Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 18-05-2005, 07:59   #4
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Prawde mowiac ja bym prosila o uwiecznienie na komputerze choc czesci tej dzialalnosci. Najlepiej jako artykul, bo wtedy predzej czy pozniej postaramy sie go przetlumaczyc tez na inne jezyki
Napiszę, jak będę trochę mniej zagoniona. Ale z fotkami może być problem, bo w czasie pracy w terenie nikt nie ma czasu żeby robić zdjęcia psu, czy ludziom (nie wożą ze sobą ekipy TV i armii fotoreporterów, jak słynny aktor Linda, gdy uprawiał sporty ekstremalne :P ) Najczęściej fotografują w pośpiechu skały, które zaraz potem są wysadzane w powietrze, albo zasypywane koparkami i buldożerami. Pies, czy ludzie wchodzą w kadr tylko przypadkiem, albo jako skala i dlatego zdjęcia obiektów ożywionych są złej jakości - z daleka, źle oświetlone itd. W dobie cyfrówek jest oczywiiście lepiej, ale
1. najczęsciej zwierzak jest poruszony - o pozowaniu nie ma mowy, a aparat ustawia się tak, żeby dobrze wyszły kamienie, które się nie ruszają!
2. musiałabym zebrać zdjęcia Tiny z komputerów współpracowników i znajomych. Może w lecie spróbuję poprosić, żeby mi pozwolili pogrzebać w swoich plikach i co nieco skopiuję.

Quote:
Quote:
Zdaje się, że wkładam kij w mrowisko - zaraz odezwą się miłosnicy psich sportów i wystaw i pewnie oberwę - ale trudno
Dlaczego tak sadzisz? To po prostu cos calkiem innego.
I odezwali się !
OK. Masz rację i świetnie rozumiem pasje ludzi, którzy szkolą psy w różnych dziedzinach, wystawiają je itd. Po prostu naturalna, niejako organiczna lub pierwotna (jak ją tam zwał) relacja pies-człowiek bardziej mnie osobiście interesuje, niż szkolenie psów do celów czysto sportowych, choć bynajmniej nie neguję sesnowności takich działań i w pełni przyjmuję twoje argumenty, zwłaszcza gdy szkoli sie psa na ratownika, terapeutę, opiekuna itd.

O wystawach nie mogę się, niestety, wpowiadać, bo jeszcze nigdy w życiu nie byłam na zadnej . Mam nadzieję, że to się wkrótce, czyli za miesiąc, zmieni.
Tinka strzyże uszami gdy pytam ją czy pamięta Juzia Mam nadzieję, że przyjedziecie...
Rona jest offline   Reply With Quote

Posting Rules