Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2011, 11:57   #1
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Z tego co się orientuję to chyba w Laboklinie. Koszt- około 500 zł. Widzę, że nie ma tego badania w ofercie na ich stronie ale pamiętam, że jak dzwoniłam to pytałam się o to badanie i robili je.
Twój wet pobiera krew, sprawdza chipa albo tatoo i wysyła próbkę do laboratorium (musi potwierdzić, że próbka jest pobrana od danego psa, więc musi on być trwale oznakowany). Wynik dostaje wet, a następnie przekazuje go Tobie.
Old 24-01-2011, 12:06   #2
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Z tego co się orientuję to chyba w Laboklinie. Koszt- około 500 zł. Widzę, że nie ma tego badania w ofercie na ich stronie ale pamiętam, że jak dzwoniłam to pytałam się o to badanie i robili je.
Twój wet pobiera krew, sprawdza chipa albo tatoo i wysyła próbkę do laboratorium (musi potwierdzić, że próbka jest pobrana od danego psa, więc musi on być trwale oznakowany). Wynik dostaje wet, a następnie przekazuje go Tobie.
Owszem, jak sie dowiadywalam, w Laboklinie robia testy na dwarfizm, ale dla saarloosow...
anula jest offline   Reply With Quote
Old 24-01-2011, 12:26   #3
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Owszem, jak sie dowiadywalam, w Laboklinie robia testy na dwarfizm, ale dla saarloosow...
Z tego co wiem, badania wykonuje Uniwersytet w Utrechcie. Twój wet wypełnia formularz i wysyła próbkę krwi w kopercie bąbelkowej bezpośrednio do nich, a po kilku tygodniach dostajesz wynik. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa logistyki płatności - samo badanie kosztuje ok 100 Euro - ale jeśli Ci zależy mogę spytać Mijke. Formularz powinien gdzieś być na WD (sprawdź tematy o dwarfizmie), ale jakby co, mogę Ci wysłać na priva.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 24-01-2011, 12:34   #4
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Z tego co wiem, badania wykonuje Uniwersytet w Utrechcie. Twój wet wypełnia formularz i wysyła próbkę krwi w kopercie bąbelkowej bezpośrednio do nich, a po kilku tygodniach dostajesz wynik. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa logistyki płatności - samo badanie kosztuje ok 100 Euro - ale jeśli Ci zależy mogę spytać Mijke. Formularz powinien gdzieś być na WD (sprawdź tematy o dwarfizmie), ale jakby co, mogę Ci wysłać na priva.
Dzieki, formularz chyba dostane, a koszt chcialam znac tylko orientacyjny - jesli cena oscyluje w okolicy 100-150 euro, to taka informacja mi wystarcza.
anula jest offline   Reply With Quote
Old 24-01-2011, 12:37   #5
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Dla Saarlosów i Owczarków niemieckich.
Nie wiem czy to ten sam gen u obu ras powoduje wystąpienie choroby. Jeżeli tak to być może tym samym badaniem będziemy mogli stwierdzić nosicielstwo u CZW. Jeżeli to inny gen to nie ma sensu badać bo wynik zawsze będzie N/N. Chyba, że jakieś laboratorium opracowało test dla CZW. Jak tylko się dowiem dam znać.
Choć nie wierzę, że nikt jeszcze się nie dowiadywał...
Hodowcy?
Old 24-01-2011, 12:44   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Nie wiem czy to ten sam gen u obu ras powoduje wystąpienie choroby. Jeżeli tak to być może tym samym badaniem będziemy mogli stwierdzić nosicielstwo u CZW. Jeżeli to inny gen to nie ma sensu badać bo wynik zawsze będzie N/N. Chyba, że jakieś laboratorium opracowało test dla CZW. Jak tylko się dowiem dam znać.
Hodowcy?
Taki test został opracowany specjalnie dla CZW w Utrechcie.
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10756

Tutaj jest link do formularza: http://www.ursidaestee.wolfdog.org/voor%20wolfdog/foto's%20voor%20forum/Dwerggroei/Form%20Bloodsample%20Pituitary%20Dwarfism%20test.p df

A tu więcej informacji o dwarfizmie:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=13393

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 24-01-2011, 17:53   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Hodowcy?
Tak jak pisala Rona - badanie opracowal uniwerek w Utrechcie. Ale wydaje sie, ze to bylo jedynie potwierdzenie, ze wilczaki maja te same geny odpowiedzialne za dwarfiki co owczarki (tak jak i saarloosy), wiec badac mozna tak samo...
W kazdym razie czesc Niemcow robila testy u siebie, czyli w Laboklinie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules