Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-09-2010, 23:27   #21
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Aga B. View Post
-fakt źle to ujęłam.
Chodziło mi o te 2 ostatnie, wyłączając tą z 5/6/2010 gdzie sędziowała Daiva, a więc precyzując klubówki z 5/9/2009 i 11/10/2008.
Aaaa. To ok. Bo akurat na ostatniej posypalo sie sporo bdb.

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
no ale najlepszym psem w Lodzi jest ... litewski pies
Po polskim ojcu :P

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 22-09-2010, 23:30   #22
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post

Po polskim ojcu :P
ktory jest po slowackim ojcu i czeska suka

mysle ze wyjasnilismi co i jak a wszyskych chetnych zrobic konkurencje na Litwie chetnie zapraszami na klubowa (ps. u nas to tylko do 40 psow zyje a nie prawie 200, to kazdy pies jest milo widziany)
Old 23-09-2010, 07:53   #23
Puchatek
Senior Member

Ja, oczywiście, niekoniecznie się znam, ale są kwestie nie do końca dla mnie przedstawiające pełny obraz "hodowlany".
Będę wdzięczna za logiczne wytłumaczenie mi "w szerszym aspekcie" i skorygowanie toku myślowego:
-oceniany jest reproduktor na podstawie jego potomstwa, gdy jego samego na wystawie brak. Hmmm... to ciekawa konkurencja szczególnie, że można mieć średnio fajowego psa, ale zrobić dobry dobór i wyjdą fajowe psy po drugim rodzicu. Bez wad reproduktora. Czy nie byłoby logiczniej, by w konkurencji >na najlepszego reproduktora< stawił się jednak jegomość i byłaby możliwość porównania?
-oceniana jest grupa hodowlana... to też intryga, jak dla mnie. I pójście po linii najmniejszego oporu. Hodowla to nie jeden miot. To LINIA. Praca wieloletnia. Tworzenie ciągłości wzorca lub tego, co może wydawać się zgodne z wzorcem. Wystarczy wziąć matkę i kilka dzieciaków z miotu i jest grupa... Czy nie byłoby rozsądniej, bo dawałoby pogląd na szerszy zakres pracy hodowlanej, gdyby do tej konkurencji stawały suki z potomstwem -przedstawicielami kilku miotów. Lub rodzic z dziećmi i wnukami -takie zawężenie kryterium i obostrzenie. Laur dostaje hodowla. Zawsze, przy obecnym kryterium, może zwyciężyć przypadkowa koligacja.
-no i kolejny, jak dla mnie, "kwiatek", to jeden przedstawiciel dostający wszystkie laury. Pomijam kwestię urody i wzorcowości -wilczak ma taki "rozstrzał" "wzorcowy" i kryteria lubienia i podobania, że to jest, wg mnie, jak z gustem... ale taka ocena daje pole do popisu spekulacjom: "nie było innego, to dostał ten", "sędzia, to kumpel właściciela", "sędzia się nie zna, to dał temu, który akurat się zgłosił", itd i itp...
...
Podejrzewam, że ta dyskusja i tak w sumie nic nie wniesie, ot... pogadać można. Bo, tak naprawdę, to moim zdanie, winny jest ZKwP. To oni ustanawiają kryteria. I obserwując na przestrzeni kilku lat, mam wrażenie, że kryteria spadają drastycznie na pysk. Ten rok, to kuriozum: oficjalne przyzwolenie na przyjazdy cieczkujących suk. Nie liczy się już pies, nie liczy się wysoki poziom, nie liczą się wystawowe i ludzko-moralne standardy, ale kasa. I coraz więcej kasy dzięki "pączkującym" konkurencjom...
...
No, cóż... może Klub z wyśrubowanymi zapisami by coś w naszym, wilczakowym "przypadku" coś zmienił in plus. Ale to, jak widać, daleka droga, a i największymi oponentami istnienia takiej "organizacji" będą ludzie nie chcący się podporządkować jednemu wysokiemu standardowi i przepisom...
...
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2010, 11:56   #24
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
c. Optional Collective Classes/Competitions
To compete in these classes/competitions, the dogs must be registered individually in one of
the compulsory classes.
- Brace/Couple Class/Competition : a dog and a bitch of the same breed and variety and
belonging to the same owner.
- Breeders Class/Competition : consisting of minimum three and maximum five exhibits of
the same breed and variety, without distinction of sex, bred by the same person (same
kennel name), even if they are not his property.
- Progeny Class/Competition : a sire or dam with minimum three and maximum five of his
progeny (first generation, sons/daughters).
These optional classes/competitions should preferably be judged in the breed-judging rings.
TU JEST odpowiedz - jak ma sie to odbyc i wieciej diskusii nawet nie potrzeba
Old 23-09-2010, 12:37   #25
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

tylko w nagłówku tego regulaminu jest:

Quote:
"
These regulations supplement the Standing Orders of the FCI only in respect of those dog
shows in which a "Certificat d'Aptitude au Championnat International de Beauté de la FCI"
(award for the title "International Beauty Champion"- CACIB) can be awarded."

a na klubówce cacibów nie dają
Old 23-09-2010, 12:41   #26
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

tylko ze FCI regulamin to Nr 1 i niego trzeba trzyma cie jak samego waznego a CACIB tak samo mocny jak i klubowa rasy - czy nie zgadzas sie? CWC czy CAC z CACIB wystawy albo klubowej jest tak samo wazny - nazywany wielkim CWC/CAC.
Old 23-09-2010, 18:04   #27
Puchatek
Senior Member

"CWC czy CAC z CACIB wystawy albo klubowej jest tak samo wazny - nazywany wielkim CWC/CAC"

Jest tak samo ważny -a GÓ....O jest tam ważny!!!

Ważne ma być fajne "psie" spotkanie, uczciwe podejście do psa, znajomość rasy przez sędziego/*/, porządny tłumacz, nie zgarnianie przez ZKwP za każdy bzdet kasy od takich frajerów, jak ja. Ważne jest by nie było podejrzeń o kumoterstwo, by oceniający sędzia nie był na danej wystawie z własnymi psami lub by się nie obściskiwał z wystawiającym /który potem wygrywa/, by kible były czyste i by po psach ktoś sprzątał /jeśli właściciel to cham i sam po psince nie sprzątnie/. Ważne by nie było aromatu żarcia, który psy rozprasza i trochę cienia w upał, i jakaś ławka /nie tylko dla vipków/. Jest jeszcze kilka, wg mnie, ważnych spraw powiązanych z wystawą. Ale nie ma sensu wymieniać.
A te CACIBY-sriby, CeWuCace-srace są o kant potłuc, jeśli wszystko związane z ZKwP zaczyna przypominać skorumpowany światek piłki nożnej w Polsce /też/ i matronę-FIFA głaszcząca po główne swych pupilków.
...
/*/ -nasza czarna sucz ostatnio w opisie dostała "pręgowana", bo /jak widać/ sędziemu nie chciało się przeczytać inf. dotyczącej psów, które miał oceniać... dobrze, że nie pomylił płci, rasy /bo iw to przecież taki wielki terrier/, klasy.
...
Daiva, to nie pretensja personalna do kogokolwiek, to raczej ciężkie wk....nie na system działania pokomunistycznego, niereformowalnego molocha... a najgorsze jest to, że trzeba się z tym pogodzić, jeśli chce się psa wystawiać, bo konkurencja dla Związku jest mikroskopijna...
Old 23-09-2010, 18:07   #28
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

o to chodzi ze ja zaczelam rozmawiac o REGULAMIN, ktory jest mocno inny niz w FCI, a ktos tu przyjal to jak osobisty temat

"wazny"- tyle samo warty ze strony titulu, CACIB CAC = Club show CAC
Old 24-09-2010, 08:53   #29
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Puchatku, piszesz fajne rzeczy, ale strasznie trudno się je czyta, bo trudno się zorientować które wypowiedzi są Twoje, a które cudze..., które zaznaczasz jako cytowane, a które, aby podkreślić ich znaczenie. Sorry za uwagę, bo to w sumie drobiazg, ale polepszyłby bardzo komunikatywność Twoich postów.

Wystarczy wybrać myszką cytowany tekst i kliknąć w ikonkę powyżej czwartą od prawej [q], a cytaty będą w osobnych pudełkach.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 24-09-2010, 09:05   #30
Puchatek
Senior Member

Okiej, poprawię się!
Jeśli zdążę przez zbannowaniem...
Jak to dobrze, że nie umiem wklejać zdjęć... już by mnie tu nie było
...
Mam nadzieję, że gdy wyjedziesz, będziesz miała komputer "na podorędziu"....
...
Nauczę się tej "funkcji" i pozawracam jeszcze głowę, bo zdecydowanie lepsze to, niż porządkowanie warzywniaka /migam się od tego kolejny dzień/.
...
Daiva -przepraszam. Myślałam, że to "alibi" było do mnie...
...
Old 24-09-2010, 10:45   #31
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
o to chodzi ze ja zaczelam rozmawiac o REGULAMIN, ktory jest mocno inny niz w FCI, a ktos tu przyjal to jak osobisty temat

"wazny"- tyle samo warty ze strony titulu, CACIB CAC = Club show CAC

Zanim coś napiszesz lepiej sprawdź co dany tytuł oznacza i do czego jest
no chyba że sędziowie rangi krajowej jeszcze nie odróżniają certyfikatów krajowych od międzynarodowych .

-CACIB certyfikat wymagany do uzyskania tytułów C.I.B. i/lub C.I.E. (CHAMPIONATY MIĘDZYNARODOWE FCI)
-CWC/CAC certyfikat na wystawowego championa krajowego.

W żaden sposób CACIB CAC nie równa sią Club show CAC

Last edited by DanielZ; 24-09-2010 at 10:47.
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules