Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2009, 18:39   #81
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Agnieszka View Post
Nie bylo mnie na forum pare dni. Widze, ze nic sie nie zmienilo. Szkoda.
Az sie nie chce czytac.
Tak to juz jest, ze sa i ludzie, i ludziska.... o fuj.
Aga to sie nigdy nie skonczy. Nie wiesz jacy sa Polacy?

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 15-10-2009, 18:44   #82
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Aga to sie nigdy nie skonczy. Nie wiesz jacy sa Polacy?
Pozbądźmy się kompleksów, bycie dupkiem jest uniwersalne - czy to Polska, Słowacja, Czechy, Niemcy, Litwa czy jakikolwiek inny kraj.
Old 15-10-2009, 23:17   #83
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Zmienię lekko temat bo przy przeglądaniu fotek rzuciło mi się w oczy Pierwszy raz zobaczyłam fryzowanie wilczaka na klubówce w Nitrze (przycięty ogon i ufarbowana końcówka- chodziło o uzyskanie efektu krótszego ogona), po światówce w Poznaniu oglądaliśmy fotę wilczaka na stole groomerskim, szykowanego do wyjścia na ring (wilczak był włoski), na słowackiej światowej nie mogło byc gorzej i poleciało strzyżenie chyba:

Znaczy-idzie nowe i groomerskie trendy nie omijają ras, których wydawałoby się, fryzować nie trzeba Ciekawa jestem na ile nowa moda się przyjmie i co z tego wyniknie Swoja drogą nie potrafię zrozumieć. nie oceniam, bo może tak jest lepiej, zwyczajnie nie rozumiem.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 14:27   #84
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Ciekawa jestem na ile nowa moda się przyjmie i co z tego wyniknie Swoja drogą nie potrafię zrozumieć. nie oceniam, bo może tak jest lepiej, zwyczajnie nie rozumiem.
Przyjmnie sie, przyjmnie... Psu temu zarzuca sie w jego kraju zbytnio "huskowaty/malamutowaty" wyglad z powodu troche innej siersci (bardziej "pusiowatej"). A po cieciu - zmniejsza mu sie klatka, wciaga brzuch i pies szata i wygladem upodabnia sie do wilczakow z czolowych miejsc...
Dowiedzialam sie, ze ewidentnie strzyzony byl na wystawe w Jevisovicach co zaowocowalo CACem i wygrana w klasie. Teraz strzyzony byl na swiatowce i zerknij - trzecie miejsce w mocnej klasie.

Samo strzyzenie jest zabronione i odkryte skutkuje dyskwalifikacja. Ale jak dlugo pomoga zdobywac lokaty tak dlugo niektorzy beda sie posuwac do takich poprawek... Bo zabronione, ale sie oplaca...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 15:22   #85
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

jest jakiś jasny przepis zabraniający strzyżenia? Jakaś lista ras strzyżonych/niestrzyżonych?
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 15:42   #86
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
jest jakiś jasny przepis zabraniający strzyżenia? Jakaś lista ras strzyżonych/niestrzyżonych?
Regulamin wystaw psow - FCI:
It is forbidden to treat the coat, skin or nose with anything that alters the structure, colour or form. It is forbidden to prepare the dog in the show ground with any substances or equipment. Only combing and brushing are allowed.

Old 16-10-2009, 16:58   #87
Kamoszka
Ardal Conall

Kamoszka's Avatar

Send a message via Skype™ to Kamoszka

O kurde! To zaraz wilczaki beda jako psy ozdobne wystawiane...
Jak dla mnie to masakra, jakakolwiek ingerencja w naturalny wyglad psa. Wszelkie strzyzenie, tapirowanie, spryskiwanie cudami majacymi nadac polysk siersci jest dla mnie patologią. Ja mam opory żeby Ardala uczesac przed wyjściem na ring i chyba tylko raz to zrobilem jak byl caly wynorany
Jak dla mnie to wilczak powinien byc jak najbardziej dziki i pierwotny. Poprostu taki jaki jest i juz!
Old 16-10-2009, 17:18   #88
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
It is forbidden to treat the coat, skin or nose with anything that alters the structure, colour or form. It is forbidden to prepare the dog in the show ground with any substances or equipment. Only combing and brushing are allowed.
Tzn ze co, dotyczy to wszystkich ras? Pudli, foksów sznaucerów itd?
Old 16-10-2009, 22:48   #89
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo View Post

