![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
W bazie jest całkiem sporo psów, które nie mają rodowodu, więc chyba jedynym znakiem zapytania może być :jakie psy są rodzicami Hamleta. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
jeśli założymy, że pies w bazie o imieniu Hamlet to Wilk, to .... no własnie... :P I co wtedy? Czy z bazy danych można wyczytać, że nie znajduje się u nowego właściciela, o którym pisała Shaluka? Czy może wywnioskować, że jest rozmnażany? A może to że jest szkolony na obroży elektrycznej? Chyba nie... Co najwyżej, że Hamlet (a jeśli założymy, że to Wilk to niech będzie Wilk) pochodzi z hodowli Radov dvor, że ma takich, a nie innych rodziców, że urodził się w roku 2007 i że jest psem bezpapierowym (włoski rejestr wstępny LIR), nic więcej. Wszelkie dodatkowe informacje, to wyłącznie nadinterpretacja, która świadczy o nastawieniu piszącego.
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
non FCI to nieznaczy ze pies bez rodowodu. sa i inne organizacie kynologiczne. choc i Beny Radov dvor dzieci - oni nie maja rodowodu FCI ale ... maja rodowod i chodza na wystawy i moga byc rozmnazanie tylko ze nie w systeme FCI.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() W sumie śmieszny ten temat trochę, bo Marzena, która wyciagnęła info, opatrzyła je jedynie znakiem zapytania, nie zadała żadnego konkretnego pytania ![]() ![]() ![]() I chciałabym podkreslić, że oddzielam ten temat od całego tematu Wilka, bo fizyczne zawieszenie zdjęcia w internecie nijak się ma do samego psa ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
poprawiam bo nie tak napisalam:
no cos ![]() Quote:
ale idea napisana przez gage and Co jest calkiem interesujaca- najlatwej mowic ze "nicht werstehen" i pokazywac ze liudzie, ktore robia baze dodaja tam nieprawidlowe info. ![]() czy tak trudno powiedziec ze to jest ten pies i ze wlasciciele zmienili zdania co do rodowodu czy dalszych jego spraw? dla mnie nie ma problemu. I niebylo tu takiego "och" "ach" jesli od razu nie bylo malowane na rozowo ale gadanie realne. Last edited by wolfin; 24-04-2009 at 13:55. Reason: cytat.p.s. pisownia |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Daiva, spokojnie
![]() Chodzi tylko i wyłącznie o zasadę, wg której baza zawiera psy z rodowodem i te bez rodowodów. Taka zasada nie jest nigdzie zapisana, więc nie można uważać ani jednej ani drugiej opcji za jedyną, słuszną. O ile dobrze zrozumiałam, to Ty zakładałaś że baza to TYLKO psy z rodowodem więc byłaś zdziwiona omawianym wpisem. I na to odpowiadałam. na nic więcej. Nadinterpretacja jest zbyteczna. Ale jeśli niepokoi Cię los Wilka to masz podany kontakt- możesz skorzystać z niego. Dla Twojej wiadomości- nie zabieram głosu w dyskusji o samym Wilku bo już to zrobiłam, raz- negując pomysł wyrabiania mu papierów i drugi- gdy został oddany, z przyczyn które dla mnie są kompletnie niewiarygodne. Ale nie zwykłam rozmawiać z ludźmi, którzy innych (w tym i zwierzęta) traktują jak zabawkę lub narzędzie do leczenia się z własnych, nazwijmy to "niedoskonałości". Mój czas jest zbyt cenny abym go poświęcała na takie przypadki ![]() Wyjaśniam Ci to aby była jasność kontekstu mojej wypowiedzi- dotyczącej TYLKO niejasności pojawienia się nierodowodowego psa w bazie wolfdoga ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
gaga, nie umiem ja Ciebie ani zrozumiem ani komentowac
![]() tu taki OT wysedl. A reszte juz napisalam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Dokladnie o to chodzi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
na poczatek wystarczi tego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategor...e_kynologiczne ta sama FCI dziwna - mozna w niektorych krajach wyrobic rodowody psom, ktore ich nie maja - tz. pies podobny do rasy - sedzia powie ze podobny i masz.... rodowodowego psa. widzialam takiego psa w Niemczech- ma rodowod, a w krwi ma i malamuta ![]() ![]() zerkni cie na Mutara we Wlosech... z rodowodami, czy ta sama na pierwszych stronach tematu omowiana Amber- tez ma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Distinguished Member
|
![]()
Sporo psów zmienia właścicieli, uzyskuje rodowody, pojawia się i znika z bazy danych, itd. i nikt się tym nie interesuje ani nie reaguje. Dlaczego? Bo są anonimowe albo słabo znane. W wypadku Wilka jest inaczej, co jakiś czas ktoś o niego pyta i interesuje się jego dalszym losem. Niestety, od razu wywołuje to reakcje nerwicowo-spiskowe (jakoby był to atak na ex-właścicielkę psa). Nie przypominam sobie, żeby Margo czy Przemek pytania o losy Botisa czy Camio traktowali jako atak na siebie, podobnie jak Wojtek pytania o losy Medi. Po prostu psy są znane, więc ludzie chcą wiedzieć jak im się wiedzie po zmianie domu.
