|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
| View Poll Results: Jakiej u¿ywasz karmy? | |||
| Nutro |
|
1 | 9.09% |
| Nutra |
|
1 | 9.09% |
| K-9 |
|
0 | 0% |
| Eukanuba |
|
5 | 45.45% |
| Royal Canin |
|
4 | 36.36% |
| Voters: 11. You may not vote on this poll | |||
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#11 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Czyli nie ma co szukac tam objektywizmu.... Druga sprawa dotyczy samego artykulu: 1) Jaka karme badano? 2) U jakich ras? W samych granulach sa odpowiedniki syrenki, ale i mercedesy klasy S (roznice sie nie tylko cena - 0d 1ZL/kg do 20ZL/kg). No i sa rozne typy - TIRy, busy i osobowki, czyli karmy dla ras malych, srednich, duzych, aktywnych, seniorow, czy nawet robione specjalnie dla ONow... Z tego powodu mozna by zrobic podobne badanie w domu: ja bede karmila psa chlebem namoczonym w wodzie (czyt. karma naturalna) i zbadamy, jak takie naturalne zywienie wplywa na psie zdrowie. Wiem, ze to manipulacja, ale ogolnie jej tytul sie zgadza.... Kolejna sprawa to przepisy z "Jeśli chcesz gotować sam...". Co kryje sie pod pojeciem "Mieszanka witaminowo-mineralna dla małych zwierząt"? Jak wyliczono taka dawke, skoro w sklepie jest z 10 preparatow witaminowych o roznej zawartosci? Sorry, ze sie czepiam, ale osobiscie widzialam wilczaki (ale i inne rasy), gdzie wlasciciele przefolgowali z dodatkami i z powodu nieprawidlowego rozwoju kosca, psy te juz nigdy nie bede "normalne", czyli zdrowe... Wiec nie chodzi mi o pisanie w stylu "wydaje mi sie".... I jeszcze co do ew. argumentow "moj pies je xxx i jest zdrowy"... Kauka sasiada leci caly czas na otrebach pszennych (bo wet powiedzial, ze potrzebuje duzoi bialka Ja tez nie wierze w reklamy. A tym bardziej w karmy, ktore reklamuja w telewizji, a ktore mozna kupic w super-markecie. O nich mozna zapomniec... Chodzi mi o karmy rzeczywiscie dobrej jakosci (np. Purina Pro Plan, Nutro Choice, Advance, Eukanuba, Hills, Royal Canin), dostosowane do danego typu psa. Nic nie jest idealne i jedna karma jest dobra, a inna nie. To zawsze kwestia dostosowania do potrzeb. Ale o wiele bardziej polecalabym karme, niz dawanie ryzu, fermowego kurczaka + dodatki mineralne, bo wtedy nasza karma wcale nie jest "naturalna". Jedynie gorzej zbilansowana od tej gotowej.... Ale jesli ktos ma dostep do wolowiny, z krow, ktore maszerowaly po lakach; do miesa drobiowego ekologicznych kur "freilanderow" (zyjacych na wybiegu), ew. tych karminych zborzem. Do warzyw z wlasnego ogrodka... to pies takiej osoby ma sporo szczescia, bo rzeczywiscie moze sobie zdrowo podjesc....
|
|
|
|