Regresar   Wolfdog.org forum > Polski > Videos & photo stories

Videos & photo stories Foto i video blogi....

Responder

Herramientas Estilo
Anterior 08-Apr-2009, 02:06 PM   #1
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

Enviar un mensaje por Skype™ a sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok
Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por Grin Ver post
Wczoraj Jacek aż przeżył szok i zaczął się o niego poważnie martwić, gdy zobaczył, że pies nie chce biegać i co jakiś czas kładzie się w trawie (to był pierwsy raz, gdy wyszedł z nim w środku dnia przy tak wysokiej temperaturze - zwykle "załatwia" wczesnoporanne i późnowieczorne spacery).
Na szczęście na wieczornym spacerku pies znowu był "normalny".
Wujek Jabber jak byl mlodszy robil to samo na spacerach - najczesciej przy duzej temperaturze, ale nie tylko. Jak duzo pobiegal, to w ktoryms momencie padal na ziemie i zalegal, pomimo tego, ze inne psiaki nadal szalaly
Moze to genetyczne zaleganie

Zimny dolek

Nie chce mi sie wstac nawet po smaka

A co do sposobow na letnie upaly - sa i takie

Wbrew pozorom maszyneria jest wlaczona

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok no está en línea   Citar y responder
Anterior 08-Apr-2009, 02:40 PM   #2
Grin
Wilkokłak

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por sssmok Ver post
Wujek Jabber jak byl mlodszy robil to samo na spacerach - najczesciej przy duzej temperaturze, ale nie tylko. Jak duzo pobiegal, to w ktoryms momencie padal na ziemie i zalegal, pomimo tego, ze inne psiaki nadal szalaly
Moze to genetyczne zaleganie
O dzięki!
Faktycznie, nie pomyślałam o genetyce.
Grin no está en línea   Citar y responder
Anterior 08-Apr-2009, 03:16 PM   #3
Gia
K-Lee Family

Enviar un mensaje por Skype™ a Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia
Predeterminado

No i wszystko stało się jasne
K-lee też tak ma, mało tego unika wtedy dotyku i odsuwa się od nas i ostentacyjnie rozwala się na trawce...
Wniosek z tego jeden: Peronówka poszła na łatwiznę i zaczęła produkować podrabiane wilczaki

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia no está en línea   Citar y responder
Anterior 08-Apr-2009, 03:38 PM   #4
Rybka
Member

Predeterminado

Grin, nie przejmuj się, to minie.
Maluch jest młody i to pierwsze ciepłe dni jego życiu. Więc musi się przystosować do takiej temperatury. Może to potrwać nawet do 2-3 tygodni. Jedne psy szybciutko się aklimatyzują inne potrzebują właśnie trochę czasu. Ośrodek termoregulacji nie jest jeszcze w 100% przystosowany i pies jak harcował w mrozie i śniegu, teraz próbuje robić to samo i jest mu gorąco. Ale to nic straszengo- sama natura
Jeżeli po 2-3 tygodniach dalej będzie się wyraźnie męczył, ział i niechętnie ruszał no i ogólnie miał małą tolerancję na ruch możesz pójść do weta i poprosić o badanie krwi (anemia) bądź EKG (czy serduszko prawidłowo działa). A na razie nic się nie martw- dużo zimnej, czystej wody w misce, codzienne spacerki i pies powinien za kilka dni ganiać jak szalony
Anterior 08-Apr-2009, 03:48 PM   #5
Grin
Wilkokłak

Predeterminado

O, dzięki Rybka.
Potwierdziłaś moje "podejrzenia".
Teraz wiem, że to normalne zachowanie i nie mam się czym martwić na zapas, tylko obserwować.
Grin no está en línea   Citar y responder
Anterior 08-Apr-2009, 04:24 PM   #6
wilczakrew
Senior Member

Predeterminado

Rybka ma tutaj zupełna rację. czambor też jest zimowy i jego pierwsze letnie dni wyglądały przezabawnie. Był wiecznie zmęczony, co chwila się kładł i nie miał zbytniej ochoty biegać. Ale jak na 3 dzień spacerów niepostrzeżenie udało mu się wejść do jeszcze zimnej wody ( przypomne, ze wczesniej woda to wróg nr 1, wszystkie kałuze omijał ) to stanoł jak wryty na conajmniej 5 minut. Tak totalnie bez ruchu po czym wyskoczył z niej jak dosłownie torpeda zrobił slalom pomiedzy drzewami z prędkoscią światła ( nie przeszkodziło mu zaliczenie jednej dziury i zarycie pyskiem po trawie jak też zderzenie z drzewem - om tego nie zauważył ) Trwało to około 15 minut i powróciła ochota do wszystkiego. Potem regularnie na spacer dzienny chodziliśmy w to wąłśnie miejsce. Choc ja byłem przerażony jego zachowaniem. Byliśmy wtedy też z innym wilczakiem dorosłym, który zachowywał sie normalnie. Więc zachowanie mojego było z lekka nienormalne bo nawet zbytnio nie miał ochoty na jedzenie i też sie martwiłem czy nie jest chory.
wilczakrew no está en línea   Citar y responder
Anterior 06-Jul-2012, 02:49 PM   #7
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Predeterminado

Odkopuje temat, bo u nas wściekłe temperatury (+34 w cieniu), pies strzelił focha na spacery. Ja mu się nie dziwię. Ale dziadek jest mnie w stanie zaskoczyć-na łące pod oknami, po przedwczorajszym gradobiciu stoi woda. Taka po kostki. Czyli można zamoczyć łapy, napić się i tyle. Ale co zrobić gdy słonko przygrzało w główkę, a zwyczajowe chłodzenie polega na nurzaniu owej w wodzie? Tu się dziadkowy czerep nie mieści Można więc się w wodzie wytarzać, później poprawić panierką w piachu...(panierka w lesie również chroni przed komarami)
Po wszystkim bonus ode mnie-prysznic (bo te kilogramy piachu to nic fajnego). No i leżenie pod wiatrakiem....
Na szczęście zaczęło grzmieć, nie mam nic przeciwko kolejnemu oberwaniu chmury

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga no está en línea   Citar y responder
Responder

Reglas del foro