Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 09-04-2005, 23:51   #27
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Agnieszka

A jeśli można spytać: czemu?
A z dwoch przyczyn: nie bede zostawiac Gigi idac z Cheitanem a na szkolenei jej nie wpuszcza jako wolnego sluchacza , po drugie jekos nie mam melodii do zorganizowanych grup, chodzilam z Giga na szkolenie indywidualne ale kiepsko trafilam....no i poza wszystkim ja koniecznie musze sama! Na poziomie PT wydaje mi sie ze powinnam dac rade...poza tym te poczatki to jest budowanie mojego kontaktu z psem i chce to zbudowac sama, bez innych ludzi..owszem, bardzo chetnie poslucham popatrze ale nie chce oddawac psa w inne rece albo robic cos tak jak ktos mi dyktuje a ja chcialabym inaczej. No i na szkoleniu grupowym musze robic to co inni a pies nie zawsze jest w odpowiedniej formie i nastawieniu. A ja chce na razie wykorzystywac te chwile, kedy widze, ze on cos zrobi...nie chce walczyc z psem. Dl aniego ma to byc frajda...pozniej, jak przebrniemy przez poczatki, moge to wykorzystac i nagiac jego mniejsze checi do moich potrzeb, ale musze miec ku temu jakies bazis..
Tak to sobie wymyslilam

Quote:
Może w takim wypadku dało by jakiś efekt ćwiczenie z noszeniem aportu, tak wiesz, na równaj, żeby nauczył się, że jak już go ma, to ma niepuszczać tuż przed pańcią.
Eeeeee.. nie...zdecydowanie nas przeceniasz Na razie to my cwiczymy dopiero to "rownaj" ...to jeszcze nie sa takie dystanse zeby wiedziec ze moge mu w paszcze jeszcze koziolka wcisnac....to jest etap uczenia, ze jak sie tak idzie to jest nagroda....to nie ta klasa Agnieszko! To dopiero zlobek ..no ...moze na upartego "krasnale" w przedszkolu

Quote:
co dokładniej masz na myśli pisząc, żeby to wszytko było w jednej komendzie? Bo takie regulaminowe aportowanie, to wlasnie jak napisałam - ono się składa z tych paru "czynnikow" Jesli chodzi o codzienność, to pewnie, że wydaje się troche sztuczne, przynajmniej w moim odczuciu.
Pozdrawiam
OK - nie bylam na egzaminie, za to ogladalam zawody...pies siedzi obok lewej nogi, ja wyrzucam aport, pies siedzi, daje komende :aport", pies biegnie entuzjastycznie , zabiera i nie podgryzajac rownie entuzjastycznie wraca, siada przede mna i czeka poki nie wyciagne reki- wtedy wypuszcza mi ten aport do reki...na koniec okraza mnie i siada znow obok lewej nogi...

Tylko nie mowcie ze mnie pogielo

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote

Posting Rules