![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Zbyt jasne oko Zbyt male ucho Zbyt plytka klatka Zbyt strome katowanie Zbyt krotki ogon Zbyt dlogonogi Zbyt wysoko noszony (ew. osadzony) ogon Zbyt slaby wykrok to wszystko lista typowych sedziowskich "baboli" obnizajacych ocene psu za to, ze sa... wilczakami zbudowanymi tak jak wymaga wzorzec... Teraz, gdy w Polsce mamy coraz wiecej swietnych psow, coraz dokladniej rysuje sie fakt, ze niektorzy sedziowie zamiast preferowac Czechoslowackie WILCZAKI nadal wola stawiac na Czechoslowackie WILCZURY.... ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
'Wilk z baśni' :)
|
![]()
No wreszcie wyniki!
![]() Gratulacje dla wszystkich zwycięzców serdeczne! ![]() ![]()
![]() |
#43 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Dziękujemy za gratulacje!Za to obniżoną ocenę miał Dhun. Ale niestety ten pies biegł cały czas bardzo wolniutko inochodem (nie wiem jak biegł za mną, ale chyba też tak bo baardzo mocno zostawał w tyle). Miałam nadzieję, że sędzia skoryguje właścielkę i nic nie podpowiedziałam
![]() ![]() Margo, masz jakieś filmiki idealnego ruchu wilczaka (był kiedyś taki temat ale tamte filmiki już nie działają). Drobić wilczak chyba też nie powinien, bo drobienie nie jest efektywnym (nie mylić z efektownym ![]() Last edited by jefta; 14-11-2010 at 13:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
W Polsce jednak mamy wiekszy problem z "owczarkami" - wiem, wiem, stale o tym pisze, ale na serio jest tak, ze sedziowie wybierajac te o mocnym wykroku wybieraja psy ONowate. Dodatkowo doczlapala sie do nas czeska linia, ktora akcentuje ruch - podnosi przednie lapy w gore jak kon klusak. I psy biegaja w ringu tak: Natomiast ruch wilczaka ma byc dokladnie taki jak wilka, czyli lapy nie mpoga byc podnoszone w gore, ale maja wedrowac tuz nad ziemia. Nie ma byc "slicznego" wyrzutu lap do przodu (bo u CzW to wada) - krok jest dosyc krotki (jak na ONka to bardzo krotki) i pies ogolnie biega jakby od niechcenia (lub raczej WIDAC, ze wilk porusza sie zuzywajac minimalna ilosc energii):
![]() |
![]() |
#45 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Filmik z koniem to reklamówka. Świetnie zrobiona
![]() ![]() ![]() Nieznoszę tego co robi ten koń i wiele psów (tych o wilczakowym ruchu też)-cofa nogę tuż przed położeniem na ziemi, czyli marnuje wysiłek, który włożył w jej wyrzucenie. Wryło mi się w pamięć, że Botis tego nie robi nawet odrobinkę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
A dla nas informacją, że ocena dokonywana jest na bazie znajomości wzorca. Natomiast deprecjonowanie jasności oka, długości nóg, płytkości klatki czy krótkości ogona świadczy o improwizowaniu sędziego na ringu. Wielka Improwizacja przeszła do kanonu sztuki-ale to nie ta dziedzina ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Junior Member
|
![]()
Jefta, wyluzuj, tak hodowali konie, by miały dekoracyjny ruch, jako ozdoba do dorożek na przykład
![]() ![]() Magda, całe szczęście, że tylko tak się skończyło, bo wczoraj było wiele wypadków na trasie do, i z Kielc, niektóre z nich były bardzo fatalne w skutkach, więc szczęscie w nieszczęsciu, że nic się Wam nie stało |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Junior Member
|
![]()
filmik z koniem, który zaprezentowała Margo , to przedstawienie typowego kłusaka, z tym ze widać u niego w ruchu typowe ,,zawieszenie'' nogi, czyli w czasie wykroku następuje pałza z zatrzymaniem w powietrzu , u innych bardziej widoczna a u innych nie. Ale mysle że jednak wilczaki nie maja tego stopu?
![]() |
#49 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() Do dorożek wymaga się ruchu z nadgarstka i z pęciniy (koń w szorach ma ograniczony ruch łopatki więc wyeksponowano podnoszenie nóg do góry (kadencję). ![]() jeździć na takim koniu się nie da, bo by człowiek kręgosłup zgubił ![]() ![]() koń na filmiku nie ma ani jednego ani drugiego. rusza się poprostu słabo. zatrzymanie nogi u niego wyeksponowano podniecając go mocno, podobny efekt widać u psów idących przy nodze, bardzo mocno na kontakcie w posłuszeństwie. Last edited by jefta; 14-11-2010 at 18:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Licho nie śpi...
|
![]()
My tym razem dostaliśmy w opisie :
Quote:
![]() Nie wiem jak u wilczaków ale jeśli chodzi wydajnośc i efektywność końskiego kłusa to ma on przecież swój początek w zadzie, im mocniej obciążony i zaangażowany jest zad tym lżejszy jest przód dzięki czemu ruch może być właśnie z łopatki. Koń na filmiku zupełnie nie angażuje zadu jedynie odpycha się tylnymi nogami pewnie dlatego nie chwyta za oko... Może o to właśnie chodzi z kątowaniem ONów im niżej jest zad tym wyższa("ładniejsza") akcja przednich łap...? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|