Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-12-2009, 13:39   #21
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Hanka View Post
Daiva, ale o tom jsme si už psali minulý rok, určitě si to pamatuješ. Moje odpověď byla pro tebe jen bla bla bla.
a nie? ked mowis ze ED nie trzeba robic, bo... klub nie nakazuje tego, to tylko i jest bla bla bla, chyba i nie robienie HD bylo super zecza jesli klub powiedzial ze nie trzeba
Old 02-12-2009, 13:45   #22
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

CDaniela's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
a nie? ked mowis ze ED nie trzeba robic, bo... klub nie nakazuje tego, to tylko i jest bla bla bla, chyba i nie robienie HD bylo super zecza jesli klub powiedzial ze nie trzeba
Čím víc budeme o našich psech vědět, tím líp. Je ale jednoduché něco nařizovat, horší je dosáhnout toho aby veřejnost byla ochotna se těmto nařízením podrobit. HD a ED není jediný problém který by se měl sledovat. Jsou i jiné věci, které by si zasloužili pozornost. Čím víc požadavků budeme na majitele klást, tím méně majitelů bude ochotno se jim podrobovat. Každá mince má dvě strany.

CDaniela jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 15:42   #23
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Czy weterynarz musi miec jakies uprawnienia na robienie ED?
W naszej okolicy robia tylko HD - ED nie chca.

My bylismy umowieni na jedno i drugie i dopiero jak suka byla na stole okazalo sie, ze mozemy zrobic tylko HD, bo ED nie jest robione. Szczerze mowiac dla mnie bylo normalne, ze robi sie jedno i drugie - troche mnie to zdziwilo.

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 15:49   #24
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Czy weterynarz musi miec jakies uprawnienia na robienie ED?
W naszej okolicy robia tylko HD - ED nie chca.
Nie chca, bo po pierwsze jest trudniejsze. A po drugie to sprawa ekonomiczna, bo za ED placisz tyle samo, a zamiast jednego zdjecia robi sie 6.

Kliniki robia wszystko. Tak samo weci oceniajacy. A inni... pewnie jak im sie chce... Moze nie wiedzieli jak ulozyc psa?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 15:56   #25
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Čím víc požadavků budeme na majitele klást, tím méně majitelů bude ochotno se jim podrobovat. Každá mince má dvě strany.
Tak z tym się zgodzę
Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Nie chca, bo po pierwsze jest trudniejsze. A po drugie to sprawa ekonomiczna, bo za ED placisz tyle samo, a zamiast jednego zdjecia robi sie 6.

Kliniki robia wszystko. Tak samo weci oceniajacy. A inni... pewnie jak im sie chce... Moze nie wiedzieli jak ulozyc psa?
Tak, a jak dodatkowo musisz dać więcej do tzw. "koperty" za ocenę dodatkowych zdjęć.

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 16:04   #26
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
Tak, a jak dodatkowo musisz dać więcej do tzw. "koperty" za ocenę dodatkowych zdjęć.
To niestety normalka... Nie wiem jak u Was, ale my za kazda zachcianke dokladamy 160ZL, czyli badanie psa HD+ED to 320ZL. To i tak niewiele, bo oczy to 200ZL, serce 300ZL, a karta z DNA prawie 500ZL...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-12-2009, 16:09   #27
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:

Ja bylam przygotowana na zaplacenie nawet za 10 zdjec, ale nikt nie chcial zrobic Nastepne HD/ED bede juz robic w Warszawie, zeby znowu nie pojawily sie jakies kwiatki. A Zmorze ED dorobimy przy sterylce.

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 16:37   #28
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Margo my przed wakacjami robiliśmy zdjęcia Kalince za 300 zł, a to chyba ten sam wet. Może podrożało? I zanim Kali wylądowała na stole poproszono mnie o rodowód.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 20:05   #29
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Margo my przed wakacjami robiliśmy zdjęcia Kalince za 300 zł, a to chyba ten sam wet.
Tak, o ile sie nie myle zalapalas sie na nizsze stawki...

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
I zanim Kali wylądowała na stole poproszono mnie o rodowód.
U nas tez tak zawsze jest. Zanim pies pojdzie na stol to odbierany jest rodowod. Pamietam, ze gdy Marta przeswietlala Irme, a zapomniala zabrac rodowod, to Siembieda nie chcial powiedziec nic o stawach zanim nie dostanie papierow suczyska...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-12-2009, 21:24   #30
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
To niestety normalka... Nie wiem jak u Was, ale my za kazda zachcianke dokladamy 160ZL, czyli badanie psa HD+ED to 320ZL. To i tak niewiele, bo oczy to 200ZL, serce 300ZL, a karta z DNA prawie 500ZL...
Tak u mnie sama narkoza to koszt 80-90zł., 50zł. za fotkę, plus do "koperty" (czyli opinia specjalisty równa niemal tyle co koszt narkozy) - tak wygląda HD. W przypadku ED mamy 2 razy 40zł. plus opiniowanie czyli wyszłabym ponad to, co wyżej napisałaś.
Quote:
Tak ja też słyszałam, że doktorek podniósł stawki nawet za opiniowanie

http://darwilka.blogspot.com/

Last edited by GRABA; 02-12-2009 at 21:25. Reason: ort
GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 21:27   #31
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Jak dobrze, że to już za nami

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 30-01-2010, 14:42   #32
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
Badania Badania i jeszcze raz badania . Od jakiegoś czasu obserwuję traktowanie psów jak trędowatych ze słabszym wynikiem HD , że trzeba usuwać takie psy z hodowli . Owszem tak tylko pytanie ile linii pozostanie jak się wszystkie psy wyeliminuje z hodowli z dysplazją, jak mocno zawęzi się pula genetyczna i ile to ciekawych nowych wad wyjdzie.
To sie zgadza. Sprawa z HD nie jest taka prosta... Chocbysmy zaczeli hodowac JEDYNIE na psach z wynikiem HD-A to dysplazji nie da sie zlikwidowac. W tym wypadku o WIELE wazniejsze jest zwracanie uwagi na CALY rodowod psa. Bo sprawdza sie zasada, ze pies nawet ze slabszym wynikiem, ale po zdrowych rodzicach i dziadkach da o wiele zdrowsze szczeniaki niz pies WOLNY od dysplazji, ale pochodzacy z linii, gdzie rodzice i dziadkowie maja gorsze wyniki...Ze statystyk wynika, ze o wiele mniej ryzykujemy, gdy uzyjemy psa z HD-C po rodzicach i dziadkach HD-A (z rodzenstwem HD-A), czy HD-B. Niz uzywajac psa HD-A po rodzicach i dziadkach HD-B, HD-C i gorszych (z rownie problematycznym rodzenstwem)...

Warto tez zerknac jak rozklada sie inbred - wiekszosc przypadkow ciezkiej dysplazji u bardzo mlodych psow trafiala sie wlasnie w przypadku osobnikow, ktorych rodzice mieli co prawda przyzwoite wyniki, ale inbred byl robiony na chorych przodkow...

To HD....

Z ED sprawa ma sie inaczej. Tu widac mocne powiazanie z genetyka i po chorych rodzicach mamy spora "szanse" na chorego szczeniaka... Pojawila sie kolejne przypadki psow z ED w linii Charona Seda eminence - ktora wlasnie trafila do Polski. Osobiscie nie mam zamiaru robic nagonki i tematu jaki nasi drodzy hodowcy otworzyli na angielskiej wersji, ALE

....przetestujcie te szczeniaki nie tylko na HD, ale i na ED... W tym wypadku to niestety jest juz "mus". Bo dysplazja stawow lokciowych rzeczywiscie jest mocno przekazywana z pokolenia na pokolenie i kolejne przypadki o jakich jestesmy informowani TO STALE PSY Z TEJ SAMEJ PULI GENETYCZNEJ.

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules