![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
Po polskim ojcu :P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
ktory jest po slowackim ojcu i czeska suka
![]() mysle ze wyjasnilismi co i jak ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Senior Member
|
![]()
Ja, oczywiście, niekoniecznie się znam, ale są kwestie nie do końca dla mnie przedstawiające pełny obraz "hodowlany".
Będę wdzięczna za logiczne wytłumaczenie mi "w szerszym aspekcie" i skorygowanie toku myślowego: -oceniany jest reproduktor na podstawie jego potomstwa, gdy jego samego na wystawie brak. Hmmm... to ciekawa konkurencja szczególnie, że można mieć średnio fajowego psa, ale zrobić dobry dobór i wyjdą fajowe psy po drugim rodzicu. Bez wad reproduktora. Czy nie byłoby logiczniej, by w konkurencji >na najlepszego reproduktora< stawił się jednak jegomość i byłaby możliwość porównania? -oceniana jest grupa hodowlana... to też intryga, jak dla mnie. I pójście po linii najmniejszego oporu. Hodowla to nie jeden miot. To LINIA. Praca wieloletnia. Tworzenie ciągłości wzorca lub tego, co może wydawać się zgodne z wzorcem. Wystarczy wziąć matkę i kilka dzieciaków z miotu i jest grupa... Czy nie byłoby rozsądniej, bo dawałoby pogląd na szerszy zakres pracy hodowlanej, gdyby do tej konkurencji stawały suki z potomstwem -przedstawicielami kilku miotów. Lub rodzic z dziećmi i wnukami -takie zawężenie kryterium i obostrzenie. Laur dostaje hodowla. Zawsze, przy obecnym kryterium, może zwyciężyć przypadkowa koligacja. -no i kolejny, jak dla mnie, "kwiatek", to jeden przedstawiciel dostający wszystkie laury. Pomijam kwestię urody i wzorcowości -wilczak ma taki "rozstrzał" "wzorcowy" i kryteria lubienia i podobania, że to jest, wg mnie, jak z gustem... ale taka ocena daje pole do popisu spekulacjom: "nie było innego, to dostał ten", "sędzia, to kumpel właściciela", "sędzia się nie zna, to dał temu, który akurat się zgłosił", itd i itp... ... Podejrzewam, że ta dyskusja i tak w sumie nic nie wniesie, ot... pogadać można. Bo, tak naprawdę, to moim zdanie, winny jest ZKwP. To oni ustanawiają kryteria. I obserwując na przestrzeni kilku lat, mam wrażenie, że kryteria spadają drastycznie na pysk. Ten rok, to kuriozum: oficjalne przyzwolenie na przyjazdy cieczkujących suk. Nie liczy się już pies, nie liczy się wysoki poziom, nie liczą się wystawowe i ludzko-moralne standardy, ale kasa. I coraz więcej kasy dzięki "pączkującym" konkurencjom... ... No, cóż... może Klub z wyśrubowanymi zapisami by coś w naszym, wilczakowym "przypadku" coś zmienił in plus. Ale to, jak widać, daleka droga, a i największymi oponentami istnienia takiej "organizacji" będą ludzie nie chcący się podporządkować jednemu wysokiemu standardowi i przepisom... ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Moderator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
tylko w nagłówku tego regulaminu jest:
Quote:
a na klubówce cacibów nie dają |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
|
![]()
tylko ze FCI regulamin to Nr 1 i niego trzeba trzyma cie jak samego waznego a CACIB tak samo mocny jak i klubowa rasy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Senior Member
|
![]()
"CWC czy CAC z CACIB wystawy albo klubowej jest tak samo wazny - nazywany wielkim CWC/CAC"
Jest tak samo ważny -a GÓ....O jest tam ważny!!! Ważne ma być fajne "psie" spotkanie, uczciwe podejście do psa, znajomość rasy przez sędziego/*/, porządny tłumacz, nie zgarnianie przez ZKwP za każdy bzdet kasy od takich frajerów, jak ja. Ważne jest by nie było podejrzeń o kumoterstwo, by oceniający sędzia nie był na danej wystawie z własnymi psami lub by się nie obściskiwał z wystawiającym /który potem wygrywa/, by kible były czyste i by po psach ktoś sprzątał /jeśli właściciel to cham i sam po psince nie sprzątnie/. Ważne by nie było aromatu żarcia, który psy rozprasza i trochę cienia w upał, i jakaś ławka /nie tylko dla vipków/. Jest jeszcze kilka, wg mnie, ważnych spraw powiązanych z wystawą. Ale nie ma sensu wymieniać. A te CACIBY-sriby, CeWuCace-srace są o kant potłuc, jeśli wszystko związane z ZKwP zaczyna przypominać skorumpowany światek piłki nożnej w Polsce /też/ i matronę-FIFA głaszcząca po główne swych pupilków. ... /*/ -nasza czarna sucz ostatnio w opisie dostała "pręgowana", bo /jak widać/ sędziemu nie chciało się przeczytać inf. dotyczącej psów, które miał oceniać... dobrze, że nie pomylił płci, rasy /bo iw to przecież taki wielki terrier/, klasy. ... Daiva, to nie pretensja personalna do kogokolwiek, to raczej ciężkie wk....nie na system działania pokomunistycznego, niereformowalnego molocha... a najgorsze jest to, że trzeba się z tym pogodzić, jeśli chce się psa wystawiać, bo konkurencja dla Związku jest mikroskopijna... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
o to chodzi ze ja zaczelam rozmawiac o REGULAMIN, ktory jest mocno inny niz w FCI, a ktos tu przyjal to jak osobisty temat
![]() ![]() "wazny"- tyle samo warty ze strony titulu, CACIB CAC = Club show CAC |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Distinguished Member
|
![]()
Puchatku, piszesz fajne rzeczy, ale strasznie trudno się je czyta, bo trudno się zorientować które wypowiedzi są Twoje, a które cudze..., które zaznaczasz jako cytowane, a które, aby podkreślić ich znaczenie. Sorry za uwagę, bo to w sumie drobiazg, ale polepszyłby bardzo komunikatywność Twoich postów.
![]() Wystarczy wybrać myszką cytowany tekst i kliknąć w ikonkę powyżej czwartą od prawej [q], a cytaty będą w osobnych pudełkach. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Senior Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli zdążę przez zbannowaniem... ![]() Jak to dobrze, że nie umiem wklejać zdjęć... już by mnie tu nie było ![]() ![]() ![]() ... Mam nadzieję, że gdy wyjedziesz, będziesz miała komputer "na podorędziu".... ... Nauczę się tej "funkcji" i pozawracam jeszcze głowę, bo zdecydowanie lepsze to, niż porządkowanie warzywniaka /migam się od tego kolejny dzień/. ... Daiva -przepraszam. Myślałam, że to "alibi" było do mnie... ![]() ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | |
Wilczasty : Foto
|
![]() Quote:
![]() ![]() no chyba że sędziowie rangi krajowej jeszcze nie odróżniają certyfikatów krajowych od międzynarodowych . -CACIB certyfikat wymagany do uzyskania tytułów C.I.B. i/lub C.I.E. (CHAMPIONATY MIĘDZYNARODOWE FCI) -CWC/CAC certyfikat na wystawowego championa krajowego. W żaden sposób CACIB CAC nie równa sią Club show CAC
Brązowa Odznaka Honorowa Związku Kynologicznego w Polsce Braterstwo Wilczaków Galeria Last edited by DanielZ; 24-09-2010 at 10:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|