Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-11-2003, 20:17   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Linka tak w ogole to ma same wady no bo: placze sie, brudzi, przydeptuje przez przypdek , durnowato wyglada (jakby nie stac Cie bylo na smycz tylko na sznurek do bielzny;p) no i trzeba ja stosowac troche dlugo....niestety jesli pies nie jest glupi ( a zdarzaja sie i glupie) to w mig zalapie ze gdy nie ma linki to moze wyciac w dluga i wtedy cala robota na nic.
Ale jak sobie uzmyslowisz ze alternatywa dla linki jest prad to wybor jest prosty ( no dobra dla mnie jest prosty).
Nie wszystkie psy chodza na lince - moja Giga nie chodzila, po prostu na lince szla obok i nie dawala szansy na nauke. Trenerka w obliczu rozpaczy przyniosla cos co zachowywalo sie jak icek na wancie - samo fruwalo a suka? Suka nic! Ma linke - nie odbiega . To mialo te dobra strone ze w sumie nauka przychodzenia poszla dosc latwo.
Wg mnie a jestem zwyklym wlascicielem psa i nic ponadto upierdliwe przywolywanei psa co 5 sekund daje rezultaty a pisze to bo jak wpsomnialam od prawie miesiaca w ten sposob traktuje psa sasiadki , psa o kapitalnym temperamencie - do sportu cudo!
Czyli-reasumujac- jesli przyjmiesz za swieta zasade ze Halla bez smyczy jest na lince to w koncu sie uda. Barbara Waldoch - od klikerowej szkoly nazywa to "pamiecia miesniowa" pies na komende sam zawraca - ma po prostu wyrobiony odruch.
No i jeszcze musisz nauczyc sie kiedy najlpeiej suke wolac - ja widzisz ze ona koncentruje sie na czyms ( inny pies,wiewiorka czy cos tam innego) chodzi o to zeby przebic sie przez brak uwagi , np podporoadzasz do psa, chwile dajesz im na obniuchanie po czym stwierdzasz ze idziesz wiec wilas Halle, jak przyjdzie to nagroda i za chwile mozesz pozwolic jej sie pobawic.
Uf...dlugasne wyszlo - sorki
pozdrawiam Gaga z Giga
p.s nie daj sie zmylic anielska grzecznoscia - na pewno cos kombiuje ;p
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules