![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Ależ ten 'sport" ma właśnie wkalkulowane ryzyko przegranej i to na poziomie 50 %
![]() ![]() Powiem więcej: kiedy my się wystawialiśmy, mimo animozji, konkurencji- potrafiliśmy grać fair, ustępować sobie miejsca na wystawie gdy komuś zależało na "pustej klasie" do skończenia jakiegoś etapu. I nie wieszaliśmy przysłowiowych (nomen omen) psów na sędziach. Dzisiaj mogę się tylko cieszyć, że nie biorę już udziału w tej zabawie i nie zazdroszczę temperatury emocji, jaka staje się udziałem aktualnych, nowych wystawców. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilkokłak
|
![]()
Ano w rzeczy samej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Fenela ponad wszystko
|
![]()
Bardzo mi się to podoba co napisałaś ale jak widać nie wszyscy wilczakowcy są podobnego zdania . Dlatego choć zaczynam drogę którą obrałem dla mojego ukochanego psa mam już pare osób które nie znają sie na tym jak zachować się w stadzie . To dla mnie takie pozerstwo mam wilczaka ale nie wiem dlaczego i co mnie martwi nawet nie wie po co . OSZOŁOMY ...... Gaga wiesz o czym mówie. Pozdrawiam wszystkich normalnych
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Tematem była chyba lista czarnych owiec sędziowskich a nie święte oburzenie jedynych sprawiedliwych.Zalecam lekturę mojego tekstu dokładnie.Właśnie o normalność mi chodzi,o pokorę przy braku najwyższej noty,o wyciąganie nauki z ocen sędziowskich,o kulturę zachowań właścicieli patrzących na siebie "wilkiem" z przeciwległych narożników ringu. Ci, których możnaby było umieścić na czarnej liście,to sędziowie stronniczy,często zmanipulowani przez właścicieli psów,lub kierując się własnym subiektywnym gustem nie kierują się wzorcem rasy.Wielu z Was posiada nie tylko wilczaki i wiecie,że dotyczy to każdej rasy.Ja nie mam żadnego kompleksu swojego psa,na wystawy jeżdzę,bo /jak ktoś powiedział/są to kolejne etapy.I będąc już na kilku z nich raczej obserwuję zachowanie właścicieli niż sędziów/a jest na co popatrzeć z boku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Ale.. czemu tak ostro? Co sie takiego stało? napisałas pierwszy post, potem drugi tak bez słowa kto, co i dlaczego i od razu tak "marsz i do kąta" ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Natomiast kiedy ktoś po wystawie wpada w euforię albo zalewa się łzami, przeżuwa krzywdy na forach, wylewa pomyje na sędziów, filmuje i umieszcza w sieci wizerunki i komentarze wystawców bez choćby kurtuazyjnego zapytania czy nie mają nic przeciwko temu (nie mówię o prawie, tylko o tzw. dobrych obyczajach), 'jeździ' po konkurencji, ogłasza jakieś 'rankingi' umieszczając w nich psy ludzi, którzy sobie tego bynajmniej nie życzą, itp. - to wg mnie świadczy nie tylko o braku kindersztuby, ale i o chorych ambicjach, a może nawet o jakiś poważniejszych zaburzeniach? ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Aby zachować się przyzwoicie wobec przyzwoitego człowieka musimy jeszcze "odbębnić" trzy wystawy (po naszej pierwszej w K-wie mam o nich jeszcze gorsze zdanie niż wcześniej ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Ardal Conall
|
![]() Quote:
![]() ![]() P.S. rankingom tez mowimy stanowcze NIE!!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Aby było całkiem jasne: Nie uważam, że wymiana informacji czy dzielenie się doświadczeniami nt sędziów są same w sobie naganne, miałam na myśli dyskredytowanie sędzi(ego) którego jedyną winą jest to, że nie docenił naszego "pimpusia", albo co gorsze - "przecenił" konkurencję ![]() Polecam znakomity "Manifest Gagi" sprzed kilku lat - skoro ktoś gra w grę - powinien akceptować jej reguły - idealnych sędziów nie ma, podobnie jak nie ma idealnych psów, czy wystawców. Jedni starają sie bardziej, a inni mniej - i powinno się mieć do tego zdrowy dystans, a nie drzeć szaty o tandetne pucharki. Na Błoniach (naszym placu zabaw) bywają różne psy - rasowe, nierasowe, po przejściach, zdrowe i chore, interchampiony i pokraczne bidule z bidula, malutkie i ogromne, flegmatyczne i tryskające energią... Właściciele spacerując rozmawiają głównie o nich - zdrowiu, żywieniu, zachowaniach, szkoleniu ale bardzo rzadko o wystawach - bo jak ktoś z nich kiedyś pięknie i mądrze powiedział: "wystawy psów nie są dla psów, tylko dla ludzi" ![]() Last edited by Rona; 15-09-2009 at 10:48. Reason: literówka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Fenela ponad wszystko
|
![]()
A ja z tobą Kamil się nie zgodzę . Uważam że może nie ranking a informacja na temat takich sędziów którzy nie mają pojęcia wogóle o rasie powinna się pojawić . Ja sam w przeciągu dwóch tygodni usłyszałem wiele przykrych słów na temat psów które były wystawiane i moim zdaniem nie tylko były nie miłe ale też daleko odbiegające od wzorca.
Jeżeli sędzia stwierdza ze pies mu się nie podoba to niech powie to do właściciela a nie przy wszystkich którzy znajdują sie na ringu. Może mi się nie podobać może i nie podoba mi się . I powiem ze akurat nie chodziło o mojego psa tylko o innych i było mi napewno przykro tak samo jak tez tym którzy tego słuchali i wystawiali swoje psy. Sędzia jest od oceniania nie od krytykowania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Z kazdej będzie ten zadowolony i ten mniej zadowolony jak i ten zupełnie niezadowolony. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
love and terror
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |