![]() |
![]() |
|
Cluby & nařízení Informace o klubech pro ČSV v jiných zemích, nařízení týkající se ČSV a omezení britského Kennel Clubu... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Daivo, viděla jsem bonitaci v Hronci
![]() Jinak navázání kontaktu s civilem má eliminovat zkreslení reakce psa díky figurantskému obleku (a co si budeme povídat i díky jistému stylu pohybů, který figuranti v obleku mají a který prostě JE jiný, než způsob pohybu normálního "civila"). Jinak já osobně naprosto nesouhlasím s tím, aby pes prováděl útok (byť jednou za život na bonitaci) na osobu v civilním oblečení. Důvodů k tomu jsou desítky. A rovněž zastávám ten názor, že pracovní plemeno má mít takovou bonitaci, která prověří i jeho schopnost se na daný test povahy připravit a tedy se pes na tuto bonitaci má připravovat (neb to je plemeno, se kterým má být možná práce a spolupráce včetně učení nového). To, jestli se kouše nebo nekouše do rukávu, už v tomto případě nevidím jako zásadní rozdíl. V Roudnici jsou k vidění bonitace prováděné vždy opravdu dost tvrdým způsobem (zaplať pánbu za ně) - figurant na psy vyvíjí skutečný nátlak a tohle rozhodně pes se slabou povahou bez ztráty kytičky neustojí... Druhou věcí je, že na bonitaci by se mělo chodit s opravdu povahově vyzrálým psem - což je kolem tří let (bohužel, tak pozdě...) A vím, proč to říkám - sama jsem udělala tu chybu, že jsem bonitaci zbytečně uspěchala. Prověřování vrozených vloh je věc pěkná, v praxi však velmi těžko realizovatelná (každý pes je krom genetiky ovlivněn ještě podmínkami, ve kterých vyrůstal a žije), takže potom jsou nějaké řeči o "natural testech" a "natural povahách" s prominutím bláboly, nezlob se Daivo. Už jsem Ti to psala jinde - jestli chceš fakt "natural" projev, tak psa zavři do bonitace do kůlny, nechoď s ním mezi lidi (aby si náhodou na ně nezvykl a neprojevil pak tak naučenou reakci při navazování kontaktu) a neuč ho žádné manipulaci, ať se "natural" projeví při kontrole zubů a měření... Zašla jsem do absurdity, ale bohužel - stejně absurdní je Tvůj názor... Ale no flame ![]() |
![]() |
![]() |
|
|