Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-11-2010, 09:22   #1
Marcin L.
Junior Member

Marcin L.'s Avatar

tak ja też pamiętam te testy, w podstawówce jeszcze przeszedłem ale nic mi to nie dawało bo w tamtych czasach nikt tego nie respektował a miało nas tylko 3 na szkołę.

A dzisiaj na szczęście są inne pomoce nie trzeba nosić ze sobą słowników.
Marcin L. jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2010, 12:05   #2
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Marcin L. View Post
tak ja też pamiętam te testy, w podstawówce jeszcze przeszedłem ale nic mi to nie dawało bo w tamtych czasach nikt tego nie respektował a miało nas tylko 3 na szkołę.

A dzisiaj na szczęście są inne pomoce nie trzeba nosić ze sobą słowników.
Przez sporą część podstawówki to ja chodziłam na te specjalne zajęcia Papierek otrzymałam dopiero w liceum, ale w sumie nie wiem czy mi się przydał jakoś szczególnie. Ja mam umysł humanistyczny i nauczyciele i tak cenili moje prace, a na niedociągnięcia ortograficzne przymykali oko nawet przed papierkiem Pamiętam nawet, że na próbnej maturze całą pracę napisałam o tym, że nie czytam lektur i jakie książki zamiast nich są lepsze i bardziej cenne. Dostałam chyba 4+
Old 30-11-2010, 19:42   #3
Salvator
Junior Member

Salvator's Avatar

Widać na tej Litwie to nic nie ma ani psich chorób ani ludzkich wspaniały kraj ha ha ha
Salvator jest offline   Reply With Quote
Old 30-11-2010, 19:43   #4
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Salvator View Post
Widać na tej Litwie to nic nie ma ani psich chorób ani ludzkich wspaniały kraj ha ha ha
na to wyglada ale mnie udalo sie
Old 30-11-2010, 23:40   #5
God Of War
Kawał ch*ja

God Of War's Avatar

Send a message via Skype™ to God Of War

Wydaje mi sie, ze najprostszy (przynajmniej dla mnie zawsze byl) sposob na pisanie bez bledow, albo przynajmniej zminimalizowanie ich ilosci to... Duzo czytac, a zwlaszcza rzeczy, ktore interesuja mlodszych wiekiem, bo wlasnie w najmlodszych latach najlatwiej ten problem zniwelowac :-) nie mowie tu o lekturach szkolnych (sam nigdy ich nie lubilem poza malymi wyjatkami ;p). Przyznam sie bez bicia, ze zawsze lubilem komiksy, moze nawet za bardzo co czesto przekladalo sie na stopnie ale rozumujac moja pokretna logika, im wiecej czytasz, tym wiecej znasz slow, tym wiecej ich rozumiesz, tym wiecej zapamietujesz, a co za tym idzie - wiesz, ze pewne slowa wygladaja "lepiej" niz ich bledne odpowiedniki (wiem, troche to pogmatwane, ale chyba wszyscy zrozumieja o co mi chodzi ) na przyklad ktury -> który itd Pozdrawiam
Czarna Helena hoduje bluszcza, sadzi begonie w donice, tylko na stadion nikt jej nie wpuszcza, bo się jej boją kibice. Czarna Helena ma dużo wdzięku, i innych zalet ma parę: wianek na głowie, badylek w ręku, a przed nią bieży owczarek.
God Of War jest offline   Reply With Quote
Old 01-12-2010, 03:26   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by God Of War View Post
Wydaje mi sie, ze najprostszy (przynajmniej dla mnie zawsze byl) sposob na pisanie bez bledow, albo przynajmniej zminimalizowanie ich ilosci to... Duzo czytac,
Znakomita rada, ale nie dla osób z dysleksją, tylko dla tych którzy nie znają zasad pisowni

Dysleksja spowodowana jest wolniejszym przekazywaniem impulsów z oka do mózgu na skutek mikrouszkodzeń przekaźników neurologicznych (dziedzicznych lub nabytych, np. w czasie trudnego porodu - spory co do tego trwają); nie ma nic wspólnego z poziomem inteligencji, kreatywnością, czy oczytaniem osoby która na nią cierpi. Dyslektycy świetnie znają zasady pisowni, potrafią podać wyjątki, tylko naprawdę nie widzą błędów ani własnych, ani cudzych, bo kiedy obraz słowa dociera do ich mózgu, to jest już "nieaktualny" - w tym czasie mózg zajmuje się następnymi znakami. Błędy dyslektyczne są bardzo charakterystyczne i zależą od rodzaju dysleksji i od stopnia jej natężenia. Są ludzie - którzy nie zdołali przeczytać/napisać ani jednego słowa w życiu, jak np. aktorka Susan Hampshire, a pomimo tego robili znakomite kariery, dokonywali wynalazków, byli świetnymi fachowcami.

Problem w tym, że na moje wyczucie jedynie 10 do max. 30% ludzi "z zaświadczeniami" to prawdziwi dyslektycy; reszta używa papierka do tłumaczenia przyczyn niechlujnego pisania.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 01-12-2010, 12:06   #7
God Of War
Kawał ch*ja

God Of War's Avatar

Send a message via Skype™ to God Of War

racja ale nad niechlujnym pisaniem (znaczy takim "lekarskim") rowniez mozna popracowac tak jak piszesz, jeden znajomy tlumaczy sie wlasnie tzw 3dys
Czarna Helena hoduje bluszcza, sadzi begonie w donice, tylko na stadion nikt jej nie wpuszcza, bo się jej boją kibice. Czarna Helena ma dużo wdzięku, i innych zalet ma parę: wianek na głowie, badylek w ręku, a przed nią bieży owczarek.
God Of War jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 19:33   #8
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Zgadzam się co do teorii, że im więcej się czyta książek tym mniej błędów ortograficznych się popełnia (zakładając, że nie jest się dyslektykiem). Sama jestem tego przykładem... ale...
Komputer i świat internetu są naszpikowane dziwnymi, infantylnymi zdrobnieniami, skrótami i niestety bykami ortograficznymi. Nie wiem jak Wy, ale ja po kilku miesiącach siedzenia na forach i innych stronach, gdzie wypowiadają się ludzie dostaję uwstecznienia. Po "opatrzeniu" się na wyrazy z błędami po jakimś czasie stają się dla mnie "normalne" i ciężko mi je wyłapać.
Doskonałym lekarstwem okazuje się wtedy złapanie za ciekawą książkę i odświeżenie sobie prawidłowej, polskiej pisowni

Posting Rules