Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-11-2010, 13:44   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Mijke ma te wyniki, ktore jej sie wysle.
To logiczne i zrozumiałe.

Quote:
To jak z HD - kazdy moze robic badanie na wlasny rachunek (np. w Polsce). Jesli chce je miec na liscie Mijke musi jej wyslac kopie.
to również

Quote:
Przebadanych psow jest min. 2 razy wiecej....
2 x więcej niż aktualnie znana lista Mijke?
Czy wyniki zostały do Mijke wysłane?
Nie interesuje mnie jakie to psy i z jakimi wynikami - nie hoduję, zatem na nic mi ta wiedza (aczkolwiek paru hodowców pewnie byłoby zainteresowanych), jestem tylko zaskoczona powszechnością badań w Polsce, bo do publicznej wiadomości podane zostały jedynie wyniki Eurego. A tu się okazuje, że figa! Eury to tylko n'ty pies z badaniami...
ja czegoś nie kumam

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 25-11-2010, 23:43   #2
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Niestety wykasowano mi konto na vlcaku, a nowego jakos administrator nie chce mi aktywowac, wiec odpisze tutaj....

Quote:
Originally Posted by ewastelmachowska View Post
Super, że się odważyliście.
Gratulacje dla Eurego.
My chyba zamkniemy ten rok już kompletem badań.
Widze Grzesiu, ze opublikowales tam artykul na temat DM i karlowatosci. Do swoich przykladow uzyles psow z mojej hodowli... Troche szkoda, bo artykul wlasciciela Czambora z Vlčího dubu, strona hodowli Wilk z Polskiego dworu, wiec pewnie wolalbys uzyc bardziej pasujace przyklady... Pewnie nie chodzilo ci o nagonke na inna hodowle, a jedynie braklo informacji, zarowno o linii swojego psa, jak i PD. Nie trzeba bylo sie zapytac? Wiesz, ze ja ZAWSZE chetnie sluze pomoca. W tym wypadku nie bedzie inaczej.

No to lecimy...

Zaczynamy od Czamborka...
Jak wiadomo jest nosicielem genu karlowatosci... W Twoich przykladach byloby bardzo interesujace podanie diagramow dla jego czeskich dzieci. Jak wiadomo ojcem jednej w suczek, ktora kryles jest znany pies nosiciel. A ja jestem w zasadzie pewna, ze jej wynik tez brzmi "nosiciel" (sa typowe symptomy, ktore na to wskazuja). Wedlug mnie bylby to bardzo ciekawy i pouczajacy diagram - i dla Ciebie i wlascicieli Twoich szczeniat... Po co uzywac innych, skoro jest sie najlepszym przykladem w jakis sposob dziedziczona jest karlowatosc wsrod CzW... I jakie sa mozliwosci jej wystapienia.

Jesli chodzi o DM - po pierwsze diagram, ktory podales jest BLEDNY. Prawo Mendla jest inne. Poczytaj troche na ten temat - rozpisywanie jest na serio dziecinnie proste.

Poza tym uwierz mi, ze Czambor bylby o wiele lepszych pprzykladem - jak wiesz badania zaczely sie od jednak holenderskiej suczki, ktora zachorowala na DM. Tak sie sklada, ze to dalsza ciocia Twojego psa, wiec geny DM masz w swoim rodowodzie. Dodatkowo, choc zycze Czamborkowi jak najlepiej, ruch jego tylnych konczyn jest coraz gorszy... Mam nadzieje, ze powod tych problemow lezy gdzie indziej. Ale sam widzisz, ze nawet sedziowie juz widza, ze nogi nie poruszaja sie rownolegle.
Czambora jeszcze nie badales - wiec mozesz dzieki niemu zrobic pelen diagram. Przyklad Jolly, ktory podales jest slaby, bo nie obejmuje najwazniejszego: tego jak rodza sie psy chore majace problemy z chodzeniem i jak rodza sie CALE mioty takich psow (ani Hero, ani Jolka na 100% nie sa DM/DM, czyli psami chorymi, a przy Czamborze i jej czeskiej partnerce taka mozliwosc istnieje). Wiec niebadany Czambor i jego niebadane partnerki swietnie sie nadawaja "do rozkladania na czesci". Zarowno on, jak i sunie, ktore kryl moga byc "affected", czyli DM/DM. Dzieki temu, gdy uzyjesz swojego psa jako przykladu, bedziesz mial pelen zakres mozliwych kombinacji (DM/DM, N/DM i N/N).

Artykul opublikowales na vlcaku - rozumiem, ze pewnie o wiele bardziej wolalbys, aby dotyczyl psow "Wilk z Polskiego dworu", jako, ze wtedy bylby o wiele bardziej uzyteczny dla uzytkownikow tego forum... Nic prostszego.... Pytasz i masz....

Pewnie pamietasz jak Ela mowila o urodzonym w jej hodowli karzelku. Tak sie 'szczesliwie' sklada, ze mama tego szczeniaczka byla Beti Wilk z Polskiego dworu. A to oznacza, ze PD sa nosicielami tego genu (co akurat nie jest zaskoczeniem, bo w linii Beatris rzeczywiscie rodzily sie karzelki). Spokojnie mozesz zrobic wykres na przykladzie miotu Beatris Vlčí naděje i Clifa od Buližníku. Na 100% ktores z nich jest nosicielem. Ale calkiem mozliwe, ze nosicielami byla zarowno Beatris jak i Clif - jak wiesz wiekszosc karzelkow jest absorbowana w lonie matki. Wiec to, ze zadne sie nie urodzily nie oznacza, ze rodzice nie sa nosicielami. Zreszta zdziwilbys sie jak wiele takich szczeniaczkow jest przez hodowcow ukrywana...
W kazdym razie przypadek szczeniaczka po Beti pozwoli to Tobie wyrysowac pelen obraz mozliwych kombinacji...
Teraz rodzicow juz sie nie przebada i sprawa jest o wiele trudniejsza, bo przebadac musza sie wszyscy potomkowie tej pary, aby miec pewnosc, ktore z ich psow sa wolne, a ktore nosza w sobie ten gen. Taki wykres ladnie by wlascicielom wytlumaczyl dlaczego kazdy z ich psow moze byc tym genem "naznaczony"...

Z DM sprawa jest jeszcze powazniejsza... Ta chora sunia o ktorej wspominalam ma nie tylko ta sama babke co Beatris, ale tez bardzo podobny rodowod. Jesli chodzi o Clifa - niestety wiemy, ze Clif od dawna nie ruszal sie prawidlowo - mial o wiele slabszy ruch niz inne psy w jego wieku, a a od jakiegos czasu zostal calkiem wycofany z ringow. Juz dwa lata temu jedna z wlascicielek CzW zwrocila mi uwage na to - ze jego nogi sie "chwieja". Jego pozniejsze zdjecia publikowane na stronach do zludzenia przypominaja te, ktore przesylal nam wlasciciel suczki z Holandii. Jak znajde to Ci je podrzuce... Teraz juz niestety za pozno na jego przebadanie, ale mam nadzieje, ze choc wlasciciele szczeniat po nim, wlasnie dzieki Twojej pomocy, zrozumieja zagrozenie. Bo jesli Clif rzeczywiscie bym DM/DM, a Beatris nawet "jedynie" nosicielem, to spora czesc psow moze za jakis czas zachorowac.... Czy podejrzenia co do Clifa sa sluszne..? Trudno powiedziec - badany nie byl lub wlasciciele postanowili wyniku nie publikowac. A jego dzieci: choroba ujawnia sie u starszych psow, a wszyscy potomkowie z pierwszego miotu poznikali z ringow i nie wystawiaja ich juz nawet sami hodowcy...

==========================
Mam nadzieje, ze udalo mi sie dostarczyc Tobie maksimum informacji. Jak widzisz Peronowka to slaby przyklad - bo akurat brakuje tych najgorszych mozliwosci jesli chodzi o choroby... Jesli zastosujesz sie do mojej rady i uzyjesz swojego psa lub psow hodowcow, ktorzy zlecili ci ten artykul to uzytkownikom tamtego forum dostarczysz maksimum informacji. I to informacji CENNYCH, bo dotyczacych ich wlasnych psow, a unikniesz posadzenia o jakies personalne rozgrywki...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules