Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-11-2010, 23:14   #1
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Quote:
Originally Posted by Konrad:) View Post
Bies nie jest jedynakiem. Ma czwórkę "rodzonego" rodzeństwa i szóstkę przyrodniego (ten sam ojciec - po Baronie , inna matka). Myślę, że warto poprosić hodowcę i właścicieli repa, aby przetestowali swoje wilczaki. Jeśli rodzice okażą się "czyści", wówczas nie będzie potrzeby badania 11-ciorga !!! potomków. Jeżeli wyniki nie będą pomyślne, to mioty po tych skojarzeniach powinny zostać przebadane, ale za to hodowcy zyskają wiedzę niezbędną do odpowiedniego doboru partnera przy kolejnym planowanym kryciu.
jeśli hodowca albo właściciel repa nie chce na to wydawać pieniędzy to może właścicele szczeniąt by się zrzucili na przebadanie jednego rodzica, jeśli drugi jest czysty? Z tej myśli wynikało moje pytanie jak będą traktowane psy po obojgu rodzicach N/N? Jako N/N, czy jako niebadane?
Old 22-11-2010, 23:18   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Jako N/N, czy jako niebadane?
Nie wiem, sama jestem ciekawa...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 00:14   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
jeśli hodowca albo właściciel repa nie chce na to wydawać pieniędzy to może właścicele szczeniąt by się zrzucili na przebadanie jednego rodzica, jeśli drugi jest czysty?
A co miałaby dać taka akcja? Jeśli jeden rodzic jest clear, a szczeniaki są już w swoich domach to wystarczy chyba badanie swojego psa? Zwłaszcza, jesli planuje mu się jakąś "karierę".
Mam nieodparte wrażenie, że kontrola, a właściwie brak kontroli pod kątem DM rozwijać się będzie podobnie jak psy nierodowodowe. Jeden miot= kilka szczeniąt i wraz z ilością - spadek możliwości kontroli, co dalej. jeśli hodowcy nie wdrożą procesu na poziomie pary hodowlanej (obowiązek przebadania obojga potencjalnych rodziców), to ja nie widzę szansy na cokolwiek więcej poza ciut lepszym materiałem do badania akademickiego Mijke;/
Ukrywanie/fałszowanie wyników badań stawów (w ogólnej skali) pozwala przewidzieć losy badań pod katem DM.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 00:23   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
A co miałaby dać taka akcja?
weźmy Sexy: będą wyniki Anne Lee, jeśli jest czysta uważam, że lepiej żebym zaryzykowała i przebadała popularnego repa Hitta niż swoją sukę, która nawet gdyby była użyta w hodowli to na minimalną skalę. A koszty mają szanse być dużo niższe niż przebadanie całego miotu.
Old 23-11-2010, 01:03   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
weźmy Sexy: będą wyniki Anne Lee, jeśli jest czysta uważam, że lepiej żebym zaryzykowała i przebadała popularnego repa Hitta niż swoją sukę, która nawet gdyby była użyta w hodowli to na minimalną skalę. A koszty mają szanse być dużo niższe niż przebadanie całego miotu.
No OK, ale jeśli już to przebadany powinien byc Hitt, jako czynny rep, a Sexi - ew. swoją drogą. Tudzież rodzeństwo planowane do dalszej hodowli.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 23-11-2010, 01:06   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
a jesli matka N/N a ojciec DM/N czy odwrotnie - to suke tez trzeba badac

p.s. a kto bedzie Milanowi placic za badanie? Ty?
Old 23-11-2010, 10:46   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
a jesli matka N/N a ojciec DM/N czy odwrotnie - to suke tez trzeba badac

p.s. a kto bedzie Milanowi placic za badanie? Ty?
wiem, że jest ryzyko, ale uważam, że warte podjęcia bo im bardziej wstecz są pełne badania tym lepiej.

A płacić. No załóżmy, że ja, ale właściciel reproduktora (i nie chodzi mi tu akurat o tego konkretnego) musiałby się jeszcze na to zgodzić i być może zmarnować mu karierę. Nie bądzmy naiwini, ale niebadane psy są i będą uważane za lepsze niż nosiciele
Old 23-11-2010, 10:57   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
A płacić. No załóżmy, że ja, ale właściciel reproduktora (i nie chodzi mi tu akurat o tego konkretnego) musiałby się jeszcze na to zgodzić i być może zmarnować mu karierę. Nie bądzmy naiwini, ale niebadane psy są i będą uważane za lepsze niż nosiciele
O to to ! Dokładnie tak Zresztą to samo dotyczy suk

チェイタン。
Old 23-11-2010, 12:13   #9
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
wiem, że jest ryzyko, ale uważam, że warte podjęcia bo im bardziej wstecz są pełne badania tym lepiej.

o to i chodzi - sa psy i wlasciciele ktore nie beda badac a z tymi psami i tak beda kryc to dla tego i mowie kto bedzie placic, bo samemu zabrac probke i zrobic badanie w niektorych situaciach bedzie latwej niz czekac tego dopoki wlasciciel psa zrobi.

Last edited by wolfin; 23-11-2010 at 12:15.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 01:10   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Tak, ale Daiva ma racje. Jesli nawet okaze sie, ze Anna jest czysta, to moze stac sie tak, ze Hittowi np wyjdzie nosicielstwo (czyli N/DM). Wtedy nie dosyc, ze zaplacicie za Hitta to jeszcze i tak czeka Was badanie calego miotu, bo nie wiadomo co ktory ze szczeniakow odziedziczyl...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 20:28   #11
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Czy są jakies progi wiekowe do wykonywania tego typu badań?
anula jest offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 20:34   #12
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wonderfull Wolf ES's Avatar

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Czy są jakies progi wiekowe do wykonywania tego typu badań?
nie ma, to badania genetyczne. czyli jedziemy do laboklin, bo też się zastanawiam ??
Wonderfull Wolf ES jest offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 20:45   #13
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Wonderfull Wolf ES View Post
nie ma, to badania genetyczne. czyli jedziemy do laboklin, bo też się zastanawiam ??
Musze odczekac - Bies ma lecznicowstręt - dziś mi odwalił straszną manianę u Pani Wet, gdzie mial ostatni zastrzyk z antybiotyku z powodu rozwalonej łapy.

Niektorzy faceci to histerycy. W poczekalni była śliczniusia laseczka, 7-miesięczna sweterka irlandzka. Stawała na rzęsach, całowała Biesa w mordkę, ocierala się boczkiem, miziała łapką... A on tylko piszczal: "strasznie boję się zastrzyku, ojej, strasznie sie boję, bedzie bolalo, oj..."

Laboklin zrobimy, ale musze zrobic jakas przerwe, zeby skunks zapomnial o tej traumie dżizas
anula jest offline   Reply With Quote
Old 06-12-2010, 22:35   #14
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:

Laboklin zrobimy, ale musze zrobic jakas przerwe, zeby skunks zapomnial o tej traumie dżizas
Nie wiem czy się doczekasz... Astarte do tej pory jak przechodzi koło weta to zaczyna mega ciągnąć do przodu, a jak tylko mijamy magiczną bramę to grzecznie wraca do nogi.... A trwa to prawie od roku i nie zapowiada się na zmianę zwyczajów
Old 06-12-2010, 22:44   #15
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:

Może Wam pomoże metoda pobierania krwi, która spowodowała, że u mojego histeryka można jej utaczać ile wola, bez walki
Podpowiedz, aby krew pobierali z tylnej łapy. nawet jak trzymasz psa i ten się wspina, to tylne łapy muszą pozostać na ziemi Złoty medal dla "moich" wetek, bo zakończyły problemy z pobieraniem krwi

チェイタン。
Old 06-12-2010, 20:35   #16
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Nie ma. Nosiciel jest nosicielem, a pies wolny zawsze będzie wolny. Pies rodzi się n/n, n/dm lub dm/dm i takim umiera. Geny nie zmieniają się. Wynik n/n lub n/dm powoduje, że możemy spać spokojnie, ponieważ pies nam NIGDY nie zachoruje. Wynik dm/dm mówi nam, że pies MOŻE zachorować w późniejszym wieku. Leczenia nie ma, zapobiegać też nie możemy.
Ponoć czynniki środowiskowe mogą wpływać na ujawnienie się choroby ale dopiero trwają badania nad ich znalezieniem.

Posting Rules