Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-11-2009, 15:04   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by grotifarys View Post
Witajcie przemożni właściciele wilkopodobnych.
Albo ulegam paranoi albo przedziwnym zbiegiem okoliczności nowe byty powstają w konkretnych momentach Bez urazy ale w cudowne zbiegi okoliczności słabo wierzę
Ale ok, ad rem:

Quote:
Czy dla dobra psa ma jakiekolwiek znaczenie, że jest z hodowli i z rodowodem, czy też jest on bezrodowodowy i nie hodowlany, choć rasowy? (...)
Czy sprawy przewagi Hodowli, nad zapewnieniem psu miłości i opieki, nie wyziera za nadto z Państwa wypowiedzi krytycznych?
Chciałam uprzejmie zaznaczyć, że NAJPIERW, na obu wersjach forum pojawiły się rzeczowe, spokojne wyjaśnienia, pytania i wątpliwości.
Potępienie, jak to raczyłeś nazwać, wynikało z pewnej eskalacji emocji spowodowanych postawą naszego "nowego bytu forumowego".
Jeśli się komuś poświęca czas, tłumaczy a i tak zostaje się wrzuconym do worka z "baranami" co to nic nie rozumieją to trudno się nie zdenerwować, prawda?
Można oczywiście rzucić zaraz na początku"przeszukaj sobie forum" i na tym zakończyć, wtedy powstaje zarzut innej natury, że wszyscy wszystko wiedzą, nie chcą się podzielić i w ogóle sa nieuprzejmi dla nowicjusza.

Co do hodowli: jeśli chcesz wilczaka (nie wilczka, co powinieneś wiedzieć czytając od dobrych kilku lat tę stronę) to znaczy, że chcesz psa o określonym wyglądzie, zbiorze cech itp., nie chcesz wilczaka z płaskim pyskiem, klapniętymi uszami, krótkich nogach i ogólnie wyglądzie buldoga, prawda? Jeśli marzysz o mercedesie to nie kupisz trabanta tylko dlatego, że jest tańszy i ktos mu na maskę przykleił trójramienną gwiazdę? Bo nawet jeśli sprzedawca owego trabanta będzie Cię zapewniał, że to "mesio klasy E" to dlaczego miałbyś mu wierzyć? Ma on jakiekolwiek na to dowody? Czy przekona Cię fakt, że obok, w garażu stoją dwa mercedesy? Zrób analogię do psów. Rodowód to "certyfikat autentyczności", dowód legalnego, uczciwego działania hodowcy. To nie jest "byle papierek" bo świadczy o pracy hodowlanej, wykonywanej według określonych zasad i podlegających weryfikacji.
Oczywiście ów certyfikat nie jest ani gwarancją ani rękojmią bo poziom poszczególnych hodowli może się radykalnie różnić ale po to istnieje baza danych oraz rozumne poszukiwania potencjalnego chętnego aby przesiać ziarno od plew.
Zachowanie pewnego poziomu rozwoju rasy wymaga m.in. zainteresowania dalszym losem sprzedanych szczeniaków i to właśnie było clou owej dyskusji.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 16:17   #2
XaedasKSP
Junior Member

Posluchalem sobie tych waszych wypowiedzi po czym dokladnie przejzalem prawo norweskie dotyczace psow i tym samym odkrylem iz Saarlos Wolfhound nie jest zabroniony w Norwegii......tylko dlatego bo rasa jest starsza....(sic!).

Ale tutaj pojawil sie kolejny problem bo wszystko by bylo pieknie bo mimo iz lepiej odpowiada mi CSV to aby wszystko bylo poprawne i legalne to moge odpuscic sobie CSV i kupic SW. I juz sobie wszedlem w google aby znalezc hodowle Saarlos Wolfhoundow w Polsce jako iz w Norwegii oczywiscie takowej nie ma istniala kiedys ale jej zaprzestano a w Norwegii jest obecnie tylko 6 SW. No i okazalo sie ze nigdzie takowej nie moge znalezc.....

