![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
1. Niestety pies musi poznać znaczenie "NIE" (albo FUJ, E-E...) a oznacza to, że to słowo zwiastuje nieprzyjemność. W przyszłości gdy pies usłyszy ten sygnał- przerwie czynność aby uniknąć właśnie przykrości. na tym to polega. Pies nie rozumie znaczenia słów, kojarzy dźwięk z czynnością. Tak więc jeśli dobiera się do kociej kuwety musisz zainterweniować dokładając ową negację-ostrzeżenie. Sposób nieprzyjemności musisz znaleźć sama, na jedne psy działa np. rzucona nieopodal puszka po piwie z groszami w środku (trzeba sprawdzić bo niektóre psy potraktują ową puszkę jak zabawkę
![]() Nie podejmuję się wyliczać listy kar ![]() 2. z psem powinna "ćwiczyć" cała rodzina, znacznie ułatwi to Wam później życie. Pies doskonale się orientuje co, u kogo mu wolno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]() I jeszcze w kwestji formalnej ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wilkokłak
|
![]()
Łowca też się nie boi "straszaków", w tym także tych hałaśliwych niestety.
Chyba najlepiej jeszcze na niego działa podniesiony głos (w sensie głośniejszy). "Fuj" podparte klaśnięciem i/lub przytupem jest, z tego co wiem całkiem niezłą metodą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
K-Lee Family
|
![]()
Absolutnie nie wolno rzucać w psa!!!! Marz rzucić tym czymś psu przed nosem, blisko, pod nogi. Coprawda u nas ta metoda nie zadziałała... Na naszym pierwszym psim przedszkolu preferowano metodę rzucania pod nogi psu zwiniętej smyczy lub starego buta... dodatkowo biegnąc w kierunku psa z dzikimi okrzykami/udając wariata... Ta metoda nie zrobiła na K-lee żadnego wrażenia. Stała w miejscu i patrzyła na mnie jak na idiotkę
![]() W tej chwili ryczę na nią "basem" nie wolno albo fujaa z podniesioną ręką. Nie boi się podniesionej ręki, tylko całego takiego zestawu z groźną miną - wtedy przywiera do ziemi, kładzie uszka i od razu jest grzeczna ![]() Co do kuwet to nie miałam z tym problemu... może fretkowe odchody nie są takie smaczne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Plessowy wilczak
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
K-Lee Family
|
![]()
Ale tak napisałaś
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Plessowy wilczak
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Zira uwielbia kocie odchody... zamykamy łazienkę na czas zabaw z sunią, później dajemy papu do michy aż się naje, potem rzecz jasna spacerek, a po powrocie otwarcie łazienki
![]() Po kilku takich sesjach zapomniała o kuwecie, jednak jak przerwałam tę metodę, to po 3 dniach znowu zaczęła węszyć.... morał - nie przerywać metod wychowawczych, o ile skutkują ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|