Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Spotkania i podróże

Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-09-2010, 10:31   #1
Yule
Junior Member

Yule's Avatar

Default Tatry

Ja jezdze z Guardem w Tatry wysokie do Doliny 5 Stawow. Miejsce super pod wzgledem terenow! Klopot jest tylko z malym dzieckiem, bo trzeba spory kawal przejsc na wlasnych nogach. Ale jak podrosnie, to koniecznie sie tam wybierzcie! Wlasciciele schroniska kochaja Wilczaki
p.s. W czasie sezonu letniego mozna napotkac problemy zwiazane z wstepem na teren TPN-u z psem, ale w zimie nie ma zadnych obostrzen
Pozdrawiam!
Yule jest offline   Reply With Quote
Old 03-10-2010, 16:58   #2
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Send a message via Skype™ to Skrzat&Bow

Quote:
Originally Posted by Yule View Post
Ja jezdze z Guardem w Tatry wysokie do Doliny 5 Stawow. Miejsce super pod wzgledem terenow! Klopot jest tylko z malym dzieckiem, bo trzeba spory kawal przejsc na wlasnych nogach. Ale jak podrosnie, to koniecznie sie tam wybierzcie! Wlasciciele schroniska kochaja Wilczaki
p.s. W czasie sezonu letniego mozna napotkac problemy zwiazane z wstepem na teren TPN-u z psem, ale w zimie nie ma zadnych obostrzen
Pozdrawiam!
To swietna wiadomosc bo myslalam ze w ogole jest to niemozliwe! a wiesz moze jak jest w schronisku w Dolinie Roztoki?
Skrzat&Bow jest offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 09:45   #3
Kamoszka
Ardal Conall

Kamoszka's Avatar

Send a message via Skype™ to Kamoszka

Quote:
Originally Posted by Yule View Post
Pozdrawiam!
(Dz. U. 1997 r. Nr 57 poz. 35.)
Na obszarze Tatrzańskiego Parku Narodowego zakazane jest:
[...]
19. Wprowadzanie psów. Psy przy domach mieszkalnych, schroniskach i szałasach należy trzymać na uwięzi. Personel Parku upoważniony jest do strzelania psów, kotów wałęsających się po Parku.

Więc jak się trafi na upierdliwca to może nie wpuścic. W karkonoszach od kilku lat jest możliwe wprowadzanie psów na smyczy i w kagancach, ale nam juz kilkakrotnie sie zdazylo, ze pozwalali(wrecz nakazywali zdjac kaganiec) i jesli chcemy puscic psa luzem. Więc mam nadzieje, ze w TPN tez sa ludzie i przymkna oko na wchodzacego psa.
Old 14-03-2011, 19:32   #4
anija
Junior Member

anija's Avatar

Send a message via Skype™ to anija

Quote:
Originally Posted by Kamoszka View Post
(Dz. U. 1997 r. Nr 57 poz. 35.)
Na obszarze Tatrzańskiego Parku Narodowego zakazane jest:
[...]
19. Wprowadzanie psów. Psy przy domach mieszkalnych, schroniskach i szałasach należy trzymać na uwięzi. Personel Parku upoważniony jest do strzelania psów, kotów wałęsających się po Parku.

Więc jak się trafi na upierdliwca to może nie wpuścic. W karkonoszach od kilku lat jest możliwe wprowadzanie psów na smyczy i w kagancach, ale nam juz kilkakrotnie sie zdazylo, ze pozwalali(wrecz nakazywali zdjac kaganiec) i jesli chcemy puscic psa luzem. Więc mam nadzieje, ze w TPN tez sa ludzie i przymkna oko na wchodzacego psa.
W TPN'ie mocno pilnują. I nakładają naprawdę bolesne kary finansowe (zazwyczaj 500zł) za wprowadzenie psa lub zejście ze szlaku. Kilka razy widziałam jak wlepiają mandat. Co do psów chodzi o to by nie rozprowadzały zapachu który stresuje dzikie zwierzęta i wprowadza je w dezorientacje. Choć wydaje mi się, że pogrom turystów robi milion razy więcej szkód przyrodzie i przede wszystkim nie wpuszczałabym pseudo turystów do parku ale oni są w większości nie rozpoznawalni
anija jest offline   Reply With Quote
Old 10-08-2011, 10:56   #5
anija
Junior Member

anija's Avatar

Nie wiem czy ten temat był poruszany na forum (nie znalazłam), natomaist ja jestem nim żywo zainteresowana... otóż.. jak to jest z tym chodzeniem po słowackich Tatrach (Parku Narodowym) z psem? Jest zakaz czy go nie ma? Czy może jest, ale przymyka się oko. Chciałabym wiedzieć czy jestem narażona na jakiś wysoki mandat który zepsuje nam cały wyjazd (nie jesteśmy bogaci).

Jesteśmy strasznie rozerwani między psem a Tatrami. Strasznie cierpimy z tego powodu. Na Polskie Tatry się już wypiełam. TPN jest bezkomromisowy a polscy turyści niemili...

mam jeszcze nikłą nadzieję na Tatry Słowackie.

Jak to jest? Chodzicie z psami po Słowackich Tatrach? Czy ktoś z was oberwał mandat? Czy słowaccy turyści też się burzą na widok psów na szlakach?

Last edited by anija; 10-08-2011 at 11:43.
anija jest offline   Reply With Quote
Old 10-08-2011, 11:28   #6
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Na obozie w Słowackim Raju chodzili wszyscy z psami po górach i nikt nie miał żadnych nieprzyjemności. Poznaliśmy grupę ludzi z Klasztoriska, wśród nich chłopaka z ochrony przyrody, który wiedział, że chodzimy z wilczakami w góry i nic na temat zakazu nam nie mówił.
A ludzie? Na nasz widok uśmiechali się mówiąc "Dobry den", niektórzy pytali co to za rasa, inni chcieli zrobić zdjęcie i pogłaskać. Generalnie same pozytywne reakcje. Raz spotkałam dziewczynę, która bała się psów, więc młodego wzięłam na krótko i spokojnie daliśmy jej przejść.
Szasztin, Secki, Dora, GodOfWar i kilka innych osób chodzili w wysokie Tatry- może spytaj ich ale z tego co wiem nie mieli żadnych nieprzyjemności.
Old 10-08-2011, 11:37   #7
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Z Imbusem chodzilismy po Malej Fatrze, Wielkiej Fatrze, Słowackich Tatrach Zachodnich i Słowackim Raju. Tam nie ma problemu z psami. Jednakże z tego co wiem pies musi być na smyczy.
Niestety w Wysokich Tatrach nie byliśmy
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 10-08-2011, 14:13   #8
anija
Junior Member

anija's Avatar

Dzięki za odpowiedzi

Posting Rules