Jeśli przeczyta się początek tego wątku, euforyczne zachwyty, egzaltowane deklaracje, przyrzeczenia i zobowiązania, wszystkie gratulacje i życzenia, po których nastąpiła długa cisza a następnie... informacja, że Wilk zmienił właściciela, to trudno się dziwić takim reakcjom, zwłaszcza u tych, którzy go poznali osobiście (jak Marzena). Wilk nie jest anonimowym psem z bazy danych, tylko pieszczoszkiem forum WD - pięknym, pokrzywdzonym przez los, cudem uratowanym psem, któremu Shaluka zaoferowała ciepły kochający dom, który miał zostać jej "ukochanym bezpapierkiem". Psem, któremu właścicielka zrobiła wspaniały PR i któremu wiele osób gorąco kibicowało!!! Nic dziwnego więc, że teraz każda informacja o nim wzbudza zainteresowanie i ciekawość, a sprzeczność tych wieści z deklaracjami z wątku, np. że nikt nigdy nie będzie wyrabiał mu rodowodu, budzi podejrzenia. Mnie reakcja ludzi jakoś nie dziwi, (choć naturalnie nie znam do końca ich motywacji), bo pytań bez odpowiedzi jest sporo: skąd nagle pies znalazł się we włoskiej bazie danych? Dlaczego nazywa się Hamlet a nie Wilk? Co Alessio ma wspólnego z Wilkiem vel Hamletem? Jak emerytowany policjant ma się do Alessia i dlaczego nie zgadza się na umieszczenie aktualnej fotki psa na forum, choć ani jemu, ani psu nic by od tego nie ubyło, a mogłaby potwierdzić słowa ex-właścicielki? Może po prostu jedna ale szczera i jednoznaczna odpowiedź załatwiłaby sprawę do końca? ![]() Myślę, że cała ta historia jest dobrą nauczką dla wielu z nas - jeśli ktoś nie życzy sobie, żeby inni wtrącali się do jego życia i do tego jak postępuje ze swoim psem, nie powinien "lansować" go w sieci, bo w ten sposób daje ludziom prawo do zadawania pytań i wyrażania opinii. ![]() A na trudne pytania naprawdę lepiej szczerze i otwarcie odpowiedzieć, niż chować głowę w piasek i krzyczeć że biją. ![]() ![]() Last edited by Rona; 25-04-2009 at 15:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Dokladnie o to mi chodzilo...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
A to ja juz nie mam wiecej pytan.
![]() ![]() Pozniej ludzie sie dziwia, ze coraz mniej osob chce pisac na forum. Przeciez lepiej nie pisac, bo zawsze jest ktos, kto tylko czeka, az powinie Ci sie noga :P Jaka "rodzinna atmosfera" ![]() Faktem jest, ze Shaluka oddala Wilka. Moze sie przeliczyla, gdy chciala go u siebie zostawic, nie przewidziala wszystkiego, jak moze byc. Jednak poniewaz bylem swiadkiem, gdy pies byl zabierany, to jasno pamietam, ze mowila o tym, iz Wilka wezmie do siebie, a w razie czego poszuka mu nowego domu. Priorytetem bylo wtedy zabranie go z tamtego miejsca. Potem widze, ze bardzo sie nakrecila na zostawienie go u siebie i rzeczywiscie tylko o tym pisala na forum. Przyznam, ze to byl blad z jej strony, gdyz w momencie gdy go oddala, czyli zrealizowala pierwotny pomysl, to wyszlo tak, a nie inaczej. Wiele osob ja za to potepilo. W porzadku kazdy moze miec swoje zdanie o tej sprawie - o czym jednak nie wolno zapomniec to to, ze Wilk ostatecznie nie jest w tamtej 'hodowli", w ktorej to pewnie nie przezylby kolejnych kilku miesiecy. Tak jak kazdy ma prawo do wypowiadania sie, tak samo ma prawo do milczenia. Nikt nie ma obowiazku tlumaczenia sie z czegokolwiek na lamach forum, tym bardziej osobom, z ktorymi niekoniecznie chce rozmawiac. Chyba ogladacie za duzo programow w stylu Big Brother, jesli uwazacie inaczej ![]() A ludzi, ktorzy naprawde obchodzi los bezdomnych psiakow, zapraszam raczej na spozytkowanie swojej energii przy pomocy tym wilczakom
![]() |
|
|