Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-09-2009, 21:43   #1
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
facet jest młotek bo nie uważał i stal za blisko. Zawsze możesz poprosić o trzymanie dystansu. To samo zresztą szalenie pomaga w ringu pierwszej oceny i podczas ruszania do biegu kiedy jest więcej niż jeden pies. Po prostu nie psuje się sobie wzajemnie wystawiania siedząc komuś na plecach. Ale to właściwie podstawy kultury i odrobina myślenia na przyszłość: na finałach ocena i tak idzie na ringu przygotowawczym, więc już na płycie to jedynie pro forma, po drugie masz prawo ustawić psa odwrotnie, czyli przodem do agresora- jeśli ona poczuje się z tym lepiej. To Twój pies i masz pełne prawo zapewnić mu max komfortu. Dziwie się, że facet nie został wyproszony z ringu po takiej akcji;/
Myślę, że mimo nieprzyjemnego przeżycia będzie dobrze
Najgorsze jest to, że tam nie było jak trzymać dystansu, bo na małym ringu była masa psów, a psy zamiast w rzędzie stały w kole...
Jak ocena idzie na ringu przygotowawczym? Dziś tam była taka kotłowanina psów, że nie wiem czy ktoś był w stanie cokolwiek zobaczyć. Chyba, że to jeszcze wcześniej coś trzeba zrobić?
Co do stania przodem, to spytałam się pana z pieskiem przed nami czy psy muszą wszystkie stać w jedną stronę a on powiedział, że oczywiście, więc uznałam to za pewnik...
No a facet z ONkiem zgarnął 3 miejsce, więc w sumie opłacało mu się zastraszenie konkurencji
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 13-09-2009, 21:53   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Najgorsze jest to, że tam nie było jak trzymać dystansu, bo na małym ringu była masa psów, a psy zamiast w rzędzie stały w kole...
no czasem bywa trudno.. na pocieszenie powiem Ci, że dorosły wilczak budzi respekt więc z czasem takie sytuacje raczej nie powinny mieć miejsca. tak czy siak, ja bym wyszła krok do przodu albo weszła pomiędzy ONka a własnego psa- w końcu dlaczego mój pies ma być narażony na atak?

Quote:
Jak ocena idzie na ringu przygotowawczym? Dziś tam była taka kotłowanina psów, że nie wiem czy ktoś był w stanie cokolwiek zobaczyć. Chyba, że to jeszcze wcześniej coś trzeba zrobić?
Właśnie w tym rozgardiaszu sędzia przechadza się i typuje psa. Na ringu głównym zwyczajnie nie ma czasu na wybór- sama widziałaś ile tam jest psów Pozornie bałagan a tak naprawdę TAM jest ta chwila kiedy sędzia może zawiesić oko na psie

Quote:
Co do stania przodem, to spytałam się pana z pieskiem przed nami czy psy muszą wszystkie stać w jedną stronę a on powiedział, że oczywiście, więc uznałam to za pewnik...
Z jednej strony ludzie zachowuj ą się jak w szkole, kiedy nauczyciel ustawia dzieci w rzędzie a drugiej sędziowie trafiają na buraków próbujących dyskutować z werdyktem- pełna karuzela
jeżdżąc na wystawy spotkasz i jednych i drugich...
Ale wyobraź sobie,że wyłamujesz się z szeregu dla komfortu Astarte- sędzia zwraca uwagę i wtedy możesz śmiało powiedzieć, że sorry ale nie życzysz sobie drugiego ataku psa stojącego za Tobą. Nie wyobrażam sobie,żeby sędzia miał Cię za to jakoś skrytykować.
Co do miejsca ONka- to tylko finały- najważniejsza jest ocena psa w ringu

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 13-09-2009, 22:02   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

gratulacje dla Unki i mlodziezy.
a jak ta sedzina nazywa sie, ktora tylko 3 sedziowanie ma. Zainteresowala
Old 13-09-2009, 22:05   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
gratulacje dla Unki i mlodziezy.
a jak ta sedzina nazywa sie, ktora tylko 3 sedziowanie ma. Zainteresowala
http://www.dogomania.pl/forum/f446/a...t#post12668123

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules