego i przestali wyciągać od razu wszystkie torebki, kij wie po co . Przez kilka tygodni dystrybutory były błyskawicznie opróżniane, potem aura nowości się rozeszła i można już było spokojnie korzystać.

Citação:
Postado originalmente por Northmaniack Ver Mensagens
A zatem zgadzam się ze zdaniem, iż czysty trawnik nie powinien być postawiony ponad stanem środowiska.
Też tak myślę. Powinniśmy chyba patrzeć trochę dalej niż na długość własnego nosa i zamiast prezentowania postawy "co z oczu, to z serca" (JA wyrzucam psie kupy do kosza na śmieci, który ktoś tam opróżnia i wywozi daleeeeko, gdzie MOJEMU trawnikowi nie zaszkodzą -> JA jestem w porządku, a nawet godny/godna naśladowania) dawać przykład osoby dbającej także o świat trochę dalszy niż własne osiedle.
behemotka está offline   Responder com Quote
Antigo 03-13-2011, 18:08   #4
Gaga
VIP Member

Data de Entrada: Sep 2003
Local: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Padrão

Citação:
Postado originalmente por behemotka Ver Mensagens
Też tak myślę. Powinniśmy chyba patrzeć trochę dalej niż na długość własnego nosa i zamiast prezentowania postawy "co z oczu, to z serca" (JA wyrzucam psie kupy do kosza na śmieci, który ktoś tam opróżnia i wywozi daleeeeko, gdzie MOJEMU trawnikowi nie zaszkodzą -> JA jestem w porządku, a nawet godny/godna naśladowania) dawać przykład osoby dbającej także o świat trochę dalszy niż własne osiedle.
Dawanie przykładu to jakim sposobem? Czekamy aż zbierze się odpowiednia ilość przechodniów i demonstracyjnie rozkładamy naszą papierową torebkę, odpowiednio nią szeleszcząc, aby przynajmniej podprogowo dotarło do umysłów publiki, że mamy do czynienia z papierem?
A co w sytuacji wieczornego spaceru (jest ciemno)? Jak tu dać przykład?
Dla fanów demonstrowania są znaczki, naszywki.
Świat w mikroskali zmienia jedna z naszych wokalistek, rezygnując z pampersów i wracając np. do tetry...szacun, bo tu ratowanie świata wymaga na serio sporo wysiłku.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Última edição por Gaga : 03-13-2011 às 19:15
Gaga está offline   Responder com Quote
Antigo 03-14-2011, 0:37   #5
behemotka
Junior Member

Data de Entrada: Nov 2009
Local: Gdynia/Glasgow
Enviar mensagem via Skype para behemotka
Padrão

Citação:
Postado originalmente por Gaga Ver Mensagens
Dawanie przykładu to jakim sposobem? Czekamy aż zbierze się odpowiednia ilość przechodniów i demonstracyjnie rozkładamy naszą papierową torebkę, odpowiednio nią szeleszcząc, aby przynajmniej podprogowo dotarło do umysłów publiki, że mamy do czynienia z papierem?
A co w sytuacji wieczornego spaceru (jest ciemno)? Jak tu dać przykład?
Dla fanów demonstrowania są znaczki, naszywki.
Świat w mikroskali zmienia jedna z naszych wokalistek, rezygnując z pampersów i wracając np. do tetry...szacun, bo tu ratowanie świata wymaga na serio sporo wysiłku.
No, nie, może bez takiej ostentacji

Chodzi mi głównie właśnie o mikroskalę. Przecież psiarze rozmawiają, wymieniają się doświadczeniami i opiniami również na takie mało romantyczne tematy . No i w pierwszym rzędzie samemu tak robić. Dawać przykład samym zachowaniem, bez cyrków
behemotka está offline   Responder com Quote
Antigo 03-14-2011, 13:34   #6
Palpatine
Junior Member

Data de Entrada: Aug 2009
Local: Wolne Miasto Gdańsk
Padrão

Citação:
Postado originalmente por behemotka Ver Mensagens
Dlatego się cieszę, że w Gdyni są torebki papierowe z kartonowymi "zakładkami" do zbierania, bardzo toto wygodne . Tyle że ja miałam na osiedlu po prostu bezpłatne dystrybutory. Oczywiście trochę trwało, zanim ludzie przywykli do czegoś darmowego i przestali wyciągać od razu wszystkie torebki, kij wie po co .
Jestem jedną z tych osób. Zawsze będąc w Gdyni zabieram dużą część torebek bo w Gdańsku nikt nie wpadł jeszcze na pomysł, aby postawić takie dystrybutory. Z drugiej strony czasem się zastanawiam po co mi ta torebka, skoro z tą kupą mogę iść nawet 30 min w ręku nie mogąc znaleźć w mieście żadnego śmietnika. W lesie, na łąkach, polach nigdy nie zbieram.
Palpatine está offline   Responder com Quote
Antigo 03-31-2011, 11:43   #7
secki
Head like a hole

Data de Entrada: Jun 2006
Local: 3miasto
Padrão

Z ojczyzny wilczaka

Permissões