Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wilki i wolfdogi

Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2010, 15:37   #1
Charly
Junior Member

na allegro oferta usunięta. na alegratce jest jeszcze:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/9306..._w_polsce.html
Charly jest offline   Reply With Quote
Old 24-11-2010, 15:51   #2
Kason
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Charly View Post
Wspaniała ... atrakcja ... turystyczna? Dobrze przeczytałem?
Kason jest offline   Reply With Quote
Old 24-11-2010, 16:54   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Charly View Post
To, że facet napisał, że zwierzęta są "w legalnym obrocie" nic nie oznacza, nie pokazał skanu dokumentu. Zatem nie dziwie się usunięciu aukcji, handel gatunkiem objętym ochroną w Polsce jest nielegalny.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 24-11-2010, 17:48   #4
Z LASÓW LOTHLORIEN
Junior Member

Z LASÓW LOTHLORIEN's Avatar

"WILK BIAŁY zamieszkuje północne podbiegunowe krańce Ameryki Północnej, siejący postrach wśród reniferów i piżmowców."

W Polsce chyba chronione nie są

A co z handlem innymi zwierzętami egzotycznymi? Np. taki renifer czy struś?

Czy to dobre czy złe, nie mnie oceniać. W każdym razie wolałabym żeby człowiek mniej ingerował w naturę tych pięknych zwierząt.
Z LASÓW LOTHLORIEN jest offline   Reply With Quote
Old 24-11-2010, 18:14   #5
maillevin
Junior Member

maillevin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Lotlorien View Post
W Polsce chyba chronione nie są
To gatunek niezagrożony więc chyba nigdzie nie jest chroniony. W rozporządzeniu ministra jest mowa o ochronie wilka - Canis lupus, więc w zasadzie nie wiadomo czy można to rozszerzyć do Canis lupus arctos, z drugiej strony wilk polarny to też wilk...

Quote:
Originally Posted by marchencki View Post
Zaznaczam, że mogę się mylić w kwestiach prawnych. Swego czasu była burza z tą listą gatunków niebezpiecznych i do końca nie jestem pewny na czym stanęło. Możliwe, że jest tak, że część gatunków można trzymać warunkowo, a pewnych jest zakaz całkowity, który jednak nie obejmuje placówek typu ZOO.
Pamiętam zamieszanie z tą listą, ktoś wtedy stwierdził, że chyba była redagowana na "wc podczas zatwardzenia" (oryginalnie było to dobitniej powiedziane ). Ostatecznie prace były wstrzymane i lista została zmieniona, na dzień dzisiejszy wygląda tak http://lex.pl/serwis/du/2005/1455.htm. Lista jest dość absurdalna, ale pisali to ludzie o zerowym pojęciu na temat wymienionych zwierząt (tak więc nie mogę mieć morsa bo mnie przygniecie ).

Tak czy siak wyegzekwowanie zgłaszania zwierząt było/jest i tak niemożliwe w przypadku zwierząt drobnych (pająki, mniejsze gady). To samo z CITES bo większość sprzedawców nawet nie dołącza dokumentów, a nawet jak dołącza to nikt nie będzie leciał z jednym pająkiem do urzędu. O ile mi wiadomo, nie ma żadnych kar za trzymanie zwierząt niebezpiecznych bo tak naprawdę jakie miałyby być? Odebranie zwierząt odpada - ogrody zoologiczne nie byłyby w stanie przyjąć choćby tych nieszczęsnych ptaszników, bo Poe czy Pterinochilusy ma co dziesiąty 15latek. Wtedy stanęło chyba na tym, że ci co je mają to mają i już, tak zostaje.

Wracając do wilków, skoro nie ma ich na liście, a wilk polarny nie jest na liście CITES to można wywnioskować, że można go trzymać "w domu". Tak więc tutaj można chyba tylko powołać się na ustawę o ochronie zwierząt w przypadku utrzymywania wilków w warunkach nieodpowiednich dla nich.

Last edited by maillevin; 24-11-2010 at 18:43.
maillevin jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules