Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Výchova & charakter

Výchova & charakter Jak se postarat o štěně, jak ho socializovat, nejčastější problémy s ČSV a jak je řešit...

Thread Tools Display Modes
Old 05-03-2011, 21:33   #9
alexa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by bambas View Post
Proc? To s tim kanystrema destnikem, bylo v ramci vycviku odlozeni psa. Neprislo mi nic spatneho na tom zkouset jestli pes zustane odlozeny, kdyz jsou kolem nej ruzne ruchy a vzruchy... Ale pokud je na tom neco spatneho, rad se dozvim proc a co.
Maruška a Daniela mě předběhly - máš tak stoprocentně upevněné odložení, že si někdo dovolí dělat toto? Jinak je to návod jak si to zkazit snadno a rychle . Jakmile Ti jednou pes začne z odložení zdrhat, nezbude než začít pěkně úplně od začátku a navíc spravování jde mnohem pomaleji, než když se to učí poprvé. Třeba nárazový zvuk (např. štěrchání petkou s kamínkama) je na zkouškách podle ZŘ KJ ČR Brno - nacvičuje se když je psovod u psa a pěkně pomalu. Každé uspěchání a netrpělivost při výcviku se vymstí. No a ten deštník, to mi ve spojení s nácvikem "jakoby na zkoušky" nějak uniká...

Já bych nerad soudil, když jsem tam nebyl, ale to co popisuješ myslím nedělá člověk (figurant, instruktor) s citem pro psy, ten by měl psa nejdřív dobře poznat a podle toho odhadnout, co který pes unese a podle toho ke každému individuálně přistupovat - a postupovat od menších vzruchů k silnějším. Otevřít těsně před nic netušícím a nepřipraveným psem deštník je "na tečku".

To že nárazové zvuky pomalu a s citem nacvičuješ sám je v pořádku, ale ten figurant Ti fenku podle toho co píšeš vyloženě zahnal a zatlačil. Nejlíp to spravíš, když najdeš cvičák s dobrým figurantem s opravdovým citem pro psy, obávám se že ten současný Ti v tom asi nepomůže...

Karel

P.S.: Ještě doplním... "zkoušet jestli pes zůstane odložený, když jsou kolem něj různé ruchy a vzruchy", to mi přijde stejně chytré jako zkoušet házet zapálené sirky do stohu slámy a čekat, jestli chytne nebo ne. (Nejen) při odložení se nezkouší a nečeká co se stane, ale nacvičuje, a vždy se postupuje pomalu a postupně od jednoduššího ke složitějšímu a vždy až podle toho, jak má pes cvik upevněný.

Last edited by alexa; 05-03-2011 at 21:48.
alexa jest offline   Reply With Quote

Posting Rules