Samo strzyzenie jest zabronione i odkryte skutkuje dyskwalifikacja....
E tam Nie wierzę, że sędzia nie widzi tak 'zrobionego" psa, poza tym przy ringach niejednokrotnie nie ma czym oddychać w oparach lakierów i pudru. Przyjęło się, jest na to przyzwolenie i jakoś nie słychać, żeby jakiś pies wyskoczył z ringu za "upiększanie" W końcu wystawy to podobno show.
Mnie zastanawia tylko jedno - czy właściciel naprawdę czuje się dumny z dobrej lokaty, wiedząc że dostał ją w wyniku zabiegów? W przypadku załączonego zdjęcia widać, że chodzi o ukrycie jakiegoś niedostatku (albo raczej nadmiaru). Osobiście wolałabym otrzymać dobrą ocenę za psa takiego, jakim jest. Przynajmniej uczciwie
Z drugiej jednak strony, jeśli pies ma fajną budowę to po takim strzyżeniu lepiej ją można wyeksponować, może o to chodziło?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 16-10-2009, 23:05   #90
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
E tam Nie wierzę, że sędzia nie widzi tak 'zrobionego" psa, poza tym przy ringach niejednokrotnie nie ma czym oddychać w oparach lakierów i pudru.
Eeeeee... psy wylatywaly juz z dyskwa za farbowanie i ciecie. W wielu krajach oczywiscie przymyka sie na to oko. Ale sa takie, gdzie mozna za to poleciec - widzialam w Niemczech np strefy, poza ktorymi nie mozna bylo poprawiac psa. A poprawiac mozna bylo tylko okreslone rasy. Wstawienie tam stolika z CzW jak nic skutkowaloby donosem do sedziego...

Quote:
Przyjęło się, jest na to przyzwolenie i jakoś nie słychać, żeby jakiś pies wyskoczył z ringu za "upiększanie" W końcu wystawy to podobno show.
Ale czym jest to show? Czysty zadbany pies? Czy pies z operowanymi kacikami, aby nie wisialy? Gdzie jest granica "upiekszania"?

Quote:
Z drugiej jednak strony, jeśli pies ma fajną budowę to po takim strzyżeniu lepiej ją można wyeksponować, może o to chodziło?
U wilczaka nie musisz nic eksponowac... Strzyzenie to jedynie ukrywanie. Ale tez jest dobra strona tego postepowania - tak mocne poprawianie jasno wskazuje, ze wlascicielka doskonale zdaje sobie sprawe z niedostatkow swojego psa. Na nic wiec wysilki "obroncow" wilczakow o siersci "malamutowatej", aby przekonac jak najwieksza ilosc osob, ze jest ona dobra u wilczaka, skoro sami staraja sie ja ukrywac... Czyli zamiast twierdzic, ze wlasnie taka siersc ma miec wilczak, sami wlasciciele tych psow wskazuja, ze dobre jest cos innego...
Tak samo cieszylam sie z pudrowania psow przez paru wloskich wystawcow. Dotad pudrowali je na bialo, aby byly jak najjasniejsze. Przez ostatnie lata coraz wiecej mowi sie, ze (glownie wlasnie wloskie) CzW traca typowa dla wilczakow "dzika" wilczasta (brazowo-szara) barwe... No i co...? Ano w Bratyslawie zamiast bialego pudru uzywali juz brazowego. Nie starali sie psow rozjasnic. Ale je przyciemnic....
Oj, zmienia sie nam moda...

Old 16-10-2009, 23:16   #91
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Ale czym jest to show? Czysty zadbany pies? Czy pies z operowanymi kacikami, aby nie wisialy? Gdzie jest granica "upiekszania"?
operacje?? U wilczaków też? Nie żartuj
nie mówimy o patologii. Show wg niektórych to jak konkurs Miss, pies ma sie WYSTAWIAĆ i WYGLĄDAĆ. I są przecież sędziowie, którzy na owo "showmeństwo" stawiają.

Quote:
U wilczaka nie musisz nic eksponowac... Strzyzenie to jedynie ukrywanie. Ale tez jest dobra strona tego postepowania - tak mocne poprawianie jasno wskazuje, ze wlascicielka doskonale zdaje sobie sprawe z niedostatkow swojego psa.
O tym właśnie pisałam, że mało fajna taka wygrana, która się zdobyło przez poprawki. Dobry pies zawsze się obroni, bez korekty (nieskromnie wspomnę o własnym burku:P) a trudno zakładać, że właściciel nie widzi niedostatków własnego psa No ale skoro ma być SHOW?

チェイタン。
Old 18-10-2009, 09:07   #92
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Quote:
Zmienię lekko temat bo przy przeglądaniu fotek rzuciło mi się w oczy Pierwszy raz zobaczyłam fryzowanie wilczaka na klubówce w Nitrze (przycięty ogon i ufarbowana końcówka- chodziło o uzyskanie efektu krótszego ogona), po światówce w Poznaniu oglądaliśmy fotę wilczaka na stole groomerskim, szykowanego do wyjścia na ring (wilczak był włoski), na słowackiej światowej nie mogło byc gorzej i poleciało strzyżenie chyba:

Znaczy-idzie nowe i groomerskie trendy nie omijają ras, których wydawałoby się, fryzować nie trzeba Ciekawa jestem na ile nowa moda się przyjmie i co z tego wyniknie Swoja drogą nie potrafię zrozumieć. nie oceniam, bo może tak jest lepiej, zwyczajnie nie rozumiem.
I dla czego to przeslo bez protestu? Kazdy ma prawo protestowac, ale nikt to niezroby. Miesjac po akcji plakacz na forum niema efektu.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 18-10-2009, 12:39   #93
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
operacje?? U wilczaków też? Nie żartuj
nie mówimy o patologii. Show wg niektórych to jak konkurs Miss, pies ma sie WYSTAWIAĆ i WYGLĄDAĆ. I są przecież sędziowie, którzy na owo "showmeństwo" stawiają.
Jasne. Trudno sie im dziwic... Inaczej prezentuje sie doskonale wystawiony i doskonale wygladajacy pies. Niz taki, ktory jest piekny, ale nie potrafi nawet stanac prosto. Wystawy to jednak WYSTAWY. Pytanie jak mocno mozna poprawic psa. Faktem jest, ze psa mozna dobrzy zywic, pielegnowac mu siersc, szczotkowac i uzywac dobrych szamponow. Ale strzyzenie, golenie i operowanie, czy podowanie srodkow uspokojajacych" to juz troche inna sprawa... Jasne, ze pomaga niektorym wygrywac. Ale czy uznac to za "normalne"?

Jak dlugo sedziowie nie bede zwracac na to uwagi (a wielu nie zwraca, bo DO GLOWY IM NIE PRZYJDZIE, ze mozna cos takiego zrobic), tak dlugo beda takie "kwiatki". Choc widzialam juz obnizenie oceny np. za przycinany ogon...

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
I dla czego to przeslo bez protestu? Kazdy ma prawo protestowac, ale nikt to niezroby. Miesjac po akcji plakacz na forum niema efektu.
Serio - o wszystkim dowiedzialam sie juz po wystawie. Najpierw byly zdjecia, potem info, ze to nie pierwszy raz u tego psa. Teraz bedzie latwo, bo wiadomo, ze pies jest "podrasowiony"... Pewno polowa wlascicieli bedzie go miec na oku...

Ale sa wieksze problemy. Kolejny raz biegalam w Bratyslawie w ringu z suka pewnego wloskiego hodowcy, ktora ewidentnie byla "znieczulona". Po raz kolejny prezentowal psy, ktore co prawda sa spokojne i prawie nie daja ogonow na brzuch, ale z powodu ilosc uzytych srodkow ruszaja sie jak po podaniu glupiego jasia - placza im sie nogi jak po narkozie. I CO? I nic...
Rozmawialam juz na ten temat z organizatorami. Mozna dac protest, ale nie ma wetow, ktorzy potwierdza diagnoze. Trzeba by bylo pobrac krew. Myslisz, ze wlasciciel sie na to zgodzi? Bylyby to wiec wyrzucene pieniadze.
JEDYNE co mozna zrobic to pisac, pisac i jeszcze raz pisac. I informowac sedziow, ze pan XXX i pani YYY lubi stosowac takie srodki. Sedziowie obnizaja ocene za zbytnia strachliwosc. Ale znasz sedziego, ktory obnizyl ocene za zbytnia ospalosc psa w ringu (gdzie pies spi na stojaco?) To tez nie jest typowy charakter wilczaka, ale ani razu nie zdarzylo mi sie widziec, aby taki pies byl gorzej oceniony - i dlatego wlascciciele nie boja sie podawac tych srodkow. Inny sposob to obserwowanie ruchu psow - Ale czego wymagac, gdy doskonale oceny i CACe dostaja psy, ktore chodza TRAGICZNIE (jak psy z galopujaca dysplazja). Gdzie doskonale widac, ze cos z psem jest nie tak....

Niestety - JEDYNE co mozna zrobic to pisac i mowic.... I wytykac palcami...

Old 18-10-2009, 14:23   #94
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post

Pavel, dla mnie to nie jest powód do protestu (pomijając fakt, że mnie nie było na wystawie). Akurat strzyżenie nie jest krzywda dla psa (jak chociażby operacje czy faszerowanie chemią). Zdjęcia pokazałam jako OBSERWACJĘ pewnego trendu. Może dla mnie wygrana z takim psem nie przyniosłaby satysfakcji ale daleka jestem od linczowania takich wystawców. To sędzia jest od tego aby zdecydował czy przymknąć oko na takie zabiegi czy wypunktować. Dla mnie najważniejszy jest pies-nie robisz mu krzywdy, to ja się nie czepiam

チェイタン。
Old 18-10-2009, 17:39   #95
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Sedziowie obnizaja ocene za zbytnia strachliwosc.
Chyba tylko raz widziałam, żeby sędzia obniżył ocenę za strachliwość psa... a na kilkudziesięciu wystawach już byłam...

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 20-10-2009, 12:23   #96
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Kilka fotograficznych wspomnień ze światówki:

A tu reszta zdjęć z Bratysławy:
http://picasaweb.google.com/imbusek1...wBratysAwa2009#

Niestety nie dałam rady wrzucić ich do dalerii WD.
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 20-10-2009, 16:07   #97
Marcin L.
Junior Member

Marcin L.'s Avatar

ola boga - tyle wilczaków to ja na oczy nie widział ...
Marcin L. jest offline   Reply With Quote
Old 20-10-2009, 17:10   #98
wilczakrew
Senior Member

Uwierz mi Marcinie było na co patrzeć. Od wyboru do koloru. Jeden piękniejszy od drugiego. Natomiast ring głowny z tą ilością to było coś naprawdę ekscytującego.

P.S. Dzięki Kasia za zdjęcia. Jak zawsze są super.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2009, 00:21   #99
wilczakrew
Senior Member

Wystawa światowa
8,32MB
28,8MB
71,4MB

Last edited by wilczakrew; 24-10-2009 at 00:24.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 00:14   #100
psia.tv
Junior Member

psia.tv's Avatar

Jakieś wilczaki załapały się na naszą migawkę z WDS

http://psia.tv/home.html
psia.tv jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules