![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Zerknelam wlasnie na rase, ktory potrafi pokonywac najdluzsze trasy, a ktorej chyba nikt nie zarzuci, ze nie jest wytrzymala, i ze jest to jedynie dobry sprinter na krotkie dystanse... ![]() ![]() Wzorzec husky mowi o jego budowie, ze: "In profile, the length of the body from the point of the shoulder to the rear point of the croup is slightly longer than the height of the body from the ground to the top of the withers" Po polsku: Z profilu, długość tułowia od najbardziej wysuniętego do przodu punktu łopatki do tylnego krańca zadu przekracza nieznacznie wysokość psa w kłębie. A po ludzku: Dlugosc husky jest jedynie troche wieksza niz jego wysokosc w klebie. Krotko mowiac pies ten jest PROSTOKATNY, ale KROTKI, bo PRAWIE kwadratowy. Czyli krotkie psy sa i dobrymi sprinterami (greystery, czy charty) jak i dlugodystansowcami (husky, rzeczywiscie wytrzymale wilczaki).... Dlugie psy, jak owczarki niemieckie sa dobrymi KLUSAKAMI - tzn ladnie wygladaja w ruchu i slicznie podnosza lapki, ale na bardzo krotkie dystanse, bo za duzo energii zuzywaja wlasnie na ten "sliczny, wyciagniety" ruch. Last edited by Margo; 13-10-2009 at 11:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Dla mnie tez to stwierdzenie nie jest prawda - mam przyklady u siebie w domu. Wystarczy spojrzec na Jabbera. Jest bardzo krotki, ale tez bardzo wytrzymaly. Na krotkich i na dlugich dystansach bardzo wolno sie meczy i wystarczy mu chwila na odpoczynek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Distinguished Member
|
![]()
Pewnie tak
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Licho nie śpi...
|
![]()
No, no, no... Sssmoku mnie i mojego misia-pysia do tego nie mieszaj...
![]() On przecież nie ma bonitacji, oficjalnych wyników egzaminów, oficjalnie mierzonych czasów, teoretycznie badań hd też nie ma... On tylko w tym sezonie w zaciszu okolicznych lasów i łąk przemierzył setki km biegając codziennie u boku koni podczas trenigów kondycyjnych (do rajdów do 160km). Pffff co to za przykład... to przecież każdy wilczak potrafi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Czeska bonitacja: indeks wysokosci - 57 indeks formatu - 107 Slowacka bonitacja: indeks wysokosci - 55.9 indeks formatu - 107.9 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Małgosiu musisz poprawić bo jest błąd w bazie danych i ktoś moze pomyśleć, ze tak krótki wilczak bił takie rekordy. Indeks wysokości: 55.9Indeks formatu: 102.9Wilcza krew: 0,00% |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Rona bardzo mnie cieszy, ze dysponujesz takimi danymi . To musiały być pewnie kosztowne i długotrwałe badania. Zbadać taką populację wilczaków i porównać ze sobą ich wyniki aby się dowiedzieć jakie idealne wymiary powinien mieć szybki i wytrzymały wilczak. Taką pracę się chwali. Gratulacje - kawał dobrej roboty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Pisałaś o psie z idealnymi wymiarami najszybszego i wytrzymałego wilczaka. Nie wiedziałem, ze to była myśł i sądziłem, że zrobiłaś jakieś badania podająć tą informację jako idealny pewnik. Postaram się poprawić i na przyszłość pytać czy jest to myśl czy pewnik podparty badaniami, by nie było niedomówień. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Head like a hole
|
![]() Noo jak to...przecież zrozumiał -> autor postu "Rona" -> wniosek - nie ma racji -> akcja - coś napisać. (Schemat uproszczony - normalnie dodana jest finezja, kuwa nie!* ) Wszystko się zgadza. *oczywiście była to z mojej strony, bardzo słaba próba naśladowania tej jakże wysublimowanej, merytorycznej i pełnej zrozumienia retoryki prowadzonej w duchu miłości do wszystkich zwierząt, ludzi, przedmiotów i bytów niematerialnych.
![]() |
![]() |
#13 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|