Quote:
Originally Posted by octopus8
Prostě mi připadá, že v současných poměrech je pro psa i majitele výhodnější psovi vysvětlovat, že se do člověka za žádných okolností nekouše.
U koní je žádoucí ovladatelnost a poslušnost za každých okolností - střelba, hudba, dav lidí, všemožný rámus a tak. U pejsků mi to připadá také hodně důležité. Asi bych tu povahu testovala nějakým takovýmhle nástrojem.
|
Ale pokud byste naučila psa nekousnout za žádnou cenu, jak by pak dopadlo to "zvaní na skleničku"?
A jak chcete prověřovat zkoušku povahy? Chozením po městě v davu? Bylo by to skutečně přínosné, pokud by každý měl stejné podmínky. Byly by hodně zvýhodněni městští psi. Ale budiž. Jen Vám garantuji, že s dobře zvládnutou poslušností a důkladným cvičením se dá i naprosto nevyrovnaný pes naučit klidnému chování v modelové situaci. Chce to jen citlivý a důslený přístup a vědět jak na to.
Ale garantuji vám, že nejméně naučitelné jsou podle mne právě tyto útoky, které se provádějí nyní. Psi ze cvičáku jsou v jisté výhodě. Ale pokud v psovi tato reakce není, není z čeho brát. Možná pak zvládne tuto zkoušku provedenou známou osobou. Nikdo ale nemá na to, aby to cvičil se 100 lidmi do úplného zvládnutí. Ve chvíli, kdy se pes seznámí, bát se přestane. A tento test byste okamžitě museli zkoušet s někým jiným - pokud prostě pes z nějakého důvodu nebrání, na bonitaci se to pravděpodobně zjistí, i kdyby jste se přetrhli.
...ale je to jen názor