Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 09-09-2009, 13:13   #11
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Odpowiadam, bo pojawila sie bonitacja naszego psa i tylko do tego sie odnosze.
W zeszlym roku robilam Jabberowi przeglad w Hroncu i pies mial namierzone 66cm wzrostu - http://wilczyomen.pl/images/dokument...onec_2008.jpeg
W zwiazku z tym, ze mialam zatwierdzona zgodnosc ze wzorcem, w tym roku zglosilismy sie na bonitacje - glownie, zeby zobaczyc jak wypadnie w tescie charakteru.
Na bonitacji namierzono mu 64cm i mocno nas to zdziwilo.

Rowniez bylam zainteresowana jak to jest z tym P3 i P14 - pytalam o to po bonitacji.
Uslyszalam, ze dopuszcza sie odchylki od wzorca o 1-2cm.
Podejrzewam, ze chodzi tutaj o ewentualne bledy przy wykonywaniu pomiaru.

Nasz pies jakims cudem zmalal 2cm w ciagu ostatniego roku!!!!

Dlatego w tym momencie zmalal dla mnie takze sens robienia bonitacji. Troche za duze sa te rozbieznosci.
Tak naprawde jedyna sensowna bonitacja to taka, ktora u calej populacji psow przeprowadzalaby ta sama osoba, ta sama miarka, w tym samym miejscu i w tym samym wieku. Do tego, najlepiej, zeby nie byl to hodowca, ani znajomy - tylko osoba bezstronna. Tylko taka bonitacja mialaby sens.
Dziękuje Aniu i przepraszam, ze użyłem własnie Twojego psa ale było to celowe bo wiedziałem, ze pies zmalał w ciągu roku tak samo jak mój nie urósł. Niestety musiałem zaznajomić się z wszystkimi bonitacjami jakie zostały przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat i takich przypadków nieścisłości jest dużo.
Zgadzam się z Tobą z Joanną i Gagą, że nie ma sensu robienia bonitacji tak jak one wyglądają. Jednak to nie jest wina miarki bo wszystkie zostały dopuszczone. Oczywiście w pomiarach zawsze znajdą się granice błędu bo nikt tak naprawdę nie jest w stanie wymierzyć psa idealnie co do centymetra . Powodów jest wiele i często w kodzie podawany jest np przyblizony lub zgodny z kartą bonitacyjną zakres wzrostu psa.
Tak naprawdę to nie ma to większego znaczenia.

Od dawna traci to na znaczeniu tak samo jak i inne kwestie.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote

Posting Rules