![]() |
![]() |
|
Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Zapytałam o sprawę (Rybka pokazała mi jeszcze ogłoszenie o sprzedaży pum) w organizacji Salamandra (www.salamandra.org.pl).
Oto odpowiedź: "(...) Jeśli oferowane na sprzedaż zwierzęta faktycznie posiadają "pełną dokumentację", która wykazuje legalne pochodzenie zwierząt, wówczas w chwili obecnej niewiele można zrobić powołuąc się na Konwencję Waszyngtońską (CITES), czy też odpowiadające jej rozporządzenia Unii Europejskiej. W przyszłości (mam nadzieję niedalekiej) oferty takie będzie można ścigać z innych paragrafów. Zgodnie z ustawą o ochronie przyrody zabronione jest posiadanie zwierząt należących do gatunków niebezpiecznych dla życia i zdrowia człowieka. Niestety od kilku lat brak jest przepisów wykonawczych do tego zapisu i teoretycznie posiadając w ogrodzie tygrysa można się droczyć z Policją, że przecież ten "kotek" wcale nie jest niebezpieczny. Jest jednak światło w tunelu. Projekt rozporządzenia określającego m.in. gat. niebezpieczne jest już wysoce zaawansowany - niedawno zakończyły się konsultacje społeczne. Istnieje więc realna szansa, że rozporządzenie wejdzie w życie w najbliższych miesiącach. Od czasu wejścia w życie tego rozporządzenia, posiadacze okazów należących do gatunków uznawanych za śmiertelnie niebezpieczne (czyli np. puma czy wilk) będą mieli 6 miesięcy na ich przekazanie do uprawnionych jednostek - czyli ogrodów zoologicznych, placówek naukowych, ośrodków rehabilitacji zwierząt oraz... niestety również cyrków." Sprzedawca jest im znany już jakiś czas ![]() Czyli nadzieja w tym, że jednak szybko chętny się nie znajdzie, a planowane regulacje prawne wreszcie wejdą w życie.
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 25-11-2010 at 22:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
cena jest niestety dosc przystepna
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Mój brat miał ostatnio takie problemy z ptasznikami, tez musiały mieć papiery i wg. , gdzieś tam je zgłaszał ( ze ma takie i takie okazy) , weterynarze itp. po prostu sajgon
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi postanowiłem sprawdzić źródło i chciałem zakupić wilki do niby małego ogródka itp.
Usłyszałem iż, do takich warunków on sprzedać ich nie moze bo są pewne wymogi do których się trzeba stosować, i nie pozwoli by zwierzeta żyły w niegodnych warunkach. Są to zwierzęta dla których należy się jakić szacunek.Najważniejsze jest to iż prowadzi ewidencje zwierząt do kogo zostały sprzedane, wiec sprzedajac je dokładnie zapisuje ,gdzie dane zwierzę idzie i będzie funkcjonować. Tak więc niby to tak fajnie wygląda, ale my możemy mieć kontrolę z urzędu. Chcąc zakupić lwa ,też może pomóc ale tutaj bezwzględnie wymaga dokumentów zezwalających na hodowlę, lub warunków w jakich zwierzę jest przetrzemywane. Więc te posty i opisy są trochę nie na miejscu, ma równiez naczelne ale prywatnym osobom nie sprzedaje, tylko zoo i ośrodki hodowli ze specjalnym numerem i nadzorem. Więc wszystko jest wporządku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Co więcej osoba, która kupi te wilki może z nimi zrobić cokolwiek i ten pan już wpływu na to mieć nie będzie. Last edited by maillevin; 26-11-2010 at 03:03. |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Acha, wilki te już zostały sprzedane chyba do Niemiec i Francji.
Więc tak na dobrą sprawę w Polsce ich już niebędzie. Jednakze sprzedawał gepardy, po imporcie z Tanzani. I rzekomo wszystko poszło do zachodniej Europy, bo tam mogą utrzymywać i z pozwoleniem nie mają problemu (licencja płatna). A Polska to rzekomo jedyny kraj który nie stosuje się do Traktatu akcesynego podpisanego w Atenach z 3 kwietnia 2003 roku. I co wy na to ? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|