Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-02-2010, 18:15   #1
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Normanie śmiech na sali Dzięki za poprawę humoru. Wy z taką wyobraźnią to albo bajki piszcie, albo idźcie do polityki, tam też wszędzie widzą oszustwa, matactwa i co tam chcecie.

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2010, 18:18   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by shaluka View Post
Normanie śmiech na sali Dzięki za poprawę humoru. Wy z taką wyobraźnią to albo bajki piszcie, albo idźcie do polityki, tam też wszędzie widzą oszustwa, matactwa i co tam chcecie.

OK, zakonczmy ta sprawe.
Wrzuc prosze nam link do OFICJALNEGO skanu WYNIKU badania stawow lokciowych (ED) u Gisu o jakim pisalas. A ja Ciebie wtedy nawet oficjalnie przeprosze....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2010, 18:20   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:

fajne ze humor masz dobry. Podasz skan dokumentu o ED.
bo ja REALNE pytam sie o tym, przed jakis czas mi same slowacy mowili ze nie maja weta ktory robil ED. to po JAKA ....cholere tu robis awantiure, choc wyglada na to ze nie umies poprostu podac normalnej info w normalnym stylu, ja o tym pytam juz caly tydzien i nic.czy tak trudno odpowiedziec na proste pytanie?:

a pytanie bylo proste- czy robia ED oficialne, jesli tak to kto.

zeby nie bylo mowienia ze " nie widzialam pytania"
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...&postcount=273
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...&postcount=283
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...&postcount=299
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...&postcount=300

to dostanie odpowiedz czy znowu bedzie "spiskowa teoria".
a to wazne nie tylko dla mnie ale i dla innych kto bedzie chcial robic HD ED na SK. to pomoz innym
dzieki.

Last edited by wolfin; 26-02-2010 at 18:29. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2010, 22:11   #4
Palpatine
Junior Member

Palpatine's Avatar

Te forumowe przepychanki zwykle do czegoś prowadzą, czy mają na celu tylko pokazanie kto ma dłuższe pazurki?
Palpatine jest offline   Reply With Quote
Old 26-02-2010, 22:19   #5
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Palpatine View Post
Te forumowe przepychanki zwykle do czegoś prowadzą, czy mają na celu tylko pokazanie kto ma dłuższe pazurki?
no jak to widzi
ja to chce dostac najprosta odpowiedz na moje pytanie. :
czy jest wet na SK, ktory robi oficialne badanie ED, przyznane w FCI?
odpowiedz moze byc taka :
tak, robi ten i ten wet ( wpisac imie )
albo
nie, tego nie robi bo nie ma uprawnienia.
czy to trudno? wyglada na to ze tak
Old 27-02-2010, 14:45   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Przepychanki i "pazurki" pasuja do tematu, gdzie dziewczyny beda dyskutowac, czy ladniejsza jest obrozka rozowa, czy czerwona...

TEN temat jest powazny. Bo dotyczy zwyczajnego oszustwa... Zostal podany wynik, ktory nie istnieje, a uzytkownicy forum zostali oklamani, ze piesek XXX jest zdrowy.

To jak ktos do tego podejdzie, to juz sprawa jego etyki. Jesli sam hodowca czuje, ze ma prawo KLAMAC i OSZUKIWAC. A ewentualne wytkniecie takiego przekretu traktuje jako czepialstwo to... no coz...
W kazdym razie mi serduszko nie mieknie, gdy zwykle oszukiwanie ukrywa sie pod kolderka "milosci do psow"... bo milosc do pieskow powinna isc w parze z ODPOWIEDZIALNOSCIA i miloscia (byciem FAIR) w stosunku do ludzi....

Dla mnie temat zakonczony... bo przeprosin za to oszukiwanie po raz kolejny jak nic sie nie doczekamy... Daiva, bierz psy na spacer, szkoda tracic czasu... wiesz, ze historia lubi sie powtarzac...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 10-03-2010, 16:32   #7
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Mam pytanie. Wielkimi krokami zblizaja sie nam kolejne przeswietlenia... Na przegladzie p. Stepinski polecil nam dr Nowickiego z Olsztyna - mamy do niego blizej, jest taniej niz w Wawie i podobno to swietny specjalista (ma uprawnienia do wpisow do rodowodu oraz robi HD i ED). W ZKwP tez go polecali. Czy ktos u niego przeswietlal psa albo cos wie na jego temat?

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Last edited by sssmok; 10-03-2010 at 16:34.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 15:51   #8
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Hmmm, nasze zdjecie, robione w Bialymstoku, bylo wysylane do jakiegos weta z Olsztyna - ale czy akurat do tego? nie mam pojecia, jestem teraz w Poznaniu i nie mam przy sobie rodowodu Vargusia. Sprobuje gdzies na jakiejs fotce znalezc, jesli to cos pomoze.

edit/
Tak, nasze zdjecie bylo u pana Nowickiego. Coz, osobiscie nie poznalam tego pana, ale lekarze z Bialegostoku, ktorzy polecili nas przeslac fotke wlasnie do Olsztyna, mowili, ze jest to dobry specjalista. Nie pamietam juz za bardzo, jak to bylo, ale wynik chyba dosc szybko do nas wrocil.

Last edited by Agnieszka; 11-03-2010 at 15:57.
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 17:49   #9
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

A ja właśnie dostałam wiadomość odnośnie Gisu.....

Chłopak tak jak, to było wiadome ma zdrowe stawy - a już tylko teraz oficjalnie potwierdzone w Polsce Aga zabrała go do weta, żeby nikt już jej nie musiał nic wytykać.....()

Zatem nie tylko piękny, ale i zdrowy jest nasz Gisu - niech rośnie dalej
w zdrowiu

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 20:04   #10
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Agnieszka View Post
edit/
Tak, nasze zdjecie bylo u pana Nowickiego. Coz, osobiscie nie poznalam tego pana, ale lekarze z Bialegostoku, ktorzy polecili nas przeslac fotke wlasnie do Olsztyna, mowili, ze jest to dobry specjalista. Nie pamietam juz za bardzo, jak to bylo, ale wynik chyba dosc szybko do nas wrocil.
Ja tez slyszalam, ze jest bardzo dobry. Polecano mi go nawet bardziej niz dr Blenau, u ktorej jak dotad robilam przeswietlenia. Mam zamiar pojechac do niego osobiscie - wiecej nie zrobie przeswietlenia u kogos kto nie ma specjalizacji. Dobrze wiedziec, ze ktos sie u niego przeswietlal.

Ala, a Ty nie robilas u niego?

P.S. Gratulacje dla Gisa

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 19:53   #11
Palpatine
Junior Member

Palpatine's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Przepychanki i "pazurki" pasuja do tematu, gdzie dziewczyny beda dyskutowac, czy ladniejsza jest obrozka rozowa, czy czerwona...
Czasem z boku wygląda to tak, jakby powód wyciągnięcia "pazurków" był nieważny...ważne, że można komuś dop#$%#@!

Quote:
hodowca czuje, ze ma prawo KLAMAC i OSZUKIWAC.
Niestety, większość osób czuję się bezkarna. Kłamanie oszukiwanie i pomawianie jest coraz bardziej powszechne, niestety. Niech jednak każdy zacznie od siebie, a dopiero później poucza innych.

Quote:
(byciem FAIR) w stosunku do ludzi....
Old 11-03-2010, 20:10   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Niestety, większość osób czuję się bezkarna. Kłamanie oszukiwanie i pomawianie jest coraz bardziej powszechne, niestety. Niech jednak każdy zacznie od siebie, a dopiero później poucza innych.
To niestety tylko utopia... Ostatnio w zwiazku z tym tematem poszla cala lawina emaili i niestety w Polsce zaczyna byc nie tyle zle co TRAGICZNIE. To co sie wysluchuje o psach innych hodowcow, to co sie slyszy o wlasnych... niestety wlos sie jezy na glowie... Smutne jest, ze to nie sa "wojny hodowcow", ale klamstwa puszczane w eter przez zwyklych wlascicieli i osoby, ktore dopiero planuja zostac hodowcami... Strach sie bac, co bedzie za rok lub dwa, gdy "rozwina skrzydla"...

PS. Ciagle sie zastanawiam nad nowym tematem na forum. Tylko nie wiem czy powinno to byc "Najwieksze klamczuchy", czy "Najczesciej powtarzane klamstwa"....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 11-03-2010, 20:23   #13
Palpatine
Junior Member

Palpatine's Avatar

Quote:
Smutne jest, ze to nie sa "wojny hodowcow", ale klamstwa puszczane w eter przez zwyklych wlascicieli
Są ludzie i ludzie.
Dziwią mnie natomiast te słowa, bo niby jaki cel mieliby Ci zwykli właściciele, aby obmawiać jakiegokolwiek psa czy hodowce? Mają swoje psy, swoje rodziny, swój świat po co się mieszać do Waszego świata. Zresztą to forum, nawet ten temat jest przykładem, że to głównie hodowcy obrzucają się różnego rodzaju obelgami.

