|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Member
|
U mnie chyba zdecydowanie prościej było z tym załatwianiem szczeniaki miałam na lato a już od teraz mam prawie cały dzień otwarte drzwi więc psy sobie same wchodzą i wychodzą kiedy chcą .Ja mam chyba jakieś nie normalne psy bo nie pamiętam bym miała z tym jakiś problem lub zbyt długo trwała nauka sikania Co do uczenia szczeniaka sikania na szmatę to mam mieszane uczucia bo miałam kiedyś pieska którego właśnie tak uczyłam i skończyło się tym ze pies gdy widział na podłodze szmatę ,sweter, czy cokolwiek później nawet chodniczki kojarzył to z załatwianiem i właśnie tak się zachowywał . Więc ja jestem zwolenniczką gazet i tak też doradzam
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|
|
|
#3 |
|
Member
|
Fakt to też może być problem
Grin Po pierwsze jeszcze przed przyjazdem Łowcy, całe mieszkanie zostało zabezpieczone antypoślizgowo, co równocześnie stanowi zabezpieczenia "antysiuśkowe", Mogła byś mi przybliżyć jak wygląda takie zabezpieczenie Może mi się przyda jak kiedyś będę miała szczeniaki |
|
|
|
|
|
#4 | |||
|
Wilkokłak
|
Quote:
Mój mąż jest bardzo pomysłowy i próbuje różnych rozwiązań. Z tym, że u nas to funkcjonuje w ten sposób, że jak się wykładziny już za bardzo "zużyły", wymienialiśmy na nowe. Teraz już jest trzecia "generacja" wykładzin i mam nadzieję, że ta "pożyje" dłużej, skoro Łowca teraz ma już bardziej unormowane "te sprawy". Zatem najlepiej wejść w kontakt z tymi, którzy akurat wymieniają podłogi i chcą się pozbyć wykładzin. Aha, a no początku, zaraz po przyjeździe Łowcy całkiem nieźle się się sprawowała rozłożona folia remontowa (taka gruba, niebieska). Na niej też się nie ślizgał. Quote:
Quote:
Zatem szybko uprzątnęłam gazetę, bo nie chciałam, żeby się najadał farby drukarskiej. |
|||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Member
|
Jesteście niesamowici wżyciu bym na coś takiego nie wpadła
Sposób super |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wilkokłak
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Fakt, ze tacy mają bardziej skomplikowaną sytuacje, ale wasz pomysł jest dosć ciekawy. My zaopatrzyliśmy sie w psie toalety ale po pierwszej zjedzonej zrezygnowaliśmy. Płyn zwabiający psiaka też okazał sie mało skuteczny. Jednak nasz nigdy nie załatwiał sie na wykładzinie bo od szczeniaka był uczony, ze tak wyglądają jego posłania. Oczywiście wszystkie inne chodniki, dywany itp znikneły na kilka miesięcy z pola widzenia. W naszym przypadku gazety są mało interesujące ale kryminały owszem. Bardzo ciekawa lektura zwłaszcza z biblioteki. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
VIP Member
|
Grin- zdaje się, że opublikowaliście nieco wywrotowa teorię
Niedawno w rozmowie z hodowczynią i wetką zarazem usłyszałam coś, co wydaje się nie być pozbawione sensu: szczeniaczki lubią sikać na dywany bo po pierwsze nie mocza sę wtedy łapki, a po drugie: w hodowli tuptały i sikały na dywanie. Więc skojarzenia sa dość naturalne Ja pamiętam, że u nas gazety słuzyły do łapania za nie, rozrywania i rzucania - w stanie głupawki Ale chyba wszystkie szczeniaki w podobnym okresie łapią, gdzie należy się załatwiać. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
W końcu psy są inteligentne i szybko się uczą, czego się od nich wymaga. Zależy co dla właściciela jest bardziej uciążliwe; zasikane wykładziny czy zarywane noce. Swoją drogą, ciekawe czy któryś z właścicieli dorosłych wilczaków pamięta i potrafi określić przybliżony czas, gdy ich pupil przestał się załatwiać w domu. (Podejrzewam, że psy z możliwością wyjścia do ogrodu na pewno szybciej). PS Co do kataru - jestem zwolennikiem leczenia przez wyleżenie raczej, niż aptecznymi specyfikami, stąd może i podobne podejście do tej kwestii. Last edited by Grin; 06-04-2009 at 08:37. Reason: ps |
|
|
|
|
![]() |
|
|