Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

View Poll Results: Jakiej u¿ywasz karmy?
Nutro 1 9.09%
Nutra 1 9.09%
K-9 0 0%
Eukanuba 5 45.45%
Royal Canin 4 36.36%
Voters: 11. You may not vote on this poll

Thread Tools Display Modes
Old 27-01-2005, 21:45   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by A.J.G
Hej! nie ma co sporów toczyć i kopi kruszyć - trzeba wypośrodkować to co dla naszego czworonoga najlepsze! Proponuję zapoznać się ze stroną http://www.goldenretriever.pl/ tam obszerny artykuł na temat karm.
Ten artykul nie jest zadnym wyposrodkowaniem. Juz sam wstep strony mowi: "Nie polecamy stosowania karm przemysłowych. Po kilku latach wymiany doświadczeń na forum listy dyskusyjnej doszliśmy do wniosku, że stosowanie karm przemysłowych wpływa na częstotliwość występowania alergii oraz zaburzeń jelitowych u naszych psów."
Czyli nie ma co szukac tam objektywizmu....

Druga sprawa dotyczy samego artykulu:
1) Jaka karme badano?
2) U jakich ras?
W samych granulach sa odpowiedniki syrenki, ale i mercedesy klasy S (roznice sie nie tylko cena - 0d 1ZL/kg do 20ZL/kg). No i sa rozne typy - TIRy, busy i osobowki, czyli karmy dla ras malych, srednich, duzych, aktywnych, seniorow, czy nawet robione specjalnie dla ONow... Nie da rady ich porownac, a wrzucanie wszystkiego do jednego worka jest pozbawione profesjonalizmu (ale przypuszczam, ze to nie wina pana doktora, ale okrojenia jego pracy).

Z tego powodu mozna by zrobic podobne badanie w domu: ja bede karmila psa chlebem namoczonym w wodzie (czyt. karma naturalna) i zbadamy, jak takie naturalne zywienie wplywa na psie zdrowie. Wiem, ze to manipulacja, ale ogolnie jej tytul sie zgadza....

Kolejna sprawa to przepisy z "Jeśli chcesz gotować sam...". Co kryje sie pod pojeciem "Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt"? Jak wyliczono taka dawke, skoro w sklepie jest z 10 preparatow witaminowych o roznej zawartosci? Sorry, ze sie czepiam, ale osobiscie widzialam wilczaki (ale i inne rasy), gdzie wlasciciele przefolgowali z dodatkami i z powodu nieprawidlowego rozwoju kosca, psy te juz nigdy nie bede "normalne", czyli zdrowe... Wiec nie chodzi mi o pisanie w stylu "wydaje mi sie"....

I jeszcze co do ew. argumentow "moj pies je xxx i jest zdrowy"... Gdy trafila do nas Dora miala juz prawie trzy lata. Caly ten czas spedzila w kojcu karmiona wylacznie chlebem namaczanym w wodzie i czasem zlewki ze stolu (czego nie chcialy jesc kury). Miala piekne zeby, blaszczaca siersc i byla wesolym psiskiem. Oznacza to, ze chleb+woda to najlepsza dieta dla psa? Kauka sasiada leci caly czas na otrebach pszennych (bo wet powiedzial, ze potrzebuje duzoi bialka ), namaczanych w wodzie i zyje.....

Ja tez nie wierze w reklamy. A tym bardziej w karmy, ktore reklamuja w telewizji, a ktore mozna kupic w super-markecie. O nich mozna zapomniec... Chodzi mi o karmy rzeczywiscie dobrej jakosci (np. Purina Pro Plan, Nutro Choice, Advance, Eukanuba, Hills, Royal Canin), dostosowane do danego typu psa. Nic nie jest idealne i jedna karma jest dobra, a inna nie. To zawsze kwestia dostosowania do potrzeb.
Ale o wiele bardziej polecalabym karme, niz dawanie ryzu, fermowego kurczaka + dodatki mineralne, bo wtedy nasza karma wcale nie jest "naturalna". Jedynie gorzej zbilansowana od tej gotowej....

Ale jesli ktos ma dostep do wolowiny, z krow, ktore maszerowaly po lakach; do miesa drobiowego ekologicznych kur "freilanderow" (zyjacych na wybiegu), ew. tych karminych zborzem. Do warzyw z wlasnego ogrodka... to pies takiej osoby ma sporo szczescia, bo rzeczywiscie moze sobie zdrowo podjesc....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote

Posting Rules