|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#7 | |
|
Junior Member
|
Quote:
szczepien itp, pozniej staralismy sie wyprowadzac po jedzeniu 4-5 razy i to najbardziej skutkuje do dzis. Przy okazji mowimy haslo: zrob i dostawala nagrode lub pochwale jak jej sie udalo. Ale aby sie udalo to musi byc spelnione: cisza i spokoj, nikogo na horyzoncie, zaden pies ani czlowiek w poblizu, pelna koncentracja psa (czytaj znuzenie), wydeptana stala sciezka w owsie sasiada-jej miejsce. Jezeli cel nie zostal osiagniety, a my zniecheceni wracamy do domu -za jakis czas suczka przykuca czy podnosi ogonek i bez stresu, najczesciej przed telewizorem, na srodku, nigdy pod drzwiami. Jednego dnia w ciagu kilku godzin nasiusiala w to samo miejsce 6 razy! Kamil nie traci cierpliwosci, nie karze jej tylko sprzata. Ja natomiast czasami wychodze z siebie i pogonie ja sciera i wyrzuce za drzwi- na co ona oczywiscie nie zwraca uwagi- przynajmniej mi sie tak wydaje. Ciekawe jest rowniez to, ze nie moge jej wpuscic do mojego pokoju- natychmiast wskakuje na moje lozko i sika. Nie robi tego Kamilowi. Tlumaczymy to zaznaczeniem terenu przed druga suczka, ktora spi ze mna. W domu jest jeszcze drugi szczeniak -ON (suczka) o miesiac mlodsza i z nią nie ma juz klopotu, poza przypadkami, ktore sie moga jednak jeszcze zdarzac. Moze to walka o dominacje (teren) tak opoznia jej edukacje? Pozdrawiam Jolka |
|
|
|
|
|
|