![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Herramientas | Estilo |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]()
UCIEKL mi jeden post - mial byc opublikowany rano...sorry, jesli jest troche nieaktualny...
![]() Cita:
2) Razi Ciebie ocena psow ze swojej hodowli? To przeciez normalka... Dopuszczona jest zarowno na wystawach jak i na bonitacjach... Robia to wszyscy sedziowie: Oskar, Sona, Monika.... Oceniaja tez szczeniaki po swoich psach i suki, ktore beda kryly ich reproduktory... Powodow do naciagania ocen jest masa. Czy to wykorzystaja - to juz zalezy od profesjonalizmu sedziego... 3) Nie pasuje Tobie kod Jabberwocka? Chlopak ma problem z Oskarem (u Soni, gdzie stal normalnie ma wpisane 66 cm). Ale obojetne, bo wpisalismy do karty to co zostalo namierzone. I mylisz sie, jesli chodzi o wzorzec... Ocena jak najbardziej odpowiada jego zasadom... WIELKOŚĆ I WAGA Wysokość w kłebie Psy minimum 65 cm Suki minimum 60 cm WAGA Psy minimum 26 kg Suki minimum 20 kg i jeszcze: WADY Każde odstępstwo od wyżej wymienionych punktów uważane jest za wadę, której ocena powinna zależeć od stopnia występowania. Krotko mowiac tem brajujacy tutaj 1 cm jest wada i dlatego zamiast "doskonalej P1" Jabber ma "doskonala P3". Ale to czyli PRAWDA nie jest problemem. ![]() ![]() Bedac we Francji widzialam dwa psy - SAMCE z Czech, ktore mialy miedzy 61-63 cm.... Na bonitacji najmniejszy samiec jakiego prezentowano byl czeski - za nic nie wychodzilo mu wiecej niz 63 cm.... Na tej samej miarce na ktorej Jabb mial 66cm.... Ale hitem bylo co innego - bym nim ten pies: http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d7413.html Na bonitacji, zreszta wlasnie u Moniki, zostalo mu namierzone 65cm. Pojawil sie we Francji na wystawie. W klasie championow wygladal jak malutka suczka... Zostal zmierzony przez sedziego, potem asystenta - wyniki: 61cm!!!! Pies zyje i ma sie dobrze - kto chce (bo nie wierzy mi na slowo) moze go sam kiedys zmierzyc.... Wytykasz Jabberwockowi 1cm. A powiedz mi jaka mam gwarancje, ze takich Ar'wanow nie bylo w Osiecznej? Ze wyniki nie byly ponaciagane? Skoro Ar'wanowi ta sedzina naciagnela wzrost o 4 cm jaka mam gwarancje, ze minimum maja psy z Osiecznej, ktore maja wpisane 65 i 66cm? Editado por Margo en 09-Sep-2009 a las 03:42 PM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|