![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#83 |
VIP Member
|
![]()
Zmienię lekko temat bo przy przeglądaniu fotek rzuciło mi się w oczy
![]() ![]() Znaczy-idzie nowe i groomerskie trendy nie omijają ras, których wydawałoby się, fryzować nie trzeba ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Dowiedzialam sie, ze ewidentnie strzyzony byl na wystawe w Jevisovicach co zaowocowalo CACem i wygrana w klasie. Teraz strzyzony byl na swiatowce i zerknij - trzecie miejsce w mocnej klasie. Samo strzyzenie jest zabronione i odkryte skutkuje dyskwalifikacja. Ale jak dlugo pomoga zdobywac lokaty tak dlugo niektorzy beda sie posuwac do takich poprawek... Bo zabronione, ale sie oplaca... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
jest jakiś jasny przepis zabraniający strzyżenia? Jakaś lista ras strzyżonych/niestrzyżonych?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Moderator
|
![]() Quote:
It is forbidden to treat the coat, skin or nose with anything that alters the structure, colour or form. It is forbidden to prepare the dog in the show ground with any substances or equipment. Only combing and brushing are allowed. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Ardal Conall
|
![]()
O kurde! To zaraz wilczaki beda jako psy ozdobne wystawiane...
Jak dla mnie to masakra, jakakolwiek ingerencja w naturalny wyglad psa. Wszelkie strzyzenie, tapirowanie, spryskiwanie cudami majacymi nadac polysk siersci jest dla mnie patologią. Ja mam opory żeby Ardala uczesac przed wyjściem na ring i chyba tylko raz to zrobilem jak byl caly wynorany ![]() Jak dla mnie to wilczak powinien byc jak najbardziej dziki i pierwotny. Poprostu taki jaki jest i juz!
![]() |
#88 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#89 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Mnie zastanawia tylko jedno - czy właściciel naprawdę czuje się dumny z dobrej lokaty, wiedząc że dostał ją w wyniku zabiegów? W przypadku załączonego zdjęcia widać, że chodzi o ukrycie jakiegoś niedostatku (albo raczej nadmiaru). Osobiście wolałabym otrzymać dobrą ocenę za psa takiego, jakim jest. Przynajmniej uczciwie ![]() Z drugiej jednak strony, jeśli pies ma fajną budowę to po takim strzyżeniu lepiej ją można wyeksponować, może o to chodziło? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Tak samo cieszylam sie z pudrowania psow przez paru wloskich wystawcow. Dotad pudrowali je na bialo, aby byly jak najjasniejsze. Przez ostatnie lata coraz wiecej mowi sie, ze (glownie wlasnie wloskie) CzW traca typowa dla wilczakow "dzika" wilczasta (brazowo-szara) barwe... No i co...? Ano w Bratyslawie zamiast bialego pudru uzywali juz brazowego. Nie starali sie psow rozjasnic. Ale je przyciemnic.... ![]() Oj, zmienia sie nam moda... ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#91 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() nie mówimy o patologii. Show wg niektórych to jak konkurs Miss, pies ma sie WYSTAWIAĆ i WYGLĄDAĆ. I są przecież sędziowie, którzy na owo "showmeństwo" stawiają. Quote:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Moderator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Jak dlugo sedziowie nie bede zwracac na to uwagi (a wielu nie zwraca, bo DO GLOWY IM NIE PRZYJDZIE, ze mozna cos takiego zrobic), tak dlugo beda takie "kwiatki". Choc widzialam juz obnizenie oceny np. za przycinany ogon... ![]() Quote:
![]() Ale sa wieksze problemy. Kolejny raz biegalam w Bratyslawie w ringu z suka pewnego wloskiego hodowcy, ktora ewidentnie byla "znieczulona". Po raz kolejny prezentowal psy, ktore co prawda sa spokojne i prawie nie daja ogonow na brzuch, ale z powodu ilosc uzytych srodkow ruszaja sie jak po podaniu glupiego jasia - placza im sie nogi jak po narkozie. I CO? I nic... Rozmawialam juz na ten temat z organizatorami. Mozna dac protest, ale nie ma wetow, ktorzy potwierdza diagnoze. Trzeba by bylo pobrac krew. Myslisz, ze wlasciciel sie na to zgodzi? Bylyby to wiec wyrzucene pieniadze. JEDYNE co mozna zrobic to pisac, pisac i jeszcze raz pisac. I informowac sedziow, ze pan XXX i pani YYY lubi stosowac takie srodki. Sedziowie obnizaja ocene za zbytnia strachliwosc. Ale znasz sedziego, ktory obnizyl ocene za zbytnia ospalosc psa w ringu (gdzie pies spi na stojaco?) To tez nie jest typowy charakter wilczaka, ale ani razu nie zdarzylo mi sie widziec, aby taki pies byl gorzej oceniony - i dlatego wlascciciele nie boja sie podawac tych srodkow. Inny sposob to obserwowanie ruchu psow - Ale czego wymagac, gdy doskonale oceny i CACe dostaja psy, ktore chodza TRAGICZNIE (jak psy z galopujaca dysplazja). Gdzie doskonale widac, ze cos z psem jest nie tak.... Niestety - JEDYNE co mozna zrobic to pisac i mowic.... I wytykac palcami... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pavel, dla mnie to nie jest powód do protestu (pomijając fakt, że mnie nie było na wystawie ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
K-Lee Family
|
![]()
Chyba tylko raz widziałam, żeby sędzia obniżył ocenę za strachliwość psa... a na kilkudziesięciu wystawach już byłam...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Senior Member
|
![]()
Kilka fotograficznych wspomnień ze światówki:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tu reszta zdjęć z Bratysławy: http://picasaweb.google.com/imbusek1...wBratysAwa2009# Niestety nie dałam rady wrzucić ich do dalerii WD.
![]() |
#97 |
Junior Member
|
![]()
ola boga - tyle wilczaków to ja na oczy nie widział ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Senior Member
|
![]()
Uwierz mi Marcinie było na co patrzeć. Od wyboru do koloru. Jeden piękniejszy od drugiego. Natomiast ring głowny z tą ilością to było coś naprawdę ekscytującego.
P.S. Dzięki Kasia za zdjęcia. Jak zawsze są super. |
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Senior Member
|
![]()
Wystawa światowa
8,32MB 28,8MB 71,4MB Last edited by wilczakrew; 24-10-2009 at 00:24. |
![]() |
![]() |