Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-08-2009, 21:39   #1
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Tak czy inaczej GRATULACJE!!!
I o to chodzi Barinka jest super a zapowiada się jeszcze lepiej
Old 24-08-2009, 21:33   #2
wilczakrew
Senior Member

Ja z Czamborem też wziołem udział w bonitacji.
Bardzo sie cieszę z wyniku K-lee i Bariny. Gratuluje takich kodów bo te psy na nie zasługują.
P. Monika bardzo dokładnie sprawdzała wszystkie psy. Bardzo dokładnie omawiała wszystkie wady i zalety.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 25-08-2009, 13:17   #3
wilczakrew
Senior Member

Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1

Jak obrobię zdjęcia to postaram się ich trochę podesłac.
Old 25-08-2009, 21:42   #4
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Basiek a co oznacza S2 u Ginki??

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 25-08-2009, 22:06   #5
Basiek
Junior Member

S2 to oznaczenie reakcji na strzał - GINKA zauważyła że było strzelanie
Basiek jest offline   Reply With Quote
Old 26-08-2009, 01:10   #6
wilczakrew
Senior Member

Ciekawe też nie wiedziałem, ze strzelanie określa się oddzielnym kodem.
Dzięki Basia za zdjecia i podziękowania dla Tomka.
Mam zamiar zacząć dokładnie przeglądać te 32 gb na moim dysku.
Postaram się je wkładać partiami i dawać na ten temat info.

Moje leniwce tylko patrzyło gdzie sie schować aby nic nie robić.

Old 09-09-2009, 17:04   #7
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Basiek View Post
S2 to oznaczenie reakcji na strzał - GINKA zauważyła że było strzelanie
Kocham takie opisy.... Slodkie i ... nieprawdziwe...

To, ze pies ZAUWAZY strzal jest NORMALNE u kazdego wilczaka i nikt tego nie wpisuje do oceny...

Jesli pies troche sie boi lub troche sie pobudzi daje sie jedynie do "poznamek" tekst w stylu "mírná reakce na střelbu" (lekka reakcja na strzal).

S2 to mocna reakcja na strzal... Pies po wystrzale albo zachowuje sie agresywnie, albo probuje wycofac.

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 18:02   #8
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

A jak słodko ty przeszłaś z ataku na bonitacje do ataku na uczestnika.
Old 09-09-2009, 18:05   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Margo, zapytam wprost:dlaczego wpisałaś wyniki z czegoś, czego nie chcesz nazwać bonitacją, co nie jest zgodne z jakimkolwiek regulaminem i co generalnie negujesz? Sam temat mógłby sobie istnieć dla zainteresowanych stron ale na forum, a forum to dyskusje a nie baza. Nie potrafię znaleźć w tym logiki bo albo krytykujemy i nie umieszczamy wyników w bazie albo umieszczamy jednocześnie uznając ów przegląd jako BONITACJĘ, weź no wyjaśnij blondynce bo chyba nie nadążam
Zrozumiałabym temat w obliczu blokady wpisania wyników ale tak?
uwierz, że nie wszyscy czytają forum i głowę daję, że znacznie więcej osób przeczytało "wyniki bonitacji w Osiecznej" niż ten topik.
W rodowód mogę sobie wpisać, że mój pies ma różowe oczy i klepnąć jakakolwiek pieczatkę-wiemy jaka jest rzeczywistość:nikt tego nie zweryfikuje bo rodowód jest naszą własnością a jedyny, oficjalny urząd (ZKwP) charakteryzuje się daleko posuniętą ignorancją w temacie, zwłaszcza rasy czw.
Baza więc pozostaje jedynym, w miarę wiarygodnym zbiorem danych...choć chyba powinnam napisać: pozostawała.
Żeby była jasność: dla mnie te wyniki mogą sobie tam wisieć do upojenia, tylko w takim razie po co ta cała dyskusja?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2009, 09:32   #10
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1
To wedlug jakich zasad byla robiona ta bonitacja? Grzesiek, powinies wiedziec, ze kod bonitacyjny (nawet jesli jest "zabawowy", ale ma niby byc wzorowany na czeskim) ma zawierac takze indeksy, czyli Xf i Xv...

Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Każdy może sobie sprawdzić polską kartę, jaką dostał Marcin i czeską kartę, jaka pewnie zostanie zarchiwizowana. Dostał wpis w rodowodzie
Wpis CZEGO???? Wybacz, ale nikt nie ma prawa robic sobie jakis notatek w rodowodzie!!!! Kwiatuszkow tez nie wolno w nim sobie rysowac...

PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP).

Last edited by Margo; 08-09-2009 at 09:37.
Old 08-09-2009, 09:41   #11
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP).
Tak dlugo jak piszesz to ty a nie widac zadnego pisma z czeskiej komisji hodowlanej, to sa twoje uwagi. Patrzac na historie tego watku, dopuki nie zobacze czegos OFICJALNEGO to nie wierze w ani jedno twoje slowo.
Old 08-09-2009, 09:51   #12
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Tak dlugo jak piszesz to ty a nie widac zadnego pisma z czeskiej komisji hodowlanej, to sa twoje uwagi. Patrzac na historie tego watku, dopuki nie zobacze czegos OFICJALNEGO to nie wierze w ani jedno twoje slowo.
A komu maja je wyslac? Komu maja zabronic? Widzisz jakis klub? Osobe odpowiedzialna, ktora reprezentuje ZKwP? Nie moga nawet pouczyc jakiegos czlonka wlasnej komisji bonitacyjnej, ze zle zrobil, bo zadnego tam nie bylo... Nie, czy tego chcesz czy nie moge jedynie napisac to co ludzie uslyszeli na spotkaniu i jesli chcesz uznaj to za moja wskazowke - jesli sa to prywatne kody pisane wedlug jakis przez Was wytyczonych regul to nie ma problemu, ale nie mieliscie prawa wpisywac ich do rodowodow. Ani czeskiego, ani polskiego prawa.
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe!

Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa...

Fakty jest jeden:
Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu.

Old 08-09-2009, 15:44   #13
wilczakrew
Senior Member

Quote:
To wedlug jakich zasad byla robiona ta bonitacja? Grzesiek, powinies wiedziec, ze kod bonitacyjny (nawet jesli jest "zabawowy", ale ma niby byc wzorowany na czeskim) ma zawierac takze indeksy, czyli Xf i Xv...
Quote:

Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108
Małgosiu wybacz, ale nie rozumiem Twojego podejścia. Jeszcze niedawno grzmiałaś głośno wraz ze swoją świtą, jaka to nielegalna będzie bonitacja w Osiecznej i aby nikt się potem nie ważył, aby jego kody bonitacyjne zostały uznane i opublikowane na WD.
Quote:
Originally Posted by Margo
Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad.
Problem jaki ja widze w bonitacji w Osiecznej nie polega na "nabijaniu sie", ze my mamy oficjalna, a Wy nie. Bo nie o to chodzi... Ale jesli juz organizuje sie bonitacje i pobiera za to oplate to nalezy pamietac, ze znajda sie osoby, ktore do Osiecznej pojada glownie w tym celu, aby wlasnie tam ta bonitacje zaliczyc. I OBOWIAZKIEM organizatora jest PRZECZYTAC REGULAMINY i zadbac o to, aby wszystko bylo "legalne" i zgodne z przepisami... Nikt z nas nie chcialby jechac przez pol Polski obojetne na jaki egzamin, aby dowiedziec sie, ze mial on co prawda nazwe "Mistrzostwa IPO3", ale tak na serio to zwykle zawody podworkowe....
Quote:
Originally Posted by Daiva
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie
Opublikowałaś je sama bez niczyjej zgody w bazie danych kopiując je z forum i innych stron internetowych. Nikt Cię o to nie prosił. Odczekałaś kilkanaście dni i zaczynasz robić kolejna wojnę i ja nie wiem, dlaczego.
Podam to do Twojej informacji, ponieważ pomagałem P. Monice w wyliczaniu indeksów wszystkich bonitowanych psów. Każdy pies ma wpisane takie indeksy na oryginalnej karcie przeglądu.
Dokładnie kod bonitacyjny Czambora wygląda tak: A70OfP1 Xv54.3 Xf108
Bonitacja była bardzo dokładna i odbyła się tak samo jak ta, którą wcześniej zrobiłem z psem w Jevisovicach. W karcie bonitacyjnej mam wpisane wszystkie wymiary psa .Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić dokumentację zdjęciową i filmową bonitacji mojego psa i sam sobie oceni na ile to była zabawa.
Dla mnie bonitacja nie jest żadnym wyznacznikiem, a jedynie dostarcza mi informacji na temat mojego psa. Tego jak się rozwija i jak kształtuje się jego charakter i psychika.

Doskonale wiem Małgosiu jak wyglądają czeskie kody bonitacyjne, jak wyglądały one kiedyś i te z Osiecznej się wcale od nich nie różnią.

Quote:
Wpis CZEGO???? Wybacz, ale nikt nie ma prawa robic sobie jakis notatek w rodowodzie!!!! Kwiatuszkow tez nie wolno w nim sobie rysowac...
Nikt nie robił sobie samowolnie notatek w rodowodzie. P. Monika ma uprawnienia do przeprowadzania bonitacji w rasie czechosłowacki wilczak, jest sędziną podległą FCI i ma uprawnienia do dokonywania wpisów w rodowodzie. Jeśli się mylę to przedstaw mi na to dowody, że jest inaczej.
Bonitacja w Późnej dla mnie niczym się nie różni od tej z Osiecznej poza właśnie tym wpisem. Jeśli Wy go nie dajecie musicie mieć podstawy prawne, o, których ja nie wiem. Więc bardzo chętnie je zobaczę, bo słuchać na ten temat nie mam ochoty. Nie mam tez ochoty słuchać kolejnych pomówień i oszczerstw pod swoim adresem. Za innych się nie wypowiadam.

Quote:
A komu maja je wyslac? Komu maja zabronic? Widzisz jakis klub? Osobe odpowiedzialna, ktora reprezentuje ZKwP? Nie moga nawet pouczyc jakiegos czlonka wlasnej komisji bonitacyjnej, ze zle zrobil, bo zadnego tam nie bylo... Nie, czy tego chcesz czy nie moge jedynie napisac to co ludzie uslyszeli na spotkaniu i jesli chcesz uznaj to za moja wskazowke - jesli sa to prywatne kody pisane wedlug jakis przez Was wytyczonych regul to nie ma problemu, ale nie mieliscie prawa wpisywac ich do rodowodow. Ani czeskiego, ani polskiego prawa.
Quote:
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe!

Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa...

Fakty jest jeden:
Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu.
Małgosiu z tego co wiem to w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego, prześwietleń, badań itd. dla wilczaków. Więc nie rozumiem co do tego ma ZKwP. W Polsce nie ma komisji bonitacyjnej dla czechosłowackiego Wilczaka, więc żaden jej członek nie może być obecny przy tego typu bonitacjach. W Późnej też nie ma członka takiej komisji z ramienia ZKwP przy bonitacji, który czuwa nad prawidłowym jej przebiegiem. Nie rozumiem dlaczego robisz ludziom wodę z mózgu karmiąc ich kolejnymi bzdurami i to kompletnie nie na temat.
Nie możesz tez napisać o czym ludzie usłyszeli na spotkaniu ponieważ nie byłaś na nim obecna. Nie brałaś udziału w bonitacji i nie rozmawiałaś z osobami ją przeprowadzającymi. Możesz jedynie posiadać informacje z którejś ręki i nie muszą one być do końca prawdziwe, mogą być spreparowane jak i opierać się na pewnych niedomówieniach czy nie zrozumieniu treści przekazu.
Bonitacja własnego psa jest jak najbardziej sprawą prywatną każdego właściciela. To właśnie ten właściciel decyduje kiedy, gdzie i u kogo taką bonitację wykona jak i też czy ją potem opublikuje. Natomiast jeśli się ktoś zwróci się z zapytaniem o legalność i prawidłowość wykonania takiej bonitacji to przestaje to być sprawa prywatna, bo robi to na podstawie zarzutów jakie ktoś stawia publicznie . W tym przypadku Ty to właśnie robisz. Więc ja bardzo chętnie poproszę o taką pisemną odpowiedź na Twoje zarzuty z całego tego tematu.
Quote:
Przykro mi Małgosiu, ale niczego nie wytłumaczyłaś poza zrobieniem kolejnego konfliktu i wprowadzeniem ogniska zapalnego.
Bardzo chętnie zobaczę te uwagi od czeskiej komisji hodowlanej na piśmie, Wystąpię pisemnie do CMKU,SKJ, ZKwP,jak i czeskiego i słowackiego Klubu Rasy i ich komisji hodowlanych, poznam ich pisemne zastrzeżenia .
Jednak do momentu opublikowania w/w dokumentów temat polskich bonitacji uznaję za zamknięty zarówno tych z Późnej jak i z Osiecznej.
Jak uzyskam odpowiedz na Twoje zarzuty to wtedy je opublikuje i możemy powrócić do konstruktywnych rozmów na ten temat.
Reply

Posting Rules