P.S. Poproszę o odpowiedź na PW
Old 11-03-2010, 20:27   #14
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Nie powiem, ze nie zgadzam się z Patrykiem.

CO zaś do Gisa i jego prześwtlenia, po raz kolejny i ostatni pisze, ze sie po prostu cieszyłam, że Gisotsu jest zdrowy. I napisałam o tym, ba teraz jak pokazałam wyniki stawow łokciowych tez stwierdzili, ze na nich widać, ze sa zdrowe( co nie znaczy, ze nie miał robionych nowych zdjęć i by już nie było dop*** się jakiś bzdurnych szczególików, dostał oficjalny wpis w rodowodzie). I napisałam to na forum, bo sadziłam, ze tu też są miłośnicy, których ucieszy kolejny zdrowy czworonóg, naszej wspaniałej rasy. Zaś do bazy wysłałam TYLKO wyniki stawów biodrowych, bo to baza. Na stronie NIE kłamałam, tylko dodałam to co było wiadome. I tak samo zrobię, jak będzie miał badane serducho, oczy i resztę, gdzie nie jestem pewna czy będę mu wszystko wpisywać w rodowód, bo dla mnie liczy się zdrowie nie papierki. I nie oczekuje, ze to pojawi się w bazie, bo to baza i potrzebuje, oficjalne wyniki, no a bez wpisu to juz dla wiekszosci nie oficjalne. No i ok. Zawsze, jak ktoś bedzie miał watpliwosci badania, moze skontaktowac, się z lekarzem u ktorego bylo robione i zapytac. Bo przecież wszystkie wyniki są dokumentowane.
Dodam, ze nie dość, ze na paliwo nas wyszło wiecej, oczywiscie, w Wa-wie, byla znacznie gorsza droga(do Presova jechalam, ze znajoma i droga byla placona na pol, nie bylo korkow i swiateł pochlaniajacych paliwo), dluzsze czekanie, w kolejce i oczywiscie drozej, u samego weta. Ale to juz szczegoł. Jest jeszcze wiele spraw, ktore moglabym poruszyc, ale szczerze mi się nie chce i szkoda mi na to czasu.
Tak więc Gisotsu Crying Wolf
ED 0 & HD A.
Zrobiłam to tylko dlatego,ze mam dosc bzdur na swoj temat, zas Gisa nie dam imienia szargac.
Jedyne co się jeszcze w tym temacie wypowiem, to tylko tyle ile badzie potrzebne, przy dodaniu kopii rodowodu z wpisanymi wynikami.
Pozdrawiam i kończe ten temat, a wszystkim w Nas wierzących, dziękuję raz jeszcze :*
Mam nadzieję, ze przy najbliższej okazji opijemy dobre nowiny i odpowiednio to uczcimy

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 20:50   #15
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
I napisałam to na forum, bo sadziłam, ze tu też są miłośnicy, których ucieszy kolejny zdrowy czworonóg, naszej wspaniałej rasy. Zaś do bazy wysłałam TYLKO wyniki stawów biodrowych, bo to baza. Na stronie NIE kłamałam, tylko dodałam to co było wiadome. I tak samo zrobię, jak będzie miał badane serducho, oczy i resztę, gdzie nie jestem pewna czy będę mu wszystko wpisywać w rodowód, bo dla mnie liczy się zdrowie nie papierki.
Nie wiem, czy nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumiec...
Jezdzic autem potrafilam od podstawowki.... Ale dopiero po zdaniu jazdy i otrzymaniu papierka moglam usiasc za kierownica i powiedziec, ze jestem kierowca... Proste i logiczne...

U Gisu dodalas ED zanim mial wykonane badanie. Mialas "szczescie", ale nie bylo prawda to co napisalas u siebie na stronie...
I skoro nie chcesz tego zrozumiec, skoro to dla ciebie jedynie "dop*** się" - Twoj problem...

A co do nieoficjalnych badan:

Sama mam w hodowli kilka przebadanych psow na oczy - bo wlasciciele
wykonali je przy okazji. Ale nie pisalam tych wynikow na strony, nie dawalam do bazy (i tak by nie dodali) i nie chwalilam sie na stronach, ze oczy maja idealnie czyste...
NIE, bo nie maja na to 'papierka'. Nie maja na to POTWIERDZENIA.

Mamy u siebie nowa pani kardiolog - koniecznie chciala poznac, czy jest roznica miedzy CzW i "normalnymi" psami... Mam wiec przebadane serca kilku psow. Ale mimo, ze serca maja jak dzwon, a my dostalismy sliczne EKG to nie moge sie tym pochwalic w dziale "badania serca", bo NIE JEST TO OFICJALNE.
Pochwalimy sie, gdy to badania potwierdzi jakis spec od serc, czylo osoba posiadajaca uprawnienia do wystawiania certyfikatow...

Tak, dla mnie tez liczy sie zdrowie. I pod tym wzgledem nie ide na kompromisy. Ale tez nie czuje parcia na szlo, aby moja milosc do pieskow i dbalosc o ich zdrowie bazowac na niepotwierdzonych wynikach. Jesli komus cos przedstawiam to jest to OFICJALNY papierek.

Nikt nie zakazuje chwalenia sie nieoficjalnymi wynikami. One tez sie w jakims stopniu licza. ALE daleko im do "papierkowych", bo za wynik na oficjalnym druku ktos odpowiada, ktos gwarantuje jakosc i fachowosc tego badania.
Ale robiac nieoficjalne badanie nie mownym ze jest oficjalne, bo ... klamstwo ma krotkie nogi...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 11-03-2010, 20:56   #16
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Nie powiem, ze nie zgadzam się z Patrykiem.

CO zaś do Gisa i jego prześwtlenia, po raz kolejny i ostatni pisze, ze sie po prostu cieszyłam, że Gisotsu jest zdrowy. I napisałam o tym, ba teraz jak pokazałam wyniki stawow łokciowych tez stwierdzili, ze na nich widać, ze sa zdrowe( co nie znaczy, ze nie miał robionych nowych zdjęć i by już nie było dop*** się jakiś bzdurnych szczególików, dostał oficjalny wpis w rodowodzie). I napisałam to na forum, bo sadziłam, ze tu też są miłośnicy, których ucieszy kolejny zdrowy czworonóg, naszej wspaniałej rasy. Zaś do bazy wysłałam TYLKO wyniki stawów biodrowych, bo to baza. Na stronie NIE kłamałam, tylko dodałam to co było wiadome. I tak samo zrobię, jak będzie miał badane serducho, oczy i resztę, gdzie nie jestem pewna czy będę mu wszystko wpisywać w rodowód, bo dla mnie liczy się zdrowie nie papierki. I nie oczekuje, ze to pojawi się w bazie, bo to baza i potrzebuje, oficjalne wyniki, no a bez wpisu to juz dla wiekszosci nie oficjalne. No i ok. Zawsze, jak ktoś bedzie miał watpliwosci badania, moze skontaktowac, się z lekarzem u ktorego bylo robione i zapytac. Bo przecież wszystkie wyniki są dokumentowane.
Dodam, ze nie dość, ze na paliwo nas wyszło wiecej, oczywiscie, w Wa-wie, byla znacznie gorsza droga(do Presova jechalam, ze znajoma i droga byla placona na pol, nie bylo korkow i swiateł pochlaniajacych paliwo), dluzsze czekanie, w kolejce i oczywiscie drozej, u samego weta. Ale to juz szczegoł. Jest jeszcze wiele spraw, ktore moglabym poruszyc, ale szczerze mi się nie chce i szkoda mi na to czasu.
Tak więc Gisotsu Crying Wolf
ED 0 & HD A.
Zrobiłam to tylko dlatego,ze mam dosc bzdur na swoj temat, zas Gisa nie dam imienia szargac.
Jedyne co się jeszcze w tym temacie wypowiem, to tylko tyle ile badzie potrzebne, przy dodaniu kopii rodowodu z wpisanymi wynikami.
Pozdrawiam i kończe ten temat, a wszystkim w Nas wierzących, dziękuję raz jeszcze :*
Mam nadzieję, ze przy najbliższej okazji opijemy dobre nowiny i odpowiednio to uczcimy
aha to znaczy ze wyniki z SK o ED byli nie oficialne, i tego nikt tam nie robi oficialne. Ale to wyciagnac mialam sama i dlugo pytac co i jak. Jakos Pani Shaluka nie ma czasu na odpowiedz. a zal...

Posting Rules