Dlatego pomyslalem sobie iz skoro juz dostosowalem sie pokornie do waszych pragnien abym do norwegii nie wywozil wilczaka skoro jest nielegalny i moga go uspic. To moze ktos mi pomoze znalezc hodowle legalnego w Norwegii Saarlos Wolfhounda......tak aby wszystko bylo pieknie i legalnie z rodowodem i poprawnie i bez zadnego zagrozenia dla pieska.
XaedasKSP jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 18:39   #3
grotifarys
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Zachowanie pewnego poziomu rozwoju rasy wymaga m.in. zainteresowania dalszym losem sprzedanych szczeniaków i to właśnie było clou owej dyskusji.
Przemiła i przepiękna Gago!

To powyzsze to nie kurtazja, lecz najprawdziwsza prawda.
I prosze abyś nie była tak podejrzliwa, nie wszystko jest spiskową teoria, napiasałem teraz akurat , poniewaz uważam , że Norwego/polak poruszył mimowoli ,dość ważki problem, poza tym nie całkiem jestem nowicjuszem... kilka lat temu napisałem parę zdań , ale na stronę Margo / chyba pod nickiem bolesław/.
Lecz niestety nie raczyłas odpowiedziec na moje pytania, no trudno jakos to przeboleję , bowiem clou tej dyskusji powinno być raczej takie: ' dobro psa a wyobrażenia na ten temat hodowcy'.
PS. Miło mi że wspomniałaś o trabancie i mercu.... tak, to typowe podejscie do sprawy przez hodowców, ale, ale nie dajmy sie zwariować.
grotifarys jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 18:48   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
To powyzsze to nie kurtazja, lecz najprawdziwsza prawda.
I prosze abyś nie była tak podejrzliwa, nie wszystko jest spiskową teoria, napiasałem teraz akurat , poniewaz uważam , że Norwego/polak poruszył mimowoli ,dość ważki problem, poza tym nie całkiem jestem nowicjuszem...
Ok, więc zgadzam się na moją paranoję A co mi tam, tak skutecznie mnie rozbawiłeś komplementem, że dla równowagi mogę mieć jakieś szaleństwo

Quote:
kilka lat temu napisałem parę zdań , ale na stronę Margo / chyba pod nickiem bolesław/.
Lecz niestety nie raczyłas odpowiedziec na moje pytania, no trudno jakos to przeboleję
Ja?

Quote:
PS. Miło mi że wspomniałaś o trabancie i mercu.... tak, to typowe podejscie do sprawy przez hodowców, ale, ale nie dajmy sie zwariować.
Ale ja nie jestem/nie byłam/nie będę hodowcą Jestem tylko "właścicielką" kupionego wilczaka z rodowodem, na podstawie obustronnej umowy, od uczciwego, dobrego hodowcy. To wszystko
Miłość i odpowiedzialność należy się każdemu naszemu psu, bez względu na papiery czy jego historię ale to nie wyklucza uczciwego hodowania i popierania owej uczciwości

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2009, 19:46   #5
grotifarys
Junior Member

Miła Gago, przypominam dziś są Andrzejki, czy nie pora Ci już szykować się na jakiś miły wieczór, piękne kobiety powinny się dzisiaj zatracić w zabawie

PS. Prosiłem Cię o odpowiedż na moje , może idiotyczne pytania moje z pierwszego posta, ale odłużmy to ze względu na Andrzejki do jutra.
Old 30-11-2009, 09:29   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
...ale odłużmy to ze względu na Andrzejki....
Czyżby powrót nadwornego dyslektyka WD?

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2009, 10:04   #7
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Czyżby powrót nadwornego dyslektyka WD?
To samo przyszło mi na myśl
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2009, 12:49   #8
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

XaedasKSP: zkontaktuj majitele tohoto vlčáka:
http://www.wolfdog.org/ces/dbase/d1099.html
on ti napíše jak se žije s vlčákem v Norwegii. Možná si to rozmyslíš nebo Per Olavovi budeš pomáhat v propagaci vlčáka jako normálního psa.
Per Olav je jeden z mojich nejlepších majitelů štěněte. Na jeho www můžeš vidět, jak bojuje s Norskou vládou za práva vlčáků.....
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2009, 14:11   #9
grotifarys
Junior Member

Czcigodna Rono, sorry za to 'odłóżmy', ale wydaje się, iż nie jest to forum dla językoznawców i purystów języka polskiego ... jednak posypuje pokornie głowę popiołem i czekam na ewentualne dalsze poprawki, ponieważ często i gęsto na róznych forumach, smalę błąd za błędem, licząc na niepisane zwyczaje forumowe a dopuszczające takoweż błedy.

Pozatym, więcej niż pewne, nie jestem dyslektykiem a tym bardziej 'nadwornym' - skąd to skojarzenie?
Old 30-11-2009, 14:57   #10
secki
Head like a hole

secki's Avatar

Dodo wolfdoga - witamy ponownie !
Old 30-11-2009, 15:15   #11
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Czcigodna Rono, sorry za to 'odłóżmy', ale wydaje się, iż nie jest to forum dla językoznawców i purystów języka polskiego ...
Należę do pokolenia, któremu wytłumaczono, że należy szanować język ojczysty bez względu na pochodzenie, wykształcenie, czy miejsce zamieszkania. Tym bardziej, że obecnie jest to dziecinnie proste - wystarczy kliknąć prawym klawiszem w podkreślone słowo, aby mieć jego poprawną wersję.

Quote:
...licząc na niepisane zwyczaje forumowe a dopuszczające takoweż błedy.
Z tego co wiem, na forach akceptuje się drobne błędy typu literówka, powtórzenie wyrazu lub brak przecinka, a nie masywne ortograficzne 'byki' świadczące o słabej znajomości polszczyzny i ogólnej nonszalancji wobec rozmówcy. Wydaje mi się, że człowiek, który nie zdołał opanować programu obowiązkowej szkoły podstawowej raczej nie ma czym się chwalić? Akurat na tym forum do niedawna pisali ludzie, znający i szanujący język ojczysty. Dopiero ostatnio zagościło tu parę osób, które przez edukację przeszły chyba z zaświadczeniem o dysleksji w kieszeni...

Quote:
Poza tym, więcej niż pewne, nie jestem dyslektykiem a tym bardziej 'nadwornym' - skąd to skojarzenie?
Skoro czytasz forum od jakiegoś czasu to powinieneś zrozumieć aluzję...

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2009, 17:09   #12
Katka
Junior Member

Katka's Avatar

Quote:
umknęła mi ta dyskusja do której mnie odsyłasz. Po przeczytaniu jej teraz wniosek może byc tylko jeden: kazda ze stron pozostaje niezmiennie przy swoich racjach
Na tym forum wypowiada się wielu wartościowych ludzi, z doświadczeniem w wychowaniu i pracy z Wilczakami i znakomita większość posiada psy z rodowodem ze sprawdzonych hodowli. To o czymś świadczy. I nie są to sami hodowcy, ale też zwykli właściciele. Ich argumenty do których cię odesłałam są jak dla mnie racjonalne i spójne. "Racją" drugiej strony w tej dyskusji jest tylko własna zachcianka. Ale tak, każdy trwa przy swoim...

Quote:
nooo a twoje stanowcze stwierdzenie , iz nalezy 'potepic w czambuł' - to gruba przesada...
Hmmmm... twierdzenie jest twoje, tylko moja odpowiedz na nie brzmi "tak" - fałszerstwo, łapówki, nielegalne sprowadzenie zabronionej rasy - dla ciebie to jest ok? Czy zauważyłeś że
XaedasKSP chciał nie tylko sfałszować paszport ale również dokumenty szczepień i wyniki badań psa? Miałby zaświadczenie że pies jest szczepiony przeciwko wściekliźnie/nosówce/parwowirozie, podczas gdy szczeniak łatwo by mógł się zarazić a potem przenosić te choroby. Ale przecież to wszystko z "miłości do rasy".
Katka jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules