|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Licho nie śpi...
|
Może udałoby się zorganizować takie grupowe badanie podczas jakiegoś wilczakowego spotkania/obozu...
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Silver Power
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
Sluchajcie, ja oferuje Pozna... Chodzi o ilosc i szanse na zebranie tylu chetnych... Moze gdyby porozmawiac z Czechami i Niemcami, ktorzy wpadaja na spotkanie to udaloby sie zebrac te 30 osob?
|
|
|
#4 |
|
love and terror
|
Ja bym Garudzie zrobila, jesli znalazly by sie fundusze-ot tak dla swietego spokoju... I pewnie tez dla statystyki-zakladam, ze kazdy pies przebadany (niewazne, z jakim wynikiem) jest jakas znaczaca informacja...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
|
Ja mam z Unką kilka wydatków planowanych
Inicjatywa jak najbardziej słuszna!!! |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Wilcza Saga
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|
|
|
#8 | |
|
Wilcza Saga
|
Quote:
Teraz pozostało zbierać, bo najlepiej byłoby badanie zrobić - później może już nie być takiej okazji. W tym roku Późna zapowiada się faktycznie ciekawie |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
K-Lee Family
|
Jeśli byłaby taka możliwość w Późnej, napewno przebadalibyśmy Kalinkę. A jeśli uda się wynegocjować niższą cenę, to tymbardziej...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Junior Member
|
my z Bariną też piszemy się na takie badanie.
Jak tylko będziemy wcześniej znać miejsce i termin dostosujemy sobie wszystko tak, żeby się z nią zjawić. Pozdrawiamy |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Senior Member
|
Może więc lepiej przestać trąbić o etyce hodowlanej, a zacząć mówić o etyce jako takiej?
W przypadku hodowli, to prawie to samo... Od czasu, gdy przyglądam się środowisku, widzę jedno /ze strony hodowców/: insynuacje, podteksty, obmawianie...a to dzieli też zwykłych posiadaczy. Może właśnie w tej chwili jest dobry moment, aby poprosić /imiennie/ hodowców o przedstawienie sytuacji w ich hodowlach. Reakcja pytanych pokaże, komu zależy na rasie... Na podstawie ich etyki pozostali zwykli posiadacze /lub przyszli hodowcy/ będą czerpać wzorce zachowań. I może na podstawie dobrej bazy danych, będzie można problemy minimalizować. Mam wrażenie, że jeśli nie zacznie ujawniać się sytuacji z przeszłości /nie tylko dot. osobników skarlonych/, to mamy już sprawę z głowy. Moim zdaniem, dobra baza danych, czyli rzetelność i uczciwość hodowców może /starać się/ ratować wilczaki. ......................... Może by tak przy okazji zacząć /dla dobrej współpracy/ zacząć oczyszczać atmosferę: "W tamtym roku jedna z polskich hodowczyn 'slicznie' obsmarowala trzy inne... wlasnie w tym temacie..." Szanowna p.Margo... kto /imiennie/ tak haniebnie się zachował? Publiczne mówienie o zachowaniach nieetycznych powinno sprowokować następnych do zastanowienia się zanim zaczną oczerniać... ......................... P.S. Maluchowi życzę dobrego życia w atmosferze akceptacji. Rzeczywiście -jest do wielkiego kochania. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
Etyka to pojęcie szersze. Popatrz na taką sytuację: w jakiejś hodowli pojawi się chory szczeniak, pan/pani X (niekoniecznie hodowca) udając przyjaciela, oferuje hodowcy chorego pieska pomoc, a przy okazji wyciąga informacje na temat problemu. Jakiś czas później ów hodowca dostaje maile od wspólnych znajomych (bynajmniej nie jednego!) z radą aby uważał na "przyjaciela X" i z cytatami tekstów Xa w których informacje o szczeniaku zostały dodatkowo 'upiększone', a hodowla obsmarowana z góry na dół. Nie mówimy wtedy o etyce hodowlanej, tylko o zwykłym ludzkim świństwie z hodowlą mającym luźny związek. To właśnie miałam na myśli i tego typu zachowania powinny być publicznie tępione, bo niszczą środowisko i zniechęcają tych, którzy chcą być szczerzy i działać otwarcie |
|
|
|
|
|
|
#13 | |||
|
VIP Member
|
Quote:
Szczerosc.... Szczerosc.... Szczerosc.... Ja sie nie dziwie, ze wielu hodowcow nie mowi o problemach na forach... A ci ktorzy byli szczerzy szybko sie tej szczerosci oducza... Bo ile mozna znosci ataki i pomowienia osob, ktore maja w swojej hodowli niezle "bagienko", ale okryte slicznym PRem? Chcesz znalezc informacje o hodowcach, ktorzy ukrywaja dane o problemach...? Wystarczy poczytac fora - dokladnie widac wlasciciele ktorych hodowli maja ZAKAZ pisania o problemach zdrowotnych, czy nawet problemach z wychowaniem wilczakow... Quote:
I tak jest w Polsce - wiele hodowli w Polsce jest szczera, ale pod wzgledem opinii na temat zdrowia ich psow przegrywaja czesto z tymi, ktorzy robia lewe przeswietlenia i ukrywaja zle wyniki... I widze, ze kombinatorstwo zaczyna sie niektorym udzielac... Quote:
|
|
![]() |